Prisiminti už Lietuvos nepriklausomybę žuvusių pareigūnų likimai | kl.lt

PRISIMINTI UŽ LIETUVOS NEPRIKLAUSOMYBĘ ŽUVUSIŲ PAREIGŪNŲ LIKIMAI

  • 0

Minint Laisvės gynimo 25-ąsias metines Vidaus reikalų ministerijoje pagerbtas pirmųjų po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo žuvusių sienos apsaugos ir policijos pareigūnų atminimas, penktadienį pranešė VRM.

Ketvirtadienį ministerijoje apsilankę žuvusių pareigūnų artimieji – pirmojo po Nepriklausomybės atkūrimo tarnybos vietoje žuvusio pasieniečio Gintaro Žagunio mama Aldona Žagunienė ir sesuo Ramunė Grudzinskienė bei Medininkuose 1991 m. liepos 31-osios naktį nužudyto policijos pareigūno Juozo Janonio žmona Rūta Janonienė ir sūnus Evaldas – susitiko su ministerijos kancleriu Algirdu Stončaičiu, policijos generaliniu komisaru Linu Pernavu bei Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadu Renatu Požėla. Susitikimo metu buvo prisiminti skaudūs to meto įvykiai.

Per susitikimą buvo išreikšta nuoširdi pagarba ir palaikymas žuvusių pareigūnų giminėms, dar kartą pasiūlyta reikalinga pagalba, paprašyta iškilus sunkumams nedvejojant kreiptis tiek į ministerijos, tiek į policijos bei sienos apsaugos tarnybos vadovus, kurie visada pasirengę padėti.

Prisimindamas tragiškus 1991 metų įvykius, ministerijos kancleris ypač pabrėžė žuvusių pareigūnų atminimo įamžinimo svarbą. Per prabėgusius metus susiformavo žuvusių pareigūnų pagerbimo tradicijos tiek Valstybės sienos apsaugos tarnyboje, tiek policijoje, jų vardai buvo įamžinti. Tačiau reikia pagalvoti, ar jau viskas padaryta ir ką dar būtų galima padaryti.

„Šiemet minime tų tragiškų ir kartu didvyriškų įvykių 25-metį. Tai didelis laiko tarpas. Ateina naujos kartos, kurioms praeitis tėra istorija. Jauni žmonės apie tų metų įvykius galės sužinoti tik iš to, ką mes, tų įvykių amžininkai ir liudininkai, jiems sugebėsime perduoti. Todėl mums visiems šiandien reikėtų pagalvoti, kaip galėtume geriau įamžinti ir pagerbti už nepriklausomybę žuvusių pareigūnų atminimą, išsaugoti jį ateinančioms kartoms“, – susitikime sakė A. Stončaitis.

Visi susitikimo dalyviai sutarė, kad tai itin svarbu skatinant jaunimo patriotinius jausmus bei pasirengimą tarnauti Lietuvai. Žuvusių pareigūnų atminimu ir pagerbimu turėtų prasidėti kiekviena įstaiga – komisariatas, rinktinė, užkarda.

Susitikime taip pat buvo kalbėta apie tai, kad reikia plačiau komunikuoti apie vidaus reikalų sistemos pareigūnų indėlį ginant Lietuvos nepriklausomybę, pastebėta, kad tas indėlis iki šiol nepakankamai žinomas plačiajai visuomenei ir naujai ateinantiems pareigūnams, o Lietuvos laisvę gynę pareigūnai kartais būna nepelnytai užmiršti. Taip pat sutarta, kad reikėtų rinkti ir fiksuoti amžininkų atsiminimus, paskatinti 1991 metų Lietuvos laisvės gynimo įvykiuose dalyvavusius vidaus reikalų sistemos pareigūnus pasidalinti savo prisiminimais.

1991 m. gegužės 19 d. pasienyje su Baltarusija esančiame Šalčininkų rajono Krakūnų kaime tarnybos metu buvo nužudytas beginklis Šalčininkų užkardos Dieveniškių patrulių tarnybos baro pamainos viršininkas Gintaras Žagunis – pirmasis po Nepriklausomybės atkūrimo vykdydamas savo pareigas žuvęs pasienietis.

Tų pačių metų liepos 31-osios naktį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje Medininkų kontrolės poste per omonininkų išpuolį buvo nužudyti septyni Lietuvos pareigūnai: policininkai Mindaugas Balavakas, Algimantas Juozakas, Juozas Janonis, Algirdas Kazlauskas ir muitinės inspektoriai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius Ričardas Rabavičius. Sunkiai sužeisto muitinės pareigūno Tomo Šerno gyvybę medikams pavyko išgelbėti.

GALERIJA

  • Prisiminti už Lietuvos nepriklausomybę žuvusių pareigūnų likimai
VRM nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS