Prieglobsčio negavusiems afganams išduodami humanitariniai leidimai dėl laikino gyvenimo | kl.lt

PRIEGLOBSČIO NEGAVUSIEMS AFGANAMS IŠDUODAMI HUMANITARINIAI LEIDIMAI DĖL LAIKINO GYVENIMO

Migracijos departamentas prieglobsčio kol kas nusprendė nesuteikti 26 afganistaniečiams, tačiau jiems bus išduoti humanitariniai leidimai laikinai gyventi Lietuvoje.

„Dėl neaiškios, nestabilios padėties Afganistane yra sustabdyti išsiuntimai į Afganistaną. Kol ta situacija neišsisprendė, mes afganistaniečių negrąžiname, dėl to afganistaniečiams, kuriems nesuteiktas prieglobstis, išduodame humanitarinius leidimus laikinai gyventi Lietuvoje“, – BNS sakė Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Pasak jos, prieglobsčio negavę afganistaniečiai taip pat turi teisę Migracijos departamento sprendimus apskųsti.

„Prieglobstis, man atrodo, suteiktas vienam afganistaniečiui. (...) Prieglobsčio negavusiems afganistaniečiams humanitariniai leidimai suteikia teisę dirbti, gyventi, taip pat tris mėnesius per pusę metų keliauti po Šengeno erdvės šalis“, – aiškino Migracijos departamento vadovė.

Rugpjūčio pabaigoje Afganistano kontrolę išvykstant paskutiniams JAV kariams perėmė Talibanas, brutaliu šariato režimu valdęs šalį 1996–2001 metais.

E. Gudzinskaitės teigimu, šis humanitarinis leidimas galioja metus: „po metų iš naujo turi būti teikiamas prašymas ir vertinama, ar išlieka pagrindas tą leidimą pratęsti, ar ne.“

Apie tai, kad neteisėtai Lietuvos sieną kirtusių Afganistano piliečių grąžinimas sustabdytas neterminuotam laikui rugsėjį pranešė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Sprendimo dar laukia

Iš viso Migracijos departamentas yra gavęs apie 100 afganistaniečių prašymų suteikti prieglobstį.

Kaip BNS informavo advokatė Asta Astrauskienė, Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) byloje minimi penki afganistaniečiai prieglobsčio kol kas negavo, jų prašymai nagrinėjami.

Rugsėjo pradžioje Strasbūro teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones, laikinai neleisdamas jų išsiųsti iš šalies.

Teismo duomenimis, Afganistano piliečiai į Baltarusiją atvyko šių metų rugpjūtį. Jie nurodė, kad iš šalies pabėgo, nes būtų persekiojami valdžią perėmusio Talibano.

Kiek vėliau po sprendimo paskelbimo pareigūnai juos sulaikė pasienyje. VSAT tuomet teigė, kad migrantai atvyko iš Baltarusijos, tad buvo apgręžti atgal.

Rugsėjo viduryje pasieniečiai juos sulaikė vėl, tačiau tąkart leido prašyti prieglobsčio.

Pasieniečių teigimu, Lietuvoje yra ir keli afganistaniečiais prisistatantys asmenys, kurie prieglobsčio šalyje neprašė. Valstybės sienos apsaugos tarnyba šiuo metu nustatinėja jų tapatybes.

„Kelių mėnesių laikotarpyje turėtume gauti šią informaciją ir tuomet priimsime sprendimą“, – BNS sakė pasieniečių atstovas Giedrius Mišutis.

Šiemet į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Ties Baltarusijos siena su Lenkija susitelkus gausiam skaičiui migrantų, Seimas Lietuvos pasienyje mėnesiui įvedė nepaprastąją padėtį.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Loni

Juodsubiniai vislus kaip triušiai, žiurkės ir skėriai. Čia gimdys ir prašom LT pilietybę. Bus laikas kai musulmonai valdys visą pasaulį. To ir siekia valdžios šutvė, naikinti savo tautą.

Pilietiškas,

Yra tokia patatlė:" Geroji panelė- plikoji uodegėlė"! Ar netaps Lieguva visiškai "plikšių" šalimi - šitiek pinigų pastaruoju metu taško valdantieji sienos pažeidėjams, net akyse raibsta!!! Kam tokua nuskurdinta Lietuva bus reikalinga- tik afganams, sirams, irakiečiams, iraniečiams ir pan. O kas puosreės lietuvių kultūrą, kalbą ir t.t. Greitai ir kovos tarpysavyje prasidės! Kas valdantiesiems ' į lėktuvus ir į savo fazendas turčių kurortuose!

Kopūstas.

Tai jau viskas, jų ir nebeiškrapštys lauk iš Lietuvos humanitariškai cha, cha, cha...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS