Restauruotą Telšių ješibotą ketinama perduoti žemaičių muziejui „Alka“ | kl.lt

RESTAURUOTĄ TELŠIŲ JEŠIBOTĄ KETINAMA PERDUOTI ŽEMAIČIŲ MUZIEJUI „ALKA“

Rugpjūčio pabaigoje baigtą restauruoti Telšių ješibotą – buvusios garsios žydų dvasininkų mokyklos pastatą – ketinama perduoti žemaičių muziejui „Alka“, įrengti žydų ekspoziciją.

„Jis yra planuojamas perduoti panaudai muziejui „Alka“ ir ten ketinama įrengti žydų ekspoziciją“, – BNS šią savaitę sakė Telšių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Almantas Lukavičius.

„Tai nauja, patraukli vieta turistams“, – pridūrė jis.

A. Lukavičiaus teigimu, pastatą ketinama įveiklinti greičiausiai dar šiais metais.

„Pastatas turėtų būti priduotas rudenį. Susitvarkome su Kultūros ministerija, su muziejumi visus klausimus ir muziejus ten pradeda veiklą“, – teigė administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Jis taip pat pridūrė, kad pastatą taip pat ketinama panaudoti edukaciniams renginiams, seminarams, mokymams.

A. Lukavičius tikisi, kad rekonstruotas Telšių ješibotas padės pritraukti ir daugiau turistų.

„Jeigu žmonės ateidavo į lentelę, prikaltą ant pastato, pasižiūrėti, tai dabar ne tik pažiūrės, bet ir viduje ras ekspoziciją“, – kalbėjo A. Lukavičius.

Rekonstrukcijos darbus atliko bendrovė „Telšių meistras“, 440 tūkst. eurų skyrė Telšių rajono savivaldybė, kitus 1,25 mln. eurų davė Europos Sąjunga.

Telšių ješibotas įkurtas XIX amžiaus pabaigoje ir veikė iki 1940 metų. Po metų pagal Telšiuose sukurtą mokymo sistemą žydų dvasininkų mokykla įkurta JAV, kur Klivlende ji veikia iki šiol.

Pasaulyje garsioje buvusioje žydų dvasininkų mokykloje tobulinosi rabinai iš Anglijos, JAV, Urugvajaus, Pietų Afrikos, Vengrijos ir kitų šalių, vienu metu mokykloje studijuodavo iki 500 rabinų.

Senasis mūrinis ješiboto pastatas sudegė 1908 metais, jis buvo pastatytas XIX amžiaus pabaigoje.

Šiandien išlikęs į kultūros vertybių registrą įtrauktas raudonų plytų pastatas statytas 1909 metais, jis ne kartą rekonstruotas ir remontuotas.

Daugiau kaip 90 proc. Lietuvos žydų buvo nužudyti per Holokaustą nacistinės Vokietijos okupacijos metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

juk

lietuvis be savu apseis svarbu svetymi juk reikia parodyt ivaizdi kokie mes geri svetymiems savus isvije velniop braskiu skint o sie dziaugiasi durniu pazadetoje zemeje ?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS