S. Skvernelis pranešė, kada planuojama atverti sieną su Lenkija | kl.lt

S. SKVERNELIS PRANEŠĖ, KADA PLANUOJAMA ATVERTI SIENĄ SU LENKIJA

Sieną su Lenkija planuojama atverti penktadienį, pranešė premjeras Saulius Skvernelis.

„Planuojamas susitikimas su Lenkijos premjeru prie valstybės sienos, tikiuosi, tai ir bus padaryta. (Atvėrimas) penktadienį planuojamas“, – antradienį žurnalistams Seime sakė S. Skvernelis.

Anot jo, kliūčių atkurti laisvą judėjimą tarp Lenkijos ir Baltijos šalių nėra, nes epidemiologiniai rodikliai panašūs, o kaimyninėje šalyje savaitgalį fiksuoti protrūkiai yra lokalizuoti.

„Nieks netrukdo (atverti sienų), nes epidemiologiniai kriterijai labai panašūs, Lenkija yra įtraukta į saugių šalių sąrašą, yra tas proveržis, bet yra lokalizuoti židiniai. Liko techninis darbas, tikiuosi, kad kas labai ištroškęs, jau šį savaitgalį galės nuvažiuot“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Lenkijoje savaitgalį buvo užfiksuota rekordiškai daug – per tūkstantį koronaviruso atvejų, dauguma jų siejami su šalies pietuose esančia anglies kasykla.

Premjeras S. Skvernelis apie šią savaitę atkuriamą laisvą judėjimą tarp Lenkijos ir Baltijos šalių paskelbė praėjusį penktadienį po pokalbio su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu (Mateušu Moraveckiu).

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančią tvarką, tautiečiams išvykimas iš šalies yra nevaržomas, tačiau sugrįžus į Lietuvą iš valstybės, kurioje susirgimų skaičius viršija 15 atvejų 100 tūkst. gyventojų, būtina dviejų savaičių izoliacija.

Užsieniečiams, norintiems atvykti į Lietuvą galioja kita tvarka – jei užsienio valstybėje per pastarąsias 14 dienų susirgusiųjų COVID-19 skaičius 100 tūkst. gyventojų yra nuo 15 iki 25, tokios šalies piliečiams leidžiama atvykti į Lietuvą, tačiau jiems privaloma 14 dienų izoliacija. Jei susirgimų skaičius neviršija 15 atvejų 100 tūkst. gyventojų, tokių šalių piliečiams ne tik leidžiama atvykti, bet jiems nereikia ir izoliacijos.

Jei susirgimų skaičius viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų, užsieniečiams atvykti draudžiama.

Šalių, kurios atitinka šiuos reikalavimus, sąrašą bendrai koordinuoja visos trys Baltijos šalys, tarp kurių judėjimo suvaržymai panaikinti jau anksčiau. Šis sąrašas skelbiamas kiekvieną pirmadienį.

Į naujausią Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbtą sąrašą šalių, iš kurių leidžiama atvykti užsieniečiams, įtrauktos 28 valstybės. Dviejų savaičių saviizoliacija tiek lietuviams, tiek užsieniečiams nėra būtina atvykus iš 26 iš jų. Tarp šių šalių yra ir Lenkija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS