Privalomas prekybininkų testavimas: buvo ir tokių, kurie išėjo iš darbo | kl.lt

PRIVALOMAS PREKYBININKŲ TESTAVIMAS: BUVO IR TOKIŲ, KURIE IŠĖJO IŠ DARBO

  • 32

Lietuvai besidažant raudona spalva sergamumo žemėlapyje, Vyriausybė bando visais įmanomais būdais valdyti pandemiją, praneša LNK.

Vyriausybė nusprendė, jog dirbantys tam tikrose srityse, pavyzdžiui, pramogų, laisvalaikio, prekybos, ir turintys kontaktą su kitais žmonėmis nuo liepos 25 d. turi privalomai testuotis kas 7–10 dienų, jeigu nėra vakcinavęsi arba jau persirgę. Situaciją pakomentavo Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė.

R. Vainienė sakė, kad pasiruošimas šiems pokyčiams vyko trejopai: „Vyko keli lygiagretūs procesai. Dalis darbuotojų suskubo vakcinuotis, iš tikrųjų tokių buvo nemažai. Bet vis tik didžioji dalis kol kas apsisprendusių testuotis. Yra ir tokių, kurie parašė pareiškimą išeiti iš darbo tą pačią dieną, sužinoję, kad bus tokia prievolė, bet tai yra vienetai“.

Pasakyti, kiek tiksliai prekybos įmonių darbuotojų pasiryžę vakcinuotis, o kiek – testuotis, anot R. Vainienės, sunku: „Šita informacija yra įmonių lygmens, ji labai skiriasi priklausomai nuo to, kokia įmonė. Skirtingos įmonės turi skirtingus imunizacijos rodiklius. Jie svyruoja tarp 40–60 proc. Vidurkis atitinka Lietuvos vidurkį“.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė teigė, prekybos įmonės savo darbuotojus skatina vakcinuotis: „Dvi pagrindinės priemonės – laisvadienis arba dovanų kuponas“.

Norėtume, kad testavimas plėstųsi ir į kitus sektorius, nes dabar tie darbuotojai, kurie nenori testuotis ir vakcinuotis, gali pereiti į kitą įmonę dirbti.

„Tam tikruose miestuose, tam tikruose rajonuose buvo trūkumas testavimo vietų ir mes apie tai indikavome ir Sveikatos apsaugos ministerijai, ir Vyriausybei, sakydami, kad visi labai už testavimąsi ir netgi norėtume, kad testavimas plėstųsi ir į kitus sektorius, nes dabar tie darbuotojai, kurie nenori testuotis ir vakcinuotis, gali pereiti į kitą įmonę dirbti arba į Užimtumo tarnybą – ten testuotis irgi nereikia. Tai mes labai už testus, bet kuomet trūko testų, tai mes labai aiškiai indikavome, kad yra problemų“, – kalbėjo ji.

Kaip sakė R. Vainienė, problematiškiausia situacija su darbuotojų skiepijimu ir testavimu – Klaipėdos ir Vilniaus savivaldybėse: „Praėjusios savaitės pabaigoje buvo pajūrio regionas, Klaipėdos rajonas, Kretinga, Klaipėda. Šiandien gavau iš prekybininkų indikaciją, kad Vilnius yra sudėtingiausias“.

„Žinau, kad buvo perdėlioti grafikai, kuomet negavo testavimo vietų, jų akivaizdžiai nebuvo ir negalėjo nuvykti į kitus rajonus, nes buvo ir tokių atvejų, kad vyko testuotis ir į kitus rajonus. Tada perdėliojo grafikus. Prekyba tokia veikla, kur galima susidėlioti savo individualų grafiką, prisiderinti prie savo galimybių ir poreikių dirbti skirtingomis valandom, skirtingomis dienom. Kad ateitų be testo ir sakytų – darykit su manim, ką norit, turbūt tokių nėra. Kurie mato, kad neturės testo, iš anksto kontaktuoja su darbdaviu ir tą problemą kartu kažkaip sprendžia, jei jis yra nusiteikęs testuotis. Bet puikiai suprantama, kad tai – Vyriausybės nutarimas, nepasiginčysi su juo. Čia ne darbdavys atsakingas, darbdavys yra tas kontroliuojantis filtras“, – aiškino ji.

„Kai kurie nariai darbuotojus testavo net iki šito privalomo testavimo, jie tiesiog rūpinosi darbų sauga ir nenutrūkstamumu veiklos. Jie patys ėmėsi tokios iniciatyvos. Jeigu reikėtų vėl prie to sugrįžti, matomai, ir sugrįžtų. Aišku, visų bendras interesas yra, kad kuo daugiau darbuotojų vakcinuotųsi. Bet, žinoma, vis tiek bus dalis, 100 proc. vakcinavimosi turbūt nerealu tikėtis“, – pridūrė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė.

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

K

Valdže elgesi kaip banditai

Laba diena

Bet juk čia kiekvieno reikalas aš nesuvokiu vakcinuotis ar ne!kaip nedašunta taip atrodo iš kitos pusės tie kurie nesivakcinuoja nešioja virusa,bet jei pasiskiepije tai ko pergyvent tada?kažkaip galai vistiek nesueina niekaip,nuo gripo skiepai išrasti?ir ka?vistiek serga tik lengvesne forma kiekvienas už save atsako!va pas pschologus kad ar pijokus būtu priverstinai galima vakcinuot nuo ju ligu tada suprantama bet žmogaus teisės pažeistos:D

Pagarba

jiems!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS