Ragina žmones aukoti daiktus: lūkesčius jau viršijo dvigubai | kl.lt

RAGINA ŽMONES AUKOTI DAIKTUS: LŪKESČIUS JAU VIRŠIJO DVIGUBAI

  • 1

Suspindus pavasario saulei dažnas skubame ne tik išsivalyti langus, bet ir perkraustyti spintas bei sandėliukus. Padedantys vargstantiems primena, kad pavasaris – puiki proga ne tik atsikratyti nereikalingų daiktų, bet ir kartu padaryti gerą darbą.

Kelios jėgas sutelkusios organizacijos ragina buities prietaisus, techniką, avalynę, drabužius, žaislus, patalynę, indus bei kitą nereikalingą mantą ne išmesti, o perleisti tiems, kam dar gali būti naudinga – gausioms šeimoms ir prieglobstį nuo karo Lietuvoje radusiems migrantams.

„Lietuvos Raudonasis kryžius dirba su žmonėmis, kurie Lietuvą pasiekė bėgdami nuo karo, nuo karinių konfliktų savo šalyse. Jie dažnai į Lietuvą atvyksta tiesiog taip, kaip stovi. Įsivaizduojame, kad žmonės iš kitokio klimato šalių patenka į Lietuvą visiškai neturėdami elementarių reikalingų daiktų – kalbu ir apie rūbus, batus, patalynę, rankšluosčius. Taip pat elementarius buitinius prietaisus, tokius kaip barzdaskutės, plaukų džiovintuvai, vaikiški rūbeliai, žaislai ir panašiai. Tai žmonės, kurie čia kuria savo gyvenimą iš naujo, bando integruotis ir mes jiems padedam“, – teigia Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Savanorystės plėtros vadovas Stasys Vaitonis.

Pabėgėliams ir gausioms šeimoms paremti skirtas socialinis projektas „Gerumo dėžė“ rengiamas visoje šalyje. Nebenaudojamus, bet naudingus daiktus specialiai tam pritaikytose dėžėse kurjeriai paims tiesiai iš žmonių namų jiems patogiu metu, tad aukojantiems neteks patiems rūpintis, kur iš spintų ir sandėliukų atrinktus daiktus padėti ir kaip juos transportuoti. Vėliau perrūšiuota labdara bus pristatyta stokojantiems, nepriteklių patiriantiems žmonėms. Planuojama iš vienų namų priimti ne daugiau kaip po penkias dėžes daiktų.

„Tai drabužiai, avalynė, striukės, vyriški, moteriški, buities daiktai. Galbūt indai kažkokie, puodai, vaikiški rūbeliai, kūdikių rūbeliai, knygos, tai, ką gali panaudoti buityje. Aišku, nereikia žvakidžių visokiausių, kur žmonės irgi turi prikaupę, bet patys reikalingiausi daiktai, kuriuos galbūt gaila išmesti, bet jie tikrai dar gali būti panaudojami“, – teigia „Supakuota.lt“ atstovas Mantas Daugintis.

Socialinio projekto „Gerumo dėžė“ organizatoriai sako planavę per kovo mėnesį surinkti apie 500 dėžių su daiktais, bet vien per pirmąsias dvi akcijos dienas išdalijo virš 1000 dėžių. Jas kurjeriai iš žmonių namų rinks mažiausiai iki balandžio.

Daugiau – Giedrės Baltrušytės reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Marija

Labai geras sumanymas. Išmesti gerą daiktą, drabužį man asmeniškai labai sunku, nes suprantu, kad ne kiekvienas gali nusipirkti drabužių ir kitų buičiai reikalingų daiktų. Nuolat pagalvoju apie Ukrainos žmones, ypač apie tuos, kurie gyvena karo zonoje. Anksčiau rūbus dovanodavau Baltarusijos pasienio gyventojams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS