Savivaldybės apie nelegalius migrantus: atsakymų į tai, kas užtikrins gyventojų saugumą, neturime | kl.lt

SAVIVALDYBĖS APIE NELEGALIUS MIGRANTUS: ATSAKYMŲ Į TAI, KAS UŽTIKRINS GYVENTOJŲ SAUGUMĄ, NETURIME

  • 14

Savivaldybės skundžiasi centrinės valdžios neveiklumu sprendžiant nelegalių migrantų krizę Lietuvoje. Esą nėra nei pagalbos, nei konkretaus plano, o migrantų problema sprendžiama gyventojų sąskaita, praneša LNK.

Problema sprendžiama gyventojų sąskaita

Apie nelegalių migrantų situaciją Lazdijų rajone pasakojo merė Ausma Miškinienė: „Savivaldybės teritorijoje, Kapčiamiestyje, yra apgyvendinti nelegalūs migrantai. Laikas, kiek buvo prašoma juos apgyvendinti, suteikti pastogę, – kinta. Buvo prašoma trims dienoms, po to prašoma karantinavimo laikotarpiui – dešimčiai dienų. Dabar informacijos apie tai, kada nelegalūs migrantai išvyks iš Lazdijų rajono teritorijos, nėra. Karantinavimosi laikotarpis greitai baigsis. Tų klausimų tikrai yra labai daug, o aiškių atsakymų į tai, kas dengs išlaidas, dėl gyventojų saugumo užtikrinimo, kol kas neturime. Šiuo metu Kapčiamiestyje gyvena 71 nelegalus migrantas, atvežta jų praeitą penktadienį buvo lygiai 100. 29 jau yra išvykę į kitą teritoriją, mano žiniomis, į Ruklą“.

Anot merės, nelegalių migrantų problema yra sprendžiama gyventojų sąskaita: „Už apgyvendinimą, maitinimą, patalpų pritaikymą nelegalių migrantų gyvenimui ir visus buitinius rūpesčius moka savivaldybė. Savivaldybė atskirų rezervų resursų tikrai neturi, nėra suplanavusi šių išlaidų, dėl to tikrai teisinga sakyti, kad kol kas savivaldybės yra tos, kurios sprendžia tą problemą“.

„Vienos dienos maitinimas kainuoja penkiolika eurų vienam migrantui. Labai paprasta skaičiuoti. Iš tikrųjų apie 10 tūkst. kainuos vien maitinimas, po to yra buitinės, komunalinės paslaugos. Tikrai neabejojame, kad finansavimo mechanizmas bus, kad jis bus kompensacinis. Tikimės, kad bus greičiausiu metu patvirtintas algoritmas ir bus aišku, kokios išlaidos. Tiesiog šiuo metu kol kas informacijos mes neturime. Žinome, kad yra dėliojami teisės aktai, buvome klausiami dėl išlaidų kategorijų, tą informaciją pateikėme. Bet šiandien visas sąskaitas apmoka savivaldybė“, – teigė A. Miškinienė.

Trūksta aiškumo

„Nelegalūs migrantai buvo skubos tvarka apgyvendinti Kapčiamiesčio mokykloje, kuri yra veikianti pagal savo veiklos sritį. Ten yra ir neformali mažųjų grupė, vyksta stovyklos. Žadėjome gyventojams, kad tris dienas jie gyvens ten. Užsitęsus laikotarpiui radome sprendimą, perkėlėme visus – 71 migrantą – į kitas patalpas, iki tol nenaudotas. Tai – buvę globos namai. Visi gyvena ten sutartam laikotarpiui, o kaip bus toliau, nežinome“, – sakė merė.

Iš tikrųjų apie 10 tūkst. kainuos vien maitinimas, po to yra buitinės, komunalinės paslaugos.

Anot A. Miškinienės, po migrantų iškeldinimo situacija mokykloje – nebloga: „Šiuo metu aptarnaujantis personalas susitelkęs dirba tam, kad surinktų šiukšles ir išvalytų, išplautų, išdezinfekuotų. Situacija tikrai nėra tokia bloga, kaip galima numanyti. Tikrai kapitalinio remonto ar kosmetinio remonto nereikės. Reikės tik labai atidžiai išvalyti ir išspręsti buitines, komunalines problemas, kurių tikrai daug kilo ir tam tikras mokyklos turtas nukentėjo“.

„Lazdijų rajono savivaldybė, kaip ir kitos savivaldybės, tikrai gauna bendrą, oficialią informaciją. Mes gavome vidaus reikalų ministrės raštą, kuriame įpareigojamos savivaldybės, kurių teritorijose apgyvendinami neteisėti migrantai, užtikrinti transportavimą, visą koordinavimą iki COVID-19 testo ir po jo. Ir jeigu užkardos teritorijoje nėra vietos apgyvendinti, tai esame įpareigoti apgyvendinti minėtus asmenis. Tai – įpareigojantis sprendimas“, – kalbėjo ji.

Esą savivaldybių merai supranta situaciją, tačiau pasigenda aiškumo: „Visų merų susitikimo metu buvo išsakyta pozicija, kad mes tikrai suprantame situacijos grėsmę, aktualumą. Bet visų pirma turi būti užtikrinamas gyventojų saugumas, turi būti aiški komunikacija, išspęstos visos techninės problemos, įvestas aiškumas dėl kompensavimo mechanizmų ir aiškiai koordinuojami darbai. Tokie yra lūkesčiai ir bendradarbiavimas tikrai įmanomas“, – teigė A. Miškinienė.

Dėl pabėgėlių niekas neišsikraustė

Kaip teigia merė, „šiuo metu minėtus asmenis saugo du policijos ekipažai ir ne mažiau kaip vienas Valstybės sienos apsaugos tarnybos ekipažas. Papildomi ekipažai yra pasirengę reaguoti nedelsiant. Rimtų incidentų tikrai išvengta,  yra nedidelio masto problemų, bet jos daugiau susijusios su sveikatos priežiūra, kai reikalinga greitoji medicinos pagalba. Kol kas, kiek įmanoma šioje srityje įvardyti, ramu“.

„Mano manymu, mokyklos, kurios yra veikiančios pagal savo veiklos sritį, tikrai negali būti skirtos nelegalių migrantų apgyvendinimui. Jų apgyvendinimui turėtų būti skiriamos patalpos, kurios yra laisvos, lengvai pritaikomos ir saugomos, esančios kiek įmanoma nuošaliau gyvenamųjų teritorijų, arba teritorijos, kurios yra specialiai suformuotos jų apgyvendinimui. Mokyklos ir kitos vietos, kurios gyventojai šiuo metu skaito, stebi kultūros renginius, mokosi ar lanko darželius, tikrai nėra vietos nelegalių migrantų apgyvendinimui“, – sakė A. Miškinienė.

Ji sakėsi suprantanti vietos gyventojų nerimą ir baimes: „Gyventojai tikrai savo nerimą išreiškia užduodami konkrečius klausimus, teikdami pasiūlymus ir prašydami užtikrinti konkretumą, aiškumą – kiek laiko nelegalūs migrantai bus jų gyvenvietėje, ar bus atvežami papildomi ir kiek ilgai šis procesas apskritai užsitęs. Gyventojų nuogąstavimus aš tikrai suprantu, juos palaikau, atsakymus į jų užduodamus klausimus atsakome tiek, kiek galime. Mano žiniomis, dėl to, kad buvo atkelti nelegalūs migrantai į Kapčiamiesčio miestelį, kol kas vien dėl to neišsikėlė nė vienas žmogus. Tikiu, kad žmonėms užteks kantrybės, kad mes užtikrinsime jų saugumą ir gyvenimas kaip galima greičiau sugrįš į įprastas vėžes“.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Vida

Jie nieko nedaro tie migrantai. Tai taikus piliečiai ir beje maloniai bendraujantys. Jiems reikia pagalbos, jie karo nuskriausti.

pasakykit

o argi valdziai gaila savu pilieciu? jais jau seniai nebesirupinama. va atbegeliai, nusikalteliai---tai demesio verti zmones. es atsius milijonus ju gerbuviui kurti

Anonimas

Atsakymų apie saugumą nėra. Lauk bedės iš seimo...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS