Šalies vadovams brangiausia švenčių ramybė | kl.lt

ŠALIES VADOVAMS BRANGIAUSIA ŠVENČIŲ RAMYBĖ

Su didžiosiomis metų šventėmis baigiasi ir politinis sezonas. Šalies vadovai taip pat turi progą pailsėti bei pabūti su artimaisiais. "Vilniaus diena" domėjosi, kaip šventes pasitiks Seimo pirmininkė, Prezidentė ir premjeras.

Prezidentė išlaiko paslaptį

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, prieš šventes įprastai mielai priimanti svečius į prezidentūrą, apie Kūčių bei Kalėdų šventimą atvirauti nelinkusi. Prezidentė, žodžius perdavusi per spaudos tarnybą, tvirtino, kad iki šiol neatsisako nei dovanų, nei kitų šventinių tradicijų.

D.Grybauskaitė tvirtino, kad Kalėdos jai – pati gražiausia ir laukiamiausia metų šventė. Ji Kalėdas švenčia su artimais žmonėmis ir draugais. Kaip teigia prezidentūros atstovai, vaikystėje Kalėdų papročius puoselėjo Prezidentės mama, tad jos tradicijų Prezidentė laikosi iki šiol – Kūčių stalui visuomet ruošia 12 patiekalų, Kūčių vakarienę visada pradeda kalėdaičio laužimu, ant stalo taip pat deda lėkštę išėjusiems artimiesiems. Be abejo, Kalėdų dieną Prezidentė artimuosius stengiasi pradžiuginti dovanomis.

A.Butkevičius švenčių vėl laukia

Premjeras Algirdas Butkevičius "Vilniaus dienai" pripažino, kad buvo metas, kai jo šeima didžiųjų švenčių nelaukdavo. 2008-aisiais antrąją Velykų dieną per automobilio avariją žuvo A.Butkevičiaus sūnus. Tačiau praėjus penkeriems metams šventinės nuotaikos įneša ir naujas šeimos narys – premjero anūkė.

"Esame šeimos žmonės, stengiamės ir Kūčias, ir Kalėdas švęsti šeimoje – esu užaugęs tikinčiųjų šeimoje. Vaikystėje švęsdavome kukliai – nebūdavo po eglute padėtų dovanų, tik saldainiai. Toks buvo gyvenimas, nieko nepakeisi. Dabar, kai dukros šeima susilaukė pagausėjimo, kai atsirado anūkė, atsirado papildomas džiaugsmas. Kūčių šventimas tapo lengvesnis, nes turėjome gyvenimo etapą, kai nelaukdavome šių švenčių. Bet nieko nepadarysi – kiekvienas turi surasti stiprybės ir išgyventi šį periodą", – sakė Vyriausybės vadovas.

Į klausimą, ar jau pasirūpino Kalėdų Senio maišo turiniu, A.Butkevičius juokdamasis atsakė: "Paprastai paprašau dukros." Dėl įtemptos darbotvarkės ir Vadovybės apsaugos departamento saugumo reikalavimų po parduotuves jis nevaikšto.

"Perkame dovanas, bet jos būna nebrangios, paprastos, gali būti, pavyzdžiui, ir vizitas į grožio saloną ar panašiai. Tai būna paprastai gyvenimiški, praktiški dalykai", – pasakojo premjeras.

Beje, eglutę puošti jis patiki sutuoktinei.

"Žmona jau papuošė – prieš kelias dienas grįžau vakare, žiūriu, taip gražiai papuošta, baltai. Sakiau, kad viskas atrodo net gražiau nei praėjusiais metais, – baltos spalvos žaislai, balti papuošimai", – pasakojo jis.

Oponentams pykčio nelaiko

Beje, priešų A.Butkevičius sako neturintis, tad ir susitaikyti prieš Kalėdas nėra su kuo.

"Turiu tokią savybę – galiu supykti ir tą pyktį parodyti išorėje, bet po valandos pyktis dingsta, negaliu pykti nė ant vieno žmogaus, kartais gailiuosi, kad tą pyktį parodžiau. Ramumas puošia žmogų. Bet esame ne metalas, ypač reaguodami į žodžius, kurie yra šimtaprocentė netiesa. Galvoji – arba tu tikrai nežinai tiesos, arba tyčia tai darai. Na, toks politinis gyvenimas – Seime kartais vienas kitam pasakai priekaištų, bet tai neturi pereiti prie įžeidinėjimų, asmeniškumų", – tvirtino A.Butkevičius.

Jis sako nepykstantis netgi ant buvusio Vyriausybės vadovo, dabar – opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus dėl dažnų ir, premjero nuomone, ne visada pagrįstų priekaištų.

"Kai kurie man netgi pasako – kodėl tu taip gražiai su juo elgiesi? Ar tu nematei, ar tu neskaitei, negirdėjai? Tuomet aš atsakau, kad tai jo kultūros reikalas", – apie tai, kad neįsižeidžia, pasakojo jis.

Viena didžiausių premjero svajonių – pabūti kuo daugiau su žmona, su dukros šeima, nes dėl didelio užimtumo Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai tokios prabangos nebuvo. Beje, jis sako svajojantis, kad lietuviai mąstytų pozityviau.

"Lietuviai – nepaprastai darbštūs, atsakingi žmonės. Pirmininkavimo metu pamatėme, kaip galima susitelkti darbui net tuomet, kai ne visi turi didžiulės politinės patirties, kaip galima pasiekti gerų rezultatų, – norėčiau, kad pokyčių įvyktų greičiau, žmonių labui", – sakė jis.

Eglutė – iš savo miško

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė tikina, kad jai Kūčių vakaras – viena didžiausių švenčių. Per Kūčias jos šeima stengiasi palaikyti vaikystėje perimtas tradicijas.

"Tradicijos perimtos iš vaikystės, kai stalą ruošdavo mama su tėčiu. Paprastai patiesiame balto lino staltiesę, jei yra galimybių – šieno padedame. Dar privalomi dalykai – tradiciniai lietuviški patiekalai, plotkelis ir kryželis. Kadangi tėčio nebeturiu, maldą pradeda mama, ji – vyriausia šeimoje", – pasakojo L.Graužinienė.

Pasak Seimo pirmininkės, eglę, kurią Graužinių šeima parsiveža iš savo miško, puošia jaunesnysis sūnus, paprastai – per Kūčias, Kalėdų išvakarėse.

"Kada susirenka šeima, aš pasakau, jog man yra šventė, kad esu ne darbe, – į klausimą, ar laikosi lietuviškų "tradicijų" prie stalo pakalbėti apie politiką, atsakė L.Graužinienė. – Tikrai yra kitų kalbų, ypač per Kūčias. Na, Kalėdos yra linksmesnė šventė, tai būna visko. Bet politinių temų stengiamės išvengti, juk temų yra įvairių."

Ji linkėjo visiems šventes sutikti ramiai – kad prie stalo susėstų būtent tie žmonės, kuriuos labiausiai norima matyti: "Noriu palinkėti Lietuvos žmonėms, kad ramybė gaubtų kiekvieną šeimą, kad kiekvienos šeimos aplinka būtų saugi, kad toje aplinkoje būtų tie žmonės, kuriuos kiekvienas nori matyti. Tai labai svarbu. Be abejo, noriu palinkėti visiems ir sveikatos – kai esi sveikas pats, kai sveiki artimieji, yra labai daug. Noriu palinkėti ir meilės, nes iš meilės gimsta viskas – noras dirbti, gyventi, kurti, tobulėti."

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS