Rengiamasi praktiniam ES Kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų kūrimui | kl.lt

RENGIAMASI PRAKTINIAM ES KIBERNETINIŲ GREITOJO REAGAVIMO PAJĖGŲ KŪRIMUI

  • 0

ES Kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų kūrimui teisinė bazė paruošta ir bendrijos šalys gali praktiškai apjungti kolektyvinę gynybą, skelbia Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Pastarųjų metų rezultatai ir ateities ambicijos kibernetinio saugumo srityje bus aptarti ketvirtadienį ir penktadienį Amsterdame vykstančioje metinėje konferencijoje, kurioje dalyvaus ir viceministras Edvinas Kerza.

„Per pastaruosius metus kartu su projekto dalyviais ir partneriais pasiekėme didelę pažangą bendrų ES kibernetinių pajėgų sukūrimo kelyje. Tai tik patvirtina, kad galime praktiškai apjungti pajėgas kovai su grėsmėmis kibernetinėje erdvėje ir sustiprinti kolektyvinę gynybą šioje dimensijoje“, – sakė E. Kerza.

Konferencijoje dalyvaus ne tik projekto dalyviai ir stebėtojai iš 13 ES šalių, taip pat dalyvaus ES Reagavimo į kompiuterių incidentus tarnybos, Europos gynybos agentūros ir NATO atstovai.

Dar 2017 metais Lietuvos pasiūlyta iniciatyva siekiama sukurti rotuojamas ES Kibernetines greitojo reagavimo komandas, kurias sudarytų projekte dalyvaujančių šalių kibernetinių incidentų tyrimų ir kitų saugumą užtikrinančių institucijų specialistai.

Toks žingsnis ES šalių bendradarbiavimą kibernetinėje srityje pakeltų į naują lygmenį, kuomet nebūtų apsiribojama vien nacionalinėmis pajėgomis, o šalys narės galėtų dalintis informacija, žmogiškaisiais resursais, mokslo pasiekimais, teikti pagalbą ES institucijoms, kitoms šalims narėms ir partneriams.

ES bendradarbiavimo kibernetinėje gynybos srityje projektui vadovauja Lietuva, aštuonios ES šalys narės – Estija, Ispanija, Kroatija, Lenkija, Nyderlandai, Prancūzija, Rumunija ir Suomija – projekto dalyvės, dar keturios šalys – Belgija, Graikija, Slovėnija ir Vokietija – yra šio projekto stebėtojos.

Bendrų ES kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų kūrimo ir savitarpio pagalbos kibernetinio saugumo srityje iniciatyva yra viena labiausiai praktiškai pažengusių iš 17 ES Nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo (PESCO) patvirtintų projektų, kuriems 2017 metų pabaigoje pritarė ES šalys narės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS