Paskaičiavo: šių metų Velykos – brangiausios per pastarąjį dešimtmetį | kl.lt

PASKAIČIAVO: ŠIŲ METŲ VELYKOS – BRANGIAUSIOS PER PASTARĄJĮ DEŠIMTMETĮ

  • 1

Šių metų Velykas galima vadinti brangiausiomis per pastarąjį dešimtmetį. Tačiau prekybininkai sako, kad nei toliau augančios maisto kainos, nei padidėjusios palūkanos gyventojų noro švęsti nestabdo. Prekybininkai jokių taupymo ženklų kol kas nemato, o ir pirkėjai sako tiesiai šviesiai – savęs riboti neketina ir šventėms išleistų pinigų neskaičiuoja, pasakojama LNK reportaže.

Svarbiausias velykinis kepinys, dar vadinamas „Velykų boba“, pagardintas šokoladu, vaisiais ir riešutais, atsieis 19 eurų. Tačiau Inga sako, kad šio pyrago pasivaišinti užteks 4–5 asmenų šeimai.

„Palyginus su praeitu penktadieniu, tai užsakymų padvigubėjo. Žmonės prašo, tad rašome rezervinį sąrašą ir sakome, kad žiūrėsime, ar galėsime iškepti. Ir kad paskambinsime penktadienį. Ir žmonės laukia, jie nori“, – sakė viena iš kepyklos „Laimės skonis“ įkūrėjų Inga Jakovleva.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Sako, jog nuotaikos – jau dabar šventinės. O kai norisi švęsti, gyventojai nekreipia dėmesio nei į infliaciją, nei į didesnes palūkanas.

„Užsakymų krepšelis mažesnis, bet kai paskaičiavau, tai vidutinis užsakymų krepšelis yra apie 40–50 eurų. Ir nė iš vieno kliento negirdėjau, kad gal pataupysiu, gal mažiau užsisakysiu“, – kalbėjo I. Jakovleva.

„Pricer.lt skaičiuoja, kad šiemet dėl aukštų maisto kainų gyventojai Velykų stalui išleis maždaug penktadaliu daugiau nei pernai. Tad šių metų Velykas galima vadinti brangiausiomis bent per pastarąjį dešimtmetį.

„Retrospektyviai žiūrint mes matėme kainų šuoliukus kažkur 2015–2016 metais. Bet palyginus su tuo, kas yra dabar, tada, pavadinkime, buvo tik pasvyravimai“, – komentavo „Pricer.lt“ maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

„Jeigu lygintume Kalėdas su Velykomis, tai pastaroji šventė simboliškai yra pigesnė nei Kalėdos“, – teigė „Norfos“ vadovas Dainius Dundulis.

„Pricer.lt“ skaičiuoja, kad pigiausių maisto produktų krepšelis kovą brango dar pusantro euro, arba beveik 2 proc. Pernai tuo pačiu metu tas pats krepšelis kainavo beveik 15 eurų pigiau. Nepaisant to, šventiniam apsipirkimui tai esą neatsilieps.

Šventinis apsipirkimas bus geras, nes lietuviai mėgsta švęsti šventes ir nori prieš gimines pasirodyti. Tą didesnį taupymą mes pamatysime po švenčių.

 

„Šventinis apsipirkimas bus geras, nes lietuviai mėgsta švęsti šventes ir nori prieš gimines pasirodyti, kad viskas tvarkoje, viskas puiku. Tą didesnį taupymą mes pamatysime po švenčių“, – prognozavo P. Čepkauskas.

Ir didieji prekybos tinklai sako nematantys jokių taupymo ženklų.

„Jeigu palygintume praeitų metų vasarį su šių metų, tai pagal nupirktą kiekį pirkimas nesumažėjo, beveik vienodas“, – konstatavo D. Dundulis.

„Žmonės tikrai kreipia dėmesį į kainą, tačiau matome, kad velykiniu laikotarpiu jie leidžia sau išleisti daugiau“, – kalbėjo „Maxima“ Šviežio ir šaldyto maisto pirkimo skyriaus vadovas Algirdas Bieliūnas.

„Kadangi mūsų šeima nedidelė, tai mes savęs labai neribosime, netaupysime. Leisime sau išsikepti jautienos kepsniukų, standartiškai dar – kiaušiniai, šaltiena. Manau, keturių asmenų šeimai tilpti į maždaug 150 eurų sumą yra labai prabangu“, – sakė gatvėje užkalbinta praeivė.

„Tikrai neskaičiuojame, kiek reikia, tiek ir nusiperkame, kad užtektų visiems“, – porino kita pašnekovė.

Likus mažiau nei savaitei iki Velykų, prekybininkai sako jaučiantys pirkėjų aktyvumą. Vis dėlto didžioji dalis į parduotuves sulėks tradiciškai – paskutinę dieną. Tiesa, apsipirkti suskubusiems tik paskutinę dieną gali kilti keblumų. LNK jau anksčiau pasakojo apie baltų kiaušinių deficitą. Ukraina buvo pagrindinė baltų kiaušinių ir paukščių pašarų tiekėja. Tačiau prasidėjus karui Ukrainoje, ūkiai drastiškai sumažėjo. Tiekėjai nebesugeba patenkinti poreikio, o rasti naujus tiekėjus sudėtinga.

GALERIJA

  • Paskaičiavo: šių metų Velykos – brangiausios per pastarąjį dešimtmetį
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Deivis

Atrodo liepia kas svest. as isvis nesvesiu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS