Projektas „FAIR“: kova su kalinių radikalėjimu | kl.lt

PROJEKTAS „FAIR“: KOVA SU KALINIŲ RADIKALĖJIMU

  • 0

Italijos organizacijos Fondazione Nuovo Villaggio del Fanciullo – FNVF vadovaujamą projektą „FAIR“ įgyvendina 10 partnerių iš 9 Europos šalių, kurios projekto metu siekia užkirsti kelią kalinių smurtiniam radikalėjimui dalyvaujančiose Europos šalyse, skatinti išsilaisvinimą nuo radikalėjimo bei palengvinti reintegraciją į visuomenę.

FNVF kuruojanti organizacija ir jos sukaupta patirtis: NVO valdymas, moksliniai tyrimai, problemų dėl priklausomybių turinčių žmonių reabilitacija ir reintegracija į darbo rinką, nubausto jaunimo mediacija ir kt. Lietuvą atstovaujanti organizacija – Socialinių inovacijų fondas (SIF) šiame projekte pasižymi patirtimi teikiant reintegracijos paslaugas pažeidžiamoms tikslinėms grupėms, įskaitant migrantus ir pabėgėlius. Šiame projekte SIF sėkmingai bendradarbiavo su Marijampolės pataisos namų darbuotojais bei Kalėjimų departamentu. SIF  Projekto „FAIR“ bendra šalių partnerystė kovoje su smurtiniu radikalėjimu pasižymi šiais rezultatais: gerųjų praktikų rinkinys (skirtas kovai su radikalėjimu kalėjimuose), rizikos rodikliai (siekiant aptikti radikalius kalinius), darbuotojų poreikių analizės ataskaita, prevencijos ir reabilitacijos programa (galimybė padėti kaliniams, prevencinės priemonės), pagalbinė medžiaga prieinama internetinėje platformoje (http://fair-project.eu/lt/), kalėjimų darbuotojų mokymo programa (siekiant tobulinti turimas žinias ir įgūdžius), e-konsultacijos (gairės naujai apmokytiems darbuotojams) ir kt.

Nors Lietuvoje radikalizmo apraiškų nėra, valstybinės institucijos nelieka abejingos išankstiniam pasirengimui pavojaus atveju. Būtent dėl šios priežasties, SIF organizacija vykdė mokymus darbuotojams bei įkalintiems asmenims Marijampolės pataisos namuose. Mokymai darbuotojams skirti atpažinti pirmuosius radikalizmo požymius, suteiktas gerųjų praktikų rinkinys bei mokymų programos metodinė medžiaga darbuotojams.

Mokymai įkalintiems asmenims skirti palengvinti integraciją į visuomenę, nustatyti įgūdžius ir galimybes į darbo paieškos strategijas, stiprinti motyvaciją darbo rinkai. Pagrindinis šios problemos klausimas – kodėl noras įsitraukti į ekstremistines veikas vis labiau didėja net tik visuomenėje, bet kalinimo įstaigose taip pat? Socialinė atskirtis, diskriminacija, stereotipai, religiniai, kultūriniai, politiniai skirtumai ne tik tarp kalinių, bet ir ten dirbančiųjų pareigūnų – tiesus kelias į tolimesnius radikalizacijos procesus. Kalinimo įstaigos yra bene labiausiai pažeidžiamos vietos, kuriose radikalizmas plinta sparčiausiai ir tokiu būdu virsta į teroro aktus. Atsižvelgiant į šių dalyvaujančių šalių praktikas, kriminaliniai nusikaltimai negali būti priskirti tik Islamo kultūros veikėjams, tačiau išsilavinusiems Europos piliečiams taip pat. Todėl šio projekto tikslas sutelkti ypatingą dėmesį kalėjimų sistemai, tam kad būtų galima iš anksto aptikti ankstyvuosius radikalizmo simptomus, parengti alternatyvų įkalinimo modelį, į kurį įeina ekstremistinių sulaikytųjų išsilaisvinimo nuo radikalėjimo ir tolesnės reabilitacijos programos.

Galutinėje projekto konferencijoje, Romoje (Italijos Respublikos Senate), rugsėjo 11d. buvo paminėtas teroro išpuolis prie „TwinTower“, kuris sukėlė grėsmę kiekvieno iš mūsų gyvenimui ir laisvei. Atsižvelgiant į šio projekto laukiančius iššūkius, ne tik svarbu įvertinti šią patirtį, bet ir suprasti, jog bet kokie prevenciniai veiksmai gali turėti ypatingą svarbą mūsų ateičiai. Strategiškai ir tinkamai parengta švietimo sistema padės bausmę atliekantiems asmenims eiti link mąstysenos bei elgsenos pokyčių. Švietimas, įkalinimo įstaigų darbuotojams, leis užtikrinti tinkamą reagavimą į įvairias situacijas taip užtikrinant saugesnę aplinką, sklandžiai dalintis informacija tarp viso dirbančiojo personalo, tam kad būtų galima lengviau atpažinti potencialų rizikos faktorių. Gerinama tarpusavio sąveika – kelias į tolimesnius siekiamus rezultatus taip lengvinant kalinių integracija į visuomenę. Taigi, projektas „FAIR“ – kova su kalinių radikalėjimu,nesiekia sukurti priešišką atsaką ar paremti kitas opozicines apraiškas, kurios galėtų kelti didesnį pasipriešinimą ar pavojų visuomenei. Tai vieningas Europos sąjungos šalių bendradarbiavimas paremtas demokratine dvasia bei žvilgsniu į pasaulietišką ateitį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS