Pulkininkas Z. Shanava – naujas Sakartvelo gynybos atašė Lietuvai | kl.lt

PULKININKAS Z. SHANAVA – NAUJAS SAKARTVELO GYNYBOS ATAŠĖ LIETUVAI

Krašto apsaugos ministerijoje surengta naujojo Sakartvelo (Gruzijos) gynybos atašė Lietuvai pulkininko Zviado Shanavos akreditavimo ceremonija.

„Džiaugiamės Sakartvelo vykdomomis reformomis kelyje į NATO ir Europos Sąjungą. Esame pasirengę aktyviai tęsti bendradarbiavimą ir teikti tiek politinę, tiek praktinę paramą, ypač kibernetinio saugumo ir strateginės komunikacijos srityse“, - sveikindamas naująjį Sakartvelo gynybos atašė pabrėžė krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas.

Akreditavimo ceremonijoje taip pat dalyvavo Sakartvelo nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Khatuna Salukvadze, kiti Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės atstovai.

Sakartvelo gynybos atašė Lietuvai plk. Z. Shanava reziduoja Vilniuje. Jis kartu paskirtas gynybos atašė Estijai ir Latvijai.

Plk. Z. Shanava pakeitė plk. Archilą Petremgvdlishvilį, kuris gynybos atašė Lietuvai pareigas ėjo nuo 2015 iki 2018 m. spalio mėnesio.

Plk. Z. Shanava karinį išsilavinimą įgijo Karo akademijoje Jaroslavlyje (Rusija), Karo mokykloje Stambule (Turkija), taip pat yra baigęs Tbilisio valstybinį universitetą. Jis ėjo įvairias pareigas Sakartvelo krašto apsaugos sistemos padaliniuose, dirbo Gynybos ministerijoje bei Gynybos štabe.

Lietuva ir Sakartvelas aktyviai bendradarbiauja karinėje srityje. Sakartvelo atstovai mokosi Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje, Lietuvos kariuomenės mokykloje, Karo medicinos tarnyboje, Baltijos gynybos koledže Estijoje. Taip pat vyksta aukšto rango vizitai, Lietuvos ir Sakartvelo karo akademijų anglų kalbos dėstytojų ir kadetų mainai. Lietuva konsultuoja Sakartvelo kolegas strateginės komunikacijos, kibernetinės gynybos ir kt. klausimais.

Sakartvelo kariai dalyvauja pratybose Lietuvoje, o Lietuvos kariai vyksta į pratybas Sakartvele. Lietuva taip pat remia NATO ir Sakartvelo esminių priemonių paketo projektų įgyvendinimą - nuo 2015 m. Lietuva kartu su kitomis Šiaurės ir Baltijos šalimis padeda kurti bendrą NATO ir Gruzijos mokymo ir vertinimo centrą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS