Prokuroras apie FNTT tyrimą: bus apklausiama ir daugiau liudytojų iš Vyriausybės | kl.lt

PROKURORAS APIE FNTT TYRIMĄ: BUS APKLAUSIAMA IR DAUGIAU LIUDYTOJŲ IŠ VYRIAUSYBĖS

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša patvirtino, kad tyrime dėl dėl 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimo bus apklausiama ir daugiau liudytojų iš Vyriausybės bei jai pavaldžių įstaigų.

„Manau, kad taip. Tiek iš Vyriausybės, tiek iš Vyriausybei pavaldžių įstaigų, tiek iš privačių juridinių asmenų, privačių fizinių asmenų. Taip, tyrimas yra pakankamai platus ir kelios kryptys yra tiriamos, tai asmenų apklausiamų bus“, – po Seimo Antikorupcijos komisijos uždaro posėdžio teigė M. Jovaiša.

„Įtariamųjų skaičius visada gali keistis į vieną ar kitą pusę. Bet nuo paskutinių, viešai pateiktų, pranešimų spaudai (...) skaičius nepakito ir naujų įtariamųjų neatsirado“, – teigė jis.  

Paklaustas, ar specialiųjų liudytojų skaičius taip pat gali kisti, M. Jovaiša teigė, kad taip.

„Galimybė to fakto yra tokia pati, kaip ir įtariamųjų skaičiaus kitimas. Tie asmenys, kurie dabar turi tą statusą, tai nereiškia, kad jie būtinai turi tapti įtariamaisiais. Statusas gali keistis į kitą pusę ir jie gali tapti paprastais liudytojais“, – teigė jis.

Tie asmenys, kurie dabar turi tą statusą, tai nereiškia, kad jie būtinai turi tapti įtariamaisiais. Statusas gali keistis į kitą pusę ir jie gali tapti paprastais liudytojais.

M. Jovaiša atkreipė dėmesį, kad teisėsaugos institucijos atmeta visas insinuacijas, kad tyrimas yra politinis ir nukreiptas į artėjančius rinkimus. Pasak jo, tyrimas yra pradėtas gavus oficialų pranešimą iš vieno Lietuvoje veikiančių bankų.

„Tikrai nejaučiame politikų ar kitų asmenų kišimosi į ikiteisminį tyrimą. O komentarai viešoje erdvėje – ne pirmą ir ne paskutinį kartą. Ne pirma byla, kuomet yra paliečiami vieni ar kiti privatūs ar vieši asmenys, kurie yra komentuojami. Todėl ir keliamos vienų ar kitų asmenų tam tikros versijos apie galimą politinį atspalvį. Tyrimo kokybei ir greičiui tai įtakos neturi“, – sakė jis.

FNTT tyrime dėl greitųjų koronaviruso testų pirkimo buvo apklaustas Vyriausybės pirmasis vicekancleris Lukas Savickas, kuris gavo specialaus liudytojo statusą. Praėjusį trečiadienį žiniasklaida taip pat pranešė, kad kaip specialusis liudytojas buvo apklaustas ir premjero patarėjas sveikatos klausimais Jonas Kairys. Specialiojo liudytojo statusas reiškia, kad asmuo gali tapti įtariamuoju.

Šiame tyrime kaip liudininkas buvo apklaustas ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

LRT Tyrimų skyrius anksčiau yra skelbęs, kad sprendimą skubiai pradėti pirkimą kovo mėnesį davė L. Savickas. „Profarmai“ kovo mėnesį buvo pervesta 6,05 mln. eurų už 510 tūkst. greitųjų testų. Vieneto kaina – maždaug 12 eurų. Tuo metu, kaip skelbia LRT Tyrimų skyrius, tokius pačius testus iš kitos bendrovės pirkusi Krašto apsaugos ministerija už juos mokėjo kiek daugiau nei po 3 eurus.

Įtarimai pareikšti jau iš pareigų pasitraukusiai sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei ir dar penkiems asmenims, tarp kurių – testus tiekusios įmonės „Profarma“ atstovai.

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį atsakinėjo į Seimo narių klausimus dėl FNTT atliekamo tyrimo dėl greitųjų koronaviruso testų. Pasak Vyriausybės vadovo, opozicijos keliami klausimai yra priešrinkiminė politinė akcija ir, jo teigimu, negalima lyginti KAM ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos viešųjų pirkimų. S. Skvernelis taip pat tvirtino, kad žiniasklaida paviešino ikiteisminio tyrimo informaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ką gi

Jeigu "tyrimus" atliko LRT Tyrimų skyrius, o dar jeigu M.Aušra, kuris sugebėjo ištirti Kinijos "pavojų Lietuvos energetikai, tai galima neabejoti, kad tai buvo "priešrinkiminė" užduotis ir "tyrimų" specialistai užduotį įvykdė. FNTT galėtų ir nevargti po LRT tyrimų....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS