Profsąjungos vadovas: už vaikų saugumą kelionėse atsako mokytojai | kl.lt

PROFSĄJUNGOS VADOVAS: UŽ VAIKŲ SAUGUMĄ KELIONĖSE ATSAKO MOKYTOJAI

  • 4

Lenkijoje šeštadienį sulaikius Lietuvos bendrovės autobusą, kurį vairavo neblaivūs vairuotojai, įmonės „Vilneda“ atstovai kol kas nekomentuoja incidento. Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pirmininkas sako, jog už vaikų saugumą tokiose kelionėse atsako ne tik kelionių organizatoriai, bet pirmiausia mokytojai.

„Žiūrint formaliai, pagal Švietimo ir mokslo ministerijos patvirtintą aprašą ir mokyklos patvirtintą tvarką, visa atsakomybė už vaikų saugumą tokiose ekskursijose tenka juos lydintiems mokytojams. Negaliu, aišku, komentuoti visų aplinkybių, bet mokytojai turėjo, pamatę kad vairuotojai yra išgėrę, o dvi promiles išgėrusį žmogų galima užuosti, turėjo imtis veiksmų, kad sustabdytų autobusą, kad nekiltų pavojaus vaikams. Tai žiūrint iš juridinės pusės“, - LRT radijui sekmadienį sakė Andrius Jurgelevičius.

Jis pripažino, kad mokytojai, rengiantys tokias keliones, užsiima ne savo darbu, - tai turėtų daryti profesionalai kelionių organizatoriai.

„Bet mokytojai daugeliu atvejų yra reikalavimų aukos, kai mokykla, tėvai reikalauja iš mokytojų daugiau nei numato teisės aktai, o mokytojai savotiškai neriasi iš kailio, norėdami įtikti tėvams ir vaikams, ir organizuoja tokias keliones. Aišku, jos turėtų būti kelionių organizatorių darbas. „Vilneda“, jei organizuoja tokia keliones, jie turėtų prisimti visą atsakomybę. Esu beveik įsitikinęs, kad mokyklos direktoriaus įsakymu mokytojai yra įpareigoti atsakyti už mokinių saugumą (...). Ne paslaptis, dalis mokytojų tokiu būdu prisiduria prie savo atlyginimo“, - kalbėjo mokytojų profesinės sąjungos pirmininkas.

Vilniuje įsikūrusiosbBendrovės „Vilneda“ atstovai žada aiškintis situaciją, kai Lenkijoje sulaikyti du šios įmonės autobuso vairuotojai, vežę apie 40 12-15-kos metų vaikų iš Lietuvos. Pasak Lenkijos žiniasklaidos, jie buvo neblaivūs. Bendrovės atstovai daugiau detalių žiniasklaidai neteikia, o pirmadienį žada aiškintis padėtį.

Šeštadienio rytą autobusas su vaikais vyko į Aušvicą, kur jie ketino aplankyti koncentracijos stovyklos muziejų. Su mokiniais kartu vyko trys auklėtojos ir gidė.

Lenkijos kelių policija kelyje tikrino vairuotojų blaivumą. Pranešama, kad autobuso vairuotojo kraujyje buvo 1 promilė, o atrojo vairuotojo - 1,7 promilės alkoholio.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

klasusimėlis

Reikalavimai, kad mokytojai privalo per metus organizuoti ekskursijas ir tikrai jie tai daro NEMOKAKAMAI, nes įeina į pedagogų pareigas, kurios yra neapmokamos. Todėl kyla klausimas: ar darbo kodekse yra straipsnis, kad už neapmokamą darbą, kuris viršija darbo valandas, kaip suprantu, kad mokytojai dirbo kelionės metu 24val. galima reikalauti kažkokios atsakomybės? Atsakomybės ir už vairuotojus, kurie vežė mokinius. Ir kažkaip keistai atrodo kelionių agentūrai mokami mūsų tėvų pinigėliai, o atsako mokytojas? Tai tik pamąstymas.

Tai

Ar mokytojai moka už kelionę, ar vaziioja nemokomai ? Tokiu atveju kelionėje jie iš viso nereikalingi .

KAIP? [mokytojai atsakingi]

Kokias jie teises ir pareigas turėjo šios kelionės metu? Vairuotojų atžvilgiu] O manau turėtų turėti. Tai yra turėtu būti numatyta, kad tokių kelionių metu autobuse būtų privalomas alkotesteris. O vairuotojas KIEKVIENĄ kartą prieš sėsdamas už vairo, atsakingų už kelionę asmenų akivaizdoje , į jį privalėtų papūsti. Kas būtu fiksuojama ir žurnale.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS