Rusija atsisako Lietuvai perduoti vyrą ir jo pagrobtą mažametę | kl.lt

RUSIJA ATSISAKO LIETUVAI PERDUOTI VYRĄ IR JO PAGROBTĄ MAŽAMETĘ

Rusijos sienos įgaliotinis oficialiai Lietuvai pirmadienį pranešė, kad sekmadienį su kūdikiu sulaikytas vyras yra vaiko tėvas ir Rusijos pilietis ir jis nebus perduotas Lietuvai.

„Todėl perdavimui pagrindų nėra“, – BNS pirmadienį apie tokį sienos įgaliotinio atsakymą informavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis.

Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas pirmadienį sakė, kad Lietuvai nepavyko greitai susigrąžinti į Rusiją išvežto vaiko, nes jo tėvas gali turėti ne tik Lietuvos, bet ir Rusijos pilietybę.

Jis teigė, kad Lietuva neturi duomenų, jog vaiką išvežęs asmuo būtų Rusijos pilietis, tačiau taip tvirtina šios šalies pareigūnai. Vyras tikrai turi Lietuvos pilietybę.

Lietuvos institucijos per pasitarimą pirmadienį sutarė skelbti vyro paiešką per Interpolą, taip pat ketinama bandyti užmegzti ryšį su Rusijos pareigūnais remiantis anksčiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pasirašytais susitarimais su Rusija.

Rusija pranešė, kad mergaitė yra globojama, jai suteikiama medicinos ir socialinė pagalba, jos būklė yra gera.

Policijos duomenimis, sekmadienį, 14.16 val., Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas gavo 27 metų moters pranešimą, kad Kretingos rajone, Sausdravų kaime, 37 metų vyras paėmė jų dukrą ir sutartu laiku negrąžino.

Atliekant paieškos veiksmus nustatyta, kad vyras su dukra valtimi kirto Lietuvos ir Rusijos valstybinę sieną.

Jis iškart sulaikytas Rusijos teritorijoje.

Tėvas – aplinkotyros mokslų daktaras

Kaip skelbia portalas tv3.lt, savo dukrą pagrobęs vyras – gargždiškis, aplinkotyros mokslų daktaras Algirdas Švanys. Jis socialiniuose tinkluose jau kurį laiką daug kur skundėsi, neva yra atstumtas tėtis.

Portalo klaipeda.diena.lt duomenimis, A. Švanys organizuodavo senovinių sėklų mainų šventę, taip pat medelių sodinimą.

Išgirdę šio vyro pavardę vaiko pagrobimo kontekste, vietiniai gyventojai nenustebo, tačiau juos suglumino žinia apie dvigubą vyro pilietybę.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas Antanas Montvydas teigė, kad sekmadienį 13.04 val. Skirvytės upėje pastebėta nei irklų, nei elektros variklio neturėjusi valtis, 13.06 val. pasieniečiai jau buvo vietoje ir konstatavo, kad ji įplaukusi į Rusijos teritoriją, o asmenys yra išlipę į krantą.

Pasak VSAT vado pavaduotojo, šiuo metu atliekamas vertinimas, kaip buvo galima anksčiau pastebėti vyrą ir jį sulaikyti dar Skirvytės upėje.

Lietuvos institucijų duomenimis, į Rusiją išgabentos devynių su puse mėnesio mergaitės globėja yra paskirta jos motina. Tai birželį nustatė teismas.

Anot V. Vitkausko, Lietuvos institucijos neturi duomenų, kad tarp tėvų būtų didelių nesutarimų dėl dukters globos, žinoma tik apie skundus dėl vyrui skirto laiko bendrauti su vaiku.

Rašyti komentarą
Komentarai (79)

Arielė

Ranka ranką plauna. Ar Lietuva nesielgtų taip pat Rusijos atžvilgiu? Jau dabar Lietuvos veiksmai yra nedraugiški Rusijos atžvilgiu, tai ko jie nori iš Rusijos? Aišku, nėra baisiau netekti vaikų, ypač mamai.

taigi

"Kaip šauksi - taip ir atsilieps" Grįžtamumo taisyklė...

kawianskam

10 mėnesių kūdikis puikiausiai valgo mišinukus jei kartais mama pieno neturi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS