Rūdininkų poligone pradedamas sprogmenų neutralizavimas | kl.lt

RŪDININKŲ POLIGONE PRADEDAMAS SPROGMENŲ NEUTRALIZAVIMAS

  • 0

Atkuriamame Rūdninkų kariniame poligone pradedamas standartinių sprogmenų neutralizavimas, pirmadienį pranešė Lietuvos kariuomenė.

Jos duomenimis, poligono apylinkėse yra susikaupęs didelis nesprogusių sprogmenų kiekis, vieta laikoma viena labiausiai sprogmenimis užterštų ir pavojingiausių teritorijų šalyje.

Neutralizavimą vykdančio Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono vertinimu Rūdninkų karinio poligono ploto, siekiančio beveik 17 tūkst. hektarų, išminavimas gali trukti apie 10 metų, todėl pagalbai numatoma samdyti išminavimo paslaugas teikiančią įmonę, ji dirbtų kartu su Lietuvos kariuomene.

Pirmadienį pradedamas vykdyti vizualinis teritorijos patikros etapas, kuris pereis į rankinio išminavimo etapą, taip pat vykdomas išminavimo priemonių ir paslaugų įsigijimas. Rūdninkų karinio poligono teritorijos rankinį išminavimą planuojama baigti iki 2027 metų.

Per 2022 metų pirmąjį pusmetį neplaniniam standartinių sprogmenų neutralizavimui Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono specialistai buvo kviesti 467 kartus ir sunaikino 1780 vienetų sprogmenų.

Rūdninkų karinis poligonas veikė ir sovietmečiu. Pastaruoju metu čia treniravosi Viešojo saugumo tarnyba.

Šiemet nuspręsta čia atkurti karinį poligoną, siekiant užtikrinti augantį Lietuvos kariuomenės ir į valstybės gynybos sistemą integruotų NATO sąjungininkų kovinį rengimą bei veiksmingą Aljanso gynybos ir atgrasymo strategijos įgyvendinimą.

Pasak kariuomenės, šiuo metu Rūdninkų kariniame poligone rekonstruojamos 100 ir 400 metrų šaudyklos, įrenginėjama granatų mėtymo aikštelė.

Poligone ilgainiui turėtų atsirasti infrastruktūra 3 tūkst. karių apgyvendinti, įvairios karinės technikos aikštelės ir parkai, valgykla, sporto ir laisvalaikio kompleksas, šaudmenų, sprogmenų sandėliai.

Lietuvos kariuomenė nurodo, kad visiškai įrengti poligonui ir kelių infrastruktūrai reikės 260 mln. eurų.

Mažesnio masto pratybos poligone gali vykti jau dabar, o didesnės planuojamos kitų metų pabaigoje. Seimas Rūdninkų poligoną yra pripažinęs ypatingos svarbos objektu.

GALERIJA

  • Rūdininkų poligone pradedamas sprogmenų neutralizavimas
  • Rūdininkų poligone pradedamas sprogmenų neutralizavimas
  • Rūdininkų poligone pradedamas sprogmenų neutralizavimas
  • Rūdininkų poligone pradedamas sprogmenų neutralizavimas
Kariuomenės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS