S. Cichanouskaja: išpuolis prieš L. Volkovą parodo, kad režimams neegzistuoja teisė | kl.lt

S. CICHANOUSKAJA: IŠPUOLIS PRIEŠ L. VOLKOVĄ PARODO, KAD REŽIMAMS NEEGZISTUOJA TEISĖ

Kalėjime mirusio Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno bendražygio Leonido Volkovo užpuolimas parodo, kad nusikalstamiems režimams neegzistuoja teisė, sako Vilniuje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

„A. Navalno komandos nario užpuolimas sukelia labai daug klausimų ir yra svarbus priminimas, kad mes turime reikalą su nusikalstamais režimais, kuriems neegzistuoja tarptautinė teisė, taisyklės, jie pasiruošę bet kam, kad susidorotų su politiniais oponentais“, – trečiadienį BNS sakė S. Cichanouskaja.

Pasak jos, nuo režimo pabėgę baltarusiai nesijaučia saugūs ir užsienyje, opozicijos atstovai pastebi esantys sekami gatvėse, sulaukia anoniminių grasinančių pranešimų.

S. Cichanouskaja taip pat pabrėžė, kad keliauti nėra saugu net Europoje – tai parodo tiek Ramano Paotasevičiaus, tiek pagal Baltarusijos arešto orderį Serbijoje sulaikyto režisieriaus Andrejaus Gnioto atvejis.

Deja, bet atsitikimas su L. Volkovu nėra unikalus, daug baltarusių irgi nesijaučia saugūs, netgi būdami demokratinėse laisvose šalyse.

„Deja, bet atsitikimas su L. Volkovu nėra unikalus, daug baltarusių irgi nesijaučia saugūs, netgi būdami demokratinėse laisvose šalyse. Daugelis baltarusių aktyvistų jau susidūrė su tuo, kad buvo sekami gatvėse Lietuvoje ir Lenkijoje, nepažįstami žmonės juos fotografuoja, siunčia anoniminius grasinimus“, – teigė Baltarusijos opozicijos lyderį.

„Keliauti irgi tapo pavojinga, mes visi prisimenam, kas nutiko su „Ryanair“ lėktuvu, R. Pratasevičiaus sulaikymu, dabar režimas aktyviai išnaudoja Interpolą, kad susektų baltarusius užsienyje. Dabar Serbijos kalėjime pagal Lukašenkos prašymą yra režisierius A. Gniotas, mes dabar bandome jį išgelbėti“, – pridūrė ji.

Baltarusių opozicionierė teigė, kad tokių išpuolių tikslas yra išgąsdinti ir paralyžiuoti užsienyje veikiančių demokratinių jėgų struktūrų darbą, o kylančias rizikas reikia bandyti užkardyti, būti budriems, nors absoliučiai visiems išpuoliams užkirsti keli ir neįmanoma.

„Aišku, nereikia panikuoti, o imtis saugumo priemonių, ir mes taip pat tikimės demokratinių valstybių pagalbos. Neįmanoma užkardyti visų įmanomų rizikų, kylančių baltarusiams, bet mes stengiamės jas minimizuoti. Mes dirbame su demokratinėmis valstybėmis, kad būtų išaiškinti režimų agentai“, – sakė Baltarusijos opozicijos lyderė.

Ji taip pat teigė prašanti Lietuvos palaikyti baltarusius, esančius Lietuvoje, ypač išvykusius dėl represijų, suteikti politinį prieglobstį, supaprastinti migracijos procedūras, nereikalauti iš jų dokumentų, dėl kurių būtų privaloma grįžti į Baltarusiją, nes tai „tiesus kelias į kalėjimą“.

L. Volkovas užpultas antradienio vakarą Vilniaus Žuvėdrų gatvėje, automobilyje, netoli savo namų. Buvusi A. Navalno atstovė spaudai Kira Jarmyš teigė, kad užpuolikas išdaužė automobilio langą, papurškė ašarinių dujų ir pradėjo L. Volkovą daužyti mėsos muštuku. Jam sulaužyta ranka, sumušta koja.

Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Lietuvos žvalgyba nurodo, jog opozicionieriaus užpuolimas, tikėtina, yra Rusijos organizuota ir įgyvendinta operacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Pastebėjimas

Ką ta ponia veikia Lietuvoje? Ji juk šlovino Putiną.

elena

o kiek dar ta islaikytine cihanovska sedes lietuvaiciams ant sprando tegul vaziuoja pas save ir ten kelia triuksma o ne sededama Lietuvoj kiek galima ja islaikyti o kainuoja ji ne pigiai ir vazineja visur uz mokesciu moketoju pinigus

SAAKAŠVILIS - CICHANOVSKOS ATEITIS

Lietuvos lojantys šuneliai nepasimokė iš Saakašvilio garbinimo. Kur jis šiandien? Tą patį sulauks ir ta, Lietuvos nepribrendusių piemenų išlaikytinė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS