Uždės apynasrį vokelius nešantiems pacientams: jau numatė, kokio plano imsis | kl.lt

UŽDĖS APYNASRĮ VOKELIUS NEŠANTIEMS PACIENTAMS: JAU NUMATĖ, KOKIO PLANO IMSIS

  • 21

Visuomenės apklausos liudija, kad labiausiai korumpuota sistema lietuviai vis dar laiko sveikatos apsaugą. Ligoninėse ir poliklinikose apstu plakatų ir brošiūrų, kviečiančių medikams atsidėkoti padėkos žodžiu, o ne dovana, tačiau bandančių elgtis neteisėtai vis dar pasitaiko.

Nemažai pacientų vis dar savaime suprantamu dalyku laiko vokelį, kaip padėkos formą už suteiktas paslaugas. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) užsimojo rimtai kovoti su korupcija: numatyti penki uždaviniai, leisiantys gydymo įstaigose sukurti korupcijai atsparią aplinką, praneša LNK.

Viena kalbinta praeivė teigė, jog įsivaizduoja gydymo įstaigas be padėkų, vokelių ir kitų korupcinių dalykų.

„Absoliučiai. Įsivaizduoju ir pati taip darau. Na taip, „ačiū“, „dėkui“, „linkiu jums sveikatos“, bet jokių vokelių ir jokių dovanų “, – sakė moteris.

Sveikatos apsaugos sistema vis tiek lieka kaip viena iš korupcinių vietų. Su kuo tai susiję, kaip jūs įsivaizduojate? „Tas yra absoliučiai tiesa ir aš įsivaizduoju, kad tas palikimas vis tik yra iš sovietų laikų, labai įsisenėjęs ir labai sunku yra jį iškrapštyti iš žmonių“, – kalbėjo moteris.

Ir galbūt tai yra ne gydytojų galvose, o pacientų? „Taip, labai dažnai, ypač vyresnio amžiaus. Aš prisimenu savo mamą, jau amžinatilsį, ji tiesiog neįsivaizduodavo, kaip galima gydytojui net kokio pyragaičio nenunešti. Tas iš tiesų yra labai įsisenėję“, – patirtimi pasidalijo moteris.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Niekada niekam nedaviau ir neduosiu. Sako, kad tikrai be šito neapsieisi, bet aš apsiėjau“, – teigė kita senjorė.

„Tai turbūt labai nuo įstaigos priklauso. Ką tik, praėjusią savaitę, mirė teta ir kai pabandžiau atsidėkoti, buvo griežtai pasakyta „ne“. Ir tas iš tikrųjų labai nustebino. O jeigu pataikai į kitą įstaigą, tai drąsiai ima“, – kalbėjo kita moteris.

Nuo kiek, jeigu kalbant apie eurus, tos padėkos prasideda – 10, 20, 50, 100 eurų? „Apie 10, 20 niekas jau nekalba, turbūt minimali suma – 50 eurų“, – pareiškė moteris.

SAM sako, kad žino, kaip sumažinti korupciją gydymo įstaigose. Apie tai pokalbis su ministerijos korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimų skyriaus patarėja Neringa Lipskiene.

– Sveikatos sistema yra labai didelė ir dėl savo viešųjų paslaugų teikimo ji yra ne tik labai sudėtinga, bet ir rizikų korupcijai kilti yra labai didelių. Tuo labiau, kad ir mūsų visuomenės tam tikri papročiai tai lemia. Mes neneigiame, kad korupcija neegzistuoja. Bet tam ministerija skiria ilgus metus, labai daug daro – įgyvendina ir priemones, vykdo įvairius tyrimus. Ir dabar SAM yra korupcijos rizikoms mažinti pasirengusi korupcijos veiksmų sveikatos priežiūros sistemoje 2023–2025 metų veiksmų planą. Ir nusimačiusi labai didelę dalį priemonių, kurias įgyvendins tiek SAM, tiek jai pavaldžios įstaigos, kurių savininko ar dalininko teises įgyvendina SAM.

Mes labai norime paaiškinti, kad saldainiai, gėlės, bet koks atsidėkojimas yra toleruojami kaip kyšiai ir žmogui gali grėsti netgi atsakomybė.

– Taigi koks tas planas, kokie žingsniai? Ar tai vėl nebus tik dokumentuose egzistuojantis priemonių planas, ar vis dėlto bus daroma kažkas realaus?

– Tikrai ne. Ir mes tikime, ir priemonių planus turime visuomet. Mes stebime, kaip priemonės yra įgyvendinamos ir kokį efektyvumą mes pasiekiame. Ir dabar yra veiksmų plano pagrindinis strateginis tikslas – didinti visuomenės antikorupcinį sąmoningumą, didinti korupcijos netoleravimą, skaidrinti įstaigų veiklą, kad įstaigos kontrolę vykdytų efektyviau ir kontroliuotai, apsaugant įstatymuose ir teisės aktuose numatytas pagrindines tiek žmogaus teises, tiek teisėtus interesus. Ministerija labai nori, kad sveikatos priežiūros įstaigos pačios daugiau įsitrauktų į antikorupcinės politikos kūrimą savo įstaigose, o ministerija tik esant būtinumui koordinuotų ir padėtų didinti jų atsparumą korupcijai. Ir šitie strateginiai tikslai yra įgyvendinami per penkis pagrindinius uždavinius, kuriuos mes esame nusimatę. Tai tokie uždaviniai, kaip tobulinti antikorupcinę sistemą, valdyti interesų konfliktus, didinti darbuotojų sąmoningumą pranešėjo apsaugos srityje, kuri laikoma viena iš svarbesnių sričių kuriant antikorupcinę aplinką, didinti įstaigų viešumą ir atskaitingumą visuomenei, efektyvinti ūkio subjektų veiklos kontrolę ir didinti administracinių ir viešųjų paslaugų kokybę, skaidrinant procesus ir priimant sprendimus.

– Bet kažkoks pilietis sakys – nereikia čia jokių planų, užtenka didinti medikams algas ir didinti baudas už padarytą korupcijos veiksmą. Taigi du būdai, kurie turbūt būtų efektyviausi daugelio akyse.

– Jei daugelio akyse tai būtų teisingiausia, nereiškia, kad taip iš tikrųjų ir yra. Bet SAM dar 2022 metais pradėjo labai didelę socialinę antikorupcinę kampaniją, kuri yra skirta būtent visuomenei ir visoms socialinėms grupėms. Mes iš tikrųjų skatinsime, kad kiekvienas žmogus suprastų, kad kyšis egzistuos tol, kol mes patys jį duosime. Mes labai norime paaiškinti, kad saldainiai, gėlės, bet koks atsidėkojimas yra toleruojami kaip kyšiai ir žmogui gali grėsti netgi atsakomybė. Bet aš tikrai tikiu ir manau, kad po kelių ar keliolikos metų šitas reiškinys mūsų valstybei taps visai neaktualus, kaip kitom pasaulio valstybėm. Keičiantis kartoms, mūsų papročiams ir didėjant antikorupciniui sąmoningumui, tikrai po keliolikos metų ne tik nebemanysime duoti kyšio, bet tai mums bus nesuvokiama. 

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Juokingi atlyginimai

Norvegijoje šeimos gydytojas per dieną priima 8 ligonius, pas mus iki 50. Gydytojai mokosi 12 metų. Kad sumokėtų bankui įnašą už paskolą butui neužtenka paskaityti Hipokrato priesaikos

Jonas Lietuvis

Imti kyšį iš sergančio paciento tas pat kas prievartauti neįgalią moterį. Tai ir visas paaiškinimas nesuvokiantiems aritmetikoje.

Henrikas

Arbatpinigius barmenams ir padavejams imti galima ir net privaloma. Nors gauna uz darba atlyginima. Ir nuo arbatpinigiu nemoka jokiu mokesciu. Kunigams taip pat imti galima. Tai pavadinta auka. Jokios tarnybos tame problemos nemato. Tai - galima ir nebaudziama. Tai skirtumas tik - kaip tai pavadinsi??
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS