Profesinė sąjunga reikalauja 10 proc. didinti pareigūnų ir tarnautojų atlyginimus | kl.lt

PROFESINĖ SĄJUNGA REIKALAUJA 10 PROC. DIDINTI PAREIGŪNŲ IR TARNAUTOJŲ ATLYGINIMUS

  • 9

Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas (NPPSS) penktadienį pranešė kreipęsis į Seimą ir Vyriausybę, reikalaudamas pasieniečiams, policininkams, ugniagesiams, Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams bei Aplinkos ministerijai pavaldžių įstaigų darbuotojams kitąmet atlyginimus kelti bent dešimtadaliu.

„Šalyje yra įgyvendinama viešojo sektoriaus reforma, priimtas Valstybės tarnybos įstatymas, šiemet bus priimti Vidaus tarnybos statuto pakeitimai. Taip siekiama padaryti valstybės tarnybą patrauklesne ir profesionalesne. NPPSS pritaria šiai reformai, ji iš tiesų reikalinga. Tačiau ji negali būti vykdoma darbuotojų, tarnautojų ir pareigūnų sąskaita“, – teigia NPPSS pirmininkas Saulius Džiautas.

NPPSS atstovai prašo skubos tvarka organizuoti socialinių partnerių susitikimą su Vyriausybės ir Seimo vadovėmis.

Savo ruožtu Vidaus reikalų ministerija (VRM) BNS nurodė, jog susipažins ir svarstys profesinių sąjungų kreipimąsi.

„Vidaus reikalų ministerija nuosekliai ieško įvairių būdų, kaip pritraukti pareigūnus į statutines tarnybas Lietuvoje ir didinti pareigūno profesijos patrauklumą“, – teigiama atsakyme.

Ministerija pabrėžia, kad jos svarbiausiu prioritetu išlieka viešojo saugumo ir statutinių tarnybų stiprinimas.

„Ministerija taip pat parengė Vidaus tarnybos statuto pakeitimo projektą, kuriuo siekiama efektyvinti statutinių įstaigų veiklą, didinti tarnaujančių pareigūnų motyvaciją ir gerinti jiems darbo sąlygas bei pritraukti į tarnybą daugiau naujų pareigūnų“, – teigia VRM.

Pasak S. Džiauto, įstaigų vadovų atlyginimai didės bene dvigubai, minimalios algos pakėlimas taip pat  pareikalaus papildomų lėšų, o didžiajai daugumai įstaigų darbuotojų mėginama algas „užšaldyti“ iki 2026 metų.

Gauname paradoksalią situaciją, kuomet vietoje trijų pareigūnų dirba du, o sumokama kaip trims.

„Būtent todėl ir reikalaujame bent dešimtadaliu didinti darbo užmokesčio fondą. Juolab, kad ir dabartinės Vyriausybės programoje kalbama apie tai, kad motyvacinės sistemos tobulinimas ir konkurencingas darbo užmokestis yra būtinos prielaidos, siekiant didinti valstybės tarnybos patrauklumą“, – sako profesinės sąjungos vadovas.

Pasak jo, neskiriant papildomo finansavimo, įstaigose ir toliau lieka neužpildyti etatai, dėl ko kiti pareigūnai turi dirbti viršvalandžius, didėja darbo krūvis, už tai yra papildomai mokama ir taip neefektyviai naudojamos lėšos.

„Gauname paradoksalią situaciją, kuomet vietoje trijų pareigūnų dirba du, o sumokama kaip trims“, – pastebi NPPSS pirmininkas.

NPPSS akcentuoja ir tai, kad valstybei niekaip nepavyksta užbaigti „Programos 1000“ įgyvendinimo – šiai dienai pradedančio pirminės grandies pareigūno darbo užmokestis, atskaičius mokesčius, vis dar nesiekia tūkstančio eurų.

Be to, susivienijimas griežtai nepritaria priedų ir priemokų mažinimui Vidaus tarnybos statute.

„Mes esame įsitikinę, kad priedas už turimą stažą ir laipsnį privalo išlikti Vidaus tarnybos statute. Tai yra papildomos garantijos statutiniams pareigūnams, mat jų veikla ir statusas ženkliai skiriasi nuo valstybės tarnautojų, iš kurių, pavyzdžiui, nėra reikalaujama nepriekaištingos reputacijos“, – pabrėžia S. Džiautas.

„Dabar gi turime situaciją, kuomet reforma naikinamos garantijos, tačiau keliami papildomi reikalavimai. Tai, mano nuomone, yra nelogiška ir neteisinga bei, galimai, prieštarauja šalies Konstitucijai“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

teisingai ...viskas ,.darmajiedams ,policajams , kariskiams,

iskrypeliams , suveztiems emigeriams ir zekams ....ir ka ten smulkintis su tais 10% ..reikalauk iskarto 100% ...visvien tuoj ES uzris ,,,darmavu ,,milijardu dalybas ir teks dantis visiems dziaut ant vienies sikinyke...nes nieko per 30 metu lietuvoj nera sukurta --tik viskas sunaikinta ,ka tauta buvo sukurus.

Aha

Davė žmonėm šūduką ant pagaliuko

Paskaičiuokim

Metinė infliacija buvo muo 20 ir daugiau iki 17 procentų. Nuo 2023 sausio atlyginimai kai kam net nedidėja, o pensijos didėjo tik 8_9 proc. Žmonės buvo apgauti. Dabar vėl tas pats. Sulauksim 2024 m, ir vėl bus apie 8 proc didinimas arba nė kiek.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS