Mokiniai užtvindė ŠMM: J. Petrauskienė atsakinėjo į nepatogius klausimus | kl.lt

MOKINIAI UŽTVINDĖ ŠMM: J. PETRAUSKIENĖ ATSAKINĖJO Į NEPATOGIUS KLAUSIMUS

Ketvirtadienio rytą prie Seimo susirinkę streikuojančius mokytojus palaikantys mokiniai po vidurdienio užtvindė Švietimo ir mokslo ministerijos prieigas. Pasikalbėti su mokiniais išėjusiai švietimo ir mokslo ministrei Jurgitai Petrauskienei teko atsakinėti į nepatogius jaunuolių klausimus.

„Tikrai neignoruojame nė vienos profesinės sąjungos, Švietimo ir mokslo ministerija atvira visai bendruomenei. Kiekvienas pasiūlymas, kuris pateikiamas, yra aptarinėjamas“, - mokiniams sakė J. Petrauskienė.

Moksleivės paklausta, ar jai negaila mokytojų, kurie šiąnakt miegojo ant žemės, pasikloję miegmaišius, ministrė apgailestavo, kad mokytojai pasirinko tokią protesto formą.

„Tai tikrai nėra konstruktyvu, ypač suaugusiems žmonėms. Kvietimą susitikti su visomis profesinėmis sąlygomis buvome išsiuntę dar praėjusią savaitę, ir visi puikiai žinojome, kad šiandien susitikimas vyks, ir jis tikrai vyksta. Vakar ir pati buvau nuėjusi susitikti su mokytojais“, - sakė ministrė.

Kaip pabrėžė J. Petrauskienė, reikėtų matyti visą didelę profesinę bendruomenę, kuriai atstovauja šešios profesinės sąjungos.

„3,5 proc. mokytojų šiandien streikuoja, ir jų reikalavimai yra tarp tų šešių profesinių sąjungų reikalavimų. Tačiau šiandien 96,5 proc. mokytojų dirba ir, manau, turime girdėti visus“, - pabrėžė J. Petrauskienė.

Paklausta, kodėl taip ilgai nereaguojama į Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjungos reikalavimus, kurių viso labo keturi, J. Petrauskienė sakė, kad dėl reikalavimų tariamasi, tačiau atliepti visus - nėra lengva.

„Pavyzdžiui vienas iš reikalavimų (20 proc. didinti mokytojų darbo užmokesčio pastoviosios dalies koeficientus. - ELTA) valstybei kainuotų 130 mln. eurų papildomai. Sėdi visi, ir Finansų ministerija, ir kiti atstovai, kad rastume sprendimus, kurie tikrai nėra paprasti“, - sakė ministrė.

Paklausta, kaip vertina savo darbą ir ar juo didžiuojasi, J. Petrauskienė sakė, kad tai jos darbą turi vertinti kiti, kaip ir daugelio žmonių darbą. „O ar padariau viską, kaip ir visi žmonės, jaučiu labai didelę atsakomybę už vykdomas pertvarkas, kurios yra labai sudėtingos, daugelis jų vyksta dėl to, kad mes daugelį metų nesprendėme svarbių klausimų, ir, matyt, buvo priežasčių, nes joms įgyvendinti reikia ir sutarimo, ir dialogo, ir didelės politinės valios. Dialogo kultūra irgi yra svarbi“, - mokiniams sakė ministrė.

Kaip sakė moksleiviai, jie atėjo susitikti su švietimo ir mokslo ministre bei palaikyti profsąjungų, kurios derasi dėl geresnių mokytojų darbo sąlygų.

„Dabar švietimo ir mokslo ministrė atsisėdo kalbėtis su profsąjungomis, labai įtempta situacija, todėl jūs dabar dainuokit, melskitės ir prašykit, kad išsispręstų problema, ir mes rytoj grįžtume į mokyklą“, - mokiniams sakė Elektrėnų Versmės gimnazijos mokytoja Elvyra Kasperavičienė.

Mokiniai mokytojos žodžius palydėjo palaikymo šūksniais.

„Turi klausimų J. Petrauskienei? Ateik!“ - taip mokiniai feisbuke buvo kviečiami į taikų mitingą „Mums rūpi“.

Prie Švietimo ir mokslo ministerijos susirinkusius mokytojus ten pasitiko ir už paramą padėkojo nakvojusiųjų ministerijoje atstovai. Susitikti su mokiniais išėjo viceministras Gražvydas Kazakevičius.

Mokinių – apie šimtą

Ketvirtadienį prie Seimo Vilniuje apie šimtas moksleivių susirinko pareikšti solidarumą su trečia savaite streikuojančiais savo mokytojais.

„Mes už tiesą ir už taiką, mes už mokytojų streiką“, „Išklausykite mokytojų norus“, „Trumpas anekdotas: mokytojas – prestižinė profesija“, „Ateitis mokyklos mokytojų rankose“ skelbia plakatai moksleivių rankose.

„Negalime sau leisti tylėti. Kaip garsiai šiandien kalbėsime, nuo to priklauso mūsų ateitis“, – per mitingą teigė Klaipėdos Vydūno gimnazijos dvyliktokė Gintarė Valionytė.

Iš Elektrėnų atvykusi „Versmės“ gimnazijos 4C moksleivė Živilė Balsiukaitė BNS sakė, kad mokytojai nusipelnė geresnių darbo sąlygų.

„Mes turbūt geriausiai matome jų kasdienybę, kaip atrodo jų vedamos pamokos ir kiek iš tikrųjų jie darbo įdeda. Pavyzdžiui, mūsų lietuvių kalbos kabinete – beveik 30 mokinių, yra neįmanoma, kad mokytojas kiekvieną pamoką galėtų individualiai su kiekvienu kažkiek padirbti, paaiškinti, skirti jam laiko. Darbams taisyti skirtas pusvalandis. Mūsų lietuvių rašinys yra sudarytas iš 500 žodžių“, – vardijo moksleivė.

Dalis „Versmės“ gimnazijos pedagogų streikuoja antrą savaitę. Pasak Ž. Balsiukaitės, mokytojai pasirūpino, kad ugdymo procesas dėl streiko nukentėtų kiek galima mažiau.

Negalime sau leisti tylėti. Kaip garsiai šiandien kalbėsime, nuo to priklauso mūsų ateitis.

„Mūsų mokytojai mumis pasirūpino, pavyzdžiui, iš matematikos mes gauname kartojimo užduotis, lietuvių mums užduoti skaityti kūriniai, taip pat biologijos gauname spręsti egzaminus ir įvairias užduotis. Jeigu mokinys yra motyvuotas mokytis, jis tikrai nenukenkės nuo streiko“, – sakė gimnazistė.

Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazijos 12 klasės moksleivis Augustas Šadurskas pripažino, kad situacija jam kelia nerimą. Jo mokytojai streikuoja trečia savaitė, tuo metu reikėtų rengtis brandos egzaminams.

„Tiesą sakant, gąsdina, dabar reikia daug pačiam mokytis, bet vis tiek – reikia. Manau, kad čia svarbesni dalykai negu egzaminai“, – BNS sakė moksleivis.

„Manau, kad moksleiviai turi palaikyti mokytojus streiko metu, nes mes turime kovoti ir pasisakyti už savo ateitį“, – teigė jis.

Pasak A. Šadursko, privalo keistis požiūris į mokytoją, ši profesija iš tiesų turi tapti prestižine.

Į mitingą atvykę kitą savaitę prie streiko planuojančios prisidėti Žvėryno gimnazijos vienuoliktokai teigė palaikantys savo pedagogus ir laukiantys streiko. Kita vertus, anot jų, ne visi mokytojai nusipelno didesnio darbo užmokesčio.

Moksleivių mitinge dalyvavo ir keletas politikų, Seimo narių.

Vėliau mitingo dalyviai nužygiavo iki Švietimo ir mokslo ministerijos, kur juos pasitiko joje esantys streikuojantys mokytojai.

Lapkričio 12 dieną dalis mokytojų pradėjo neterminuotą streiką, kad būtų pakeista rugsėjį pradėjusi galioti etatinio darbo apmokėjimo tvarka.

GALERIJA

  • Mokiniai užtvindė ŠMM: J. Petrauskienė atsakinėjo į nepatogius klausimus
  • Mokiniai užtvindė ŠMM: J. Petrauskienė atsakinėjo į nepatogius klausimus
Ievos Urbonaitės-Vainienės (ELTA) nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (15)

O cia

jau nusikaltimas traukti vaikus i sita mesla. Mieli vaikuciai tada jau geriau padekit savo tevams vargstantiems uz minimuma, eikit prie ju darbovieciu streikuoti, kad galetu jus islaikyti, Tokius mokytojus kurie prikalbina vaikus eiti streikuoti reiktu teisti. Didesnes gedos Lietuvai nebera.

Šaunuoliai moksleiviai

Būtinai palaikykit savo mokytojus, jie jus irgi palaikys egzaminuose- įstosit į karvės šūdą. Kažkaip atsistojo klausimas: Kada lievatoje nustosim viską tobulint? Vaikų teises tobulinam, mokytojų apmokėjimus tobulinam, kainų politiką tobulinam, eismą tobulinam, gyvūnų teises tobulinam, nerūkymus tobulinam, neteršimą tobulinam..... Tai kodėl čia gyvena vieni debilai, kurie nieko nemoka tik vogt?

Neskanu

Esu pedagogė,bet tokiom nesąmonėm ir tokiai streiko formai tikrai nepritariu. Vaikų įtraukimas į šitą balaganą tikrai atsisuks prieš juos pačius. Reikalauja pagarbos sau, bet ar gerbia kitus. Čia labai panašu į A. Smetonos organizuotą karinį perversmą. Šį kartą Gabriukas tikrai persistengė, nes savo kalbomis ir lakstymu pas mokytojus akivaizdžiai parodė jo pastangas bet kokiomis priemonėmis sužlugdyti valstiečius. Jis visą savo laiką ir energiją skiria ne darbui seime, bet intrigų destrukcijų organizavimui. Man, kaip ir kitiems komentatoriams , labai neaišku, kodėl buvo leidžiama mokytojams per naktį bastytis ministerijos patalpose. Reikėjo juos mandagiai išprašyti. Pagal teisybę, tai naktį praleisti streikuojančios ponios turėjo Austėjos mokyklose arba darželiuose (jos pagalba savo vyrui būtų labai gražus poelgis) arba prezidentūroje. Švietimo sistema sudarkyta tikrai ne per 2 m.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS