Iš Raseinių į didmiesčius persikėlė dalis afganistaniečių – gauna darbo pasiūlymų | kl.lt

IŠ RASEINIŲ Į DIDMIESČIUS PERSIKĖLĖ DALIS AFGANISTANIEČIŲ – GAUNA DARBO PASIŪLYMŲ

Praėjus daugiau nei trims mėnesiams, kai Raseinių rajone buvo apgyvendinti afganistaniečiai migrantai su šeimomis, šią savaitę dalis jų persikėlė gyventi į didmiesčius, teigia Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė. Anot jos, iš daugiau nei 170 Lietuvai talkinusių afganistaniečių ir jų šeimų narių iš Raseinių į didmiesčius iš viso persikėlė 31 asmuo.

„Jau yra nemažai žmonių perkelta į Vilnių, Kauną ir Klaipėdą. Į Kauną išsikėlė 14 asmenų, į Vilnių – 15, o Klaipėdoje šiuo metu gyvena 2 iš Raseinių perkelti afganistaniečiai“, – Eltai teigė M. Jankauskienė.

Anot Užimtumo tarnybos atstovės, iš Kaune apgyvendintų asmenų kol kas dar nei vienas nėra įdarbintas. Pasak M. Jankauskienės, pasiūlymų atsiranda, tačiau patys afganistaniečiai dar svarsto.

„Kontaktuojama su darbdaviais, Kaune daugiausia pasiūlymų gaunama iš logistikos sektoriaus. Žinoma, jei jie sutiktų įsidarbinti, reikėtų apmokymų. Taip pat siūlo statybinės įmonės užimti pagalbinių statybų darbuotojų pareigas. Atsirado pasiūlymas iš IT sektoriaus. Dabar tiek su darbdaviais, tiek su pačiais afganistaniečiais vyksta pokalbiai, bet kol kas, mano žiniomis, Kaune dar įdarbintų nėra, nes jie apgyvendinti buvo dar tik šią savaitę“, – sakė M. Jankauskienė ir pridūrė, kad Vilniuje taipogi atsiranda pasiūlymų.

Kontaktuojama su darbdaviais, Kaune daugiausia pasiūlymų gaunama iš logistikos sektoriaus. Žinoma, jei jie sutiktų įsidarbinti, reikėtų apmokymų. Taip pat siūlo statybinės įmonės užimti pagalbinių statybų darbuotojų pareigas. Atsirado pasiūlymas iš IT sektoriaus.

„Vilniuje yra konkrečios įmonės, kuriose afganistaniečiai taip pat lankėsi dėl tam tikrų procesų, pasiūlė fasuotojų darbus, susipažino su sąlygomis ir svarsto, ar tuos pasiūlymus priims. Siūlo viešasis transportas, jie patys dar mąsto, nes neturi autobuso vairuotojo kvalifikacijos, todėl taip pat reikėtų suderinti dėl mokymų“, – sakė M. Jankauskienė.

Anot Užimtumo tarnybos atstovės, nors pasiūlymų atsiranda, afganistaniečių įdarbinimas gali užtrukti, nes asmenys ieško kvalifikuoto darbo.

„Dabar tikrai žmonės sprendžia – jų diplomai skirti kitokio pobūdžio darbams, todėl jie ir nori labiau kvalifikuoto darbo“, – pridūrė M. Jankauskienė.

ELTA primena, kad griežtosios linijos islamistai užėmė Afganistano sostinę, kai subyrėjo 300 tūkst. karių turėjusios šalies ginkluotosios pajėgos. Reaguodama į situaciją Afganistane, Lietuvos Vyriausybė į Lietuvą perkėlė kiek daugiau nei 170 Lietuvai talkinusių afganistaniečių ir jų šeimų narių.

Atvykusių afganistaniečių aprūpinimui numatyta skirti 600 tūkst. eurų. Didžioji dalis atvykusių afganistaniečių įkurdinti Raseiniuose, kol bus pasirūpinta jų apgyvendinimu ir bus suteikta pagalba įsilieti į darbo rinką.

Migracijos departamentas suteikė prieglobstį visiems iš Afganistano evakuotiems asmenims – su Lietuvos kariais dirbusiems vertėjams, kariškiams, ES ir JT personalui bei jų šeimų nariams.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Didziausia klaida paleisti

Amara i didmiescius.???

Anonimas

Koks dar IT jie po šiai dienai ten penkioliktame amžiuje gyvena...

..

Ne jie dirbo Lietuvai vertėjais, o mūsų lietuviai dirbo jiems ir dabar dar turim juos išlaikyti? Kodėl? Gal dėl to, kad jie nenori patys kovoti už savo šalį?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS