Prieglobsčio negaunantis Rusijos žurnalistas pasiekė pergalę teisme | kl.lt

PRIEGLOBSČIO NEGAUNANTIS RUSIJOS ŽURNALISTAS PASIEKĖ PERGALĘ TEISME

Lietuvos vyriausias administracinis teismas (LVAT) antradienį patenkino Lietuvoje prieglobsčio negaunančio Rusijos žurnalisto Jevgenijaus Titovo skundą ir įpareigojo Migracijos departamentą iš naujo svarstyti šio užsieniečio prašymą.

„Teismas pareiškėjo skundą patenkino, ankstesnis Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas panaikintas. Panaikintas ir vasario 21 dieną priimtas Migracijos departamento sprendimas“, – BNS sakė LVAT atstovė Neringa Lukoševičienė.

Pasak jos, pagrindinis motyvas dėl ko LVAT priėmė tokį sprendimą – nebuvo išsamiai ir tinkamai įvertintos paties pareiškėjo ir atsakovo nurodytos aplinkybės.

LVAT savo sprendime nurodė, kad pagal 2011 metų gruodžio 13 dienos Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą dėl trečiųjų šalių piliečių ar asmenų be pilietybės priskyrimo prie tarptautinės apsaugos gavėjų, vienodo statuso pabėgėliams arba papildomą apsaugą galintiems gauti asmenims ir suteikiamos apsaugos pobūdžio reikalavimų, nagrinėjant prieglobsčio prašymą ir vertinant realios persekiojimo grėsmės tikimybę, privaloma išsamiai įvertinti ir bendrą padėtį kilmės valstybėje, ir konkrečiai su pareiškėju susijusias faktines aplinkybes.

„Tačiau nagrinėtu atveju Migracijos departamentas sprendimą priėmė neįvertinęs visų pareiškėjo nurodytų ir paties Migracijos departamento nustatytų reikšmingų aplinkybių, reikalingų prašymui išspręsti“ , – paskelbė teismas.

LVAT kolegija taip pat akcentavo, kad Migracijos departamentas turėtų atsižvelgti į Europos Sąjungos Teisingumo Teismo bei Europos Žmogaus Teisių Teismo suformuotą praktiką tokio pobūdžio bylose.

J. Titovas į Lietuvą iš Krasnodaro atvyko 2016 metų pabaigoje. Jis teigia bijojęs likti Rusijoje, kai dėl savo veiklos susidūrė su šalies valstybinių struktūrų spaudimu.

Šių metų vasarį Migracijos departamentas atsisakė suteikti žurnalistui prieglobstį, nes, anot departamento, jo baimės yra objektyviai nepagrįstos.

Vilniaus apygardos administracinis teismas tais pačiais motyvais birželį atmetė J. Titovo skundą dėl Migracijos departamento sprendimo.

Vėliau žurnalistas apskundė šį sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Šiai istorijai sulaukus politikų dėmesio, vidaus reikalų viceministras Giedrius Surplys pareiškė, jog sprendžiant dėl prieglobsčio J. Titovui  „įvyko tam tikrų nesusipratimų“.

Į Lietuvą atvykęs rusas teigia, kad savo šalyje buvo sekamas ir jam buvo netiesiogiai grasinama.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija teigia žurnalisto prieglobsčio prašymą nagrinėjusiam Migracijos departamentui pateikusi nuomonę, kad grįžus į Rusiją J. Titovui grėstų pavojus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Laisve

Su tuo ir sveikinu musu jaunaja demokratija. Laisviems zmonems mes atviri, o okupaantu vatoos virusu uzkrestu protu mums nereikia.

...

Ir kas gali paneigt kad Rusijai pakako pinigų teisėjai 'įtikint'.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS