Savo veiklą akreditavo tik ketvirtadalis šalies vaikų dienos centrų | kl.lt

SAVO VEIKLĄ AKREDITAVO TIK KETVIRTADALIS ŠALIES VAIKŲ DIENOS CENTRŲ

  • 0

Iš kiek daugiau nei 400 Lietuvoje veikiančių vaikų dienos centrų savo paslaugas akreditavo ketvirtadalis iš jų, trečiadienį pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

„Ministerija ragina vaikų dienos centrus kuo skubiau akredituoti savo paslaugas ir užsitikrinti stabilų finansavimą kitais metais“, – rašoma pranešime.

Anot SADM, septyniose – Birštono, Elektrėnų, Kelmės rajono, Klaipėdos rajono, Plungės rajono, Ukmergės rajono ir Vilkaviškio rajono – savivaldybėse savo paslaugas akreditavo visi veiklą vykdantys vaikų dienos centrai.

Tuo metu Marijampolės, Raseinių rajono, Kėdainių rajono, Utenos rajono, Švenčionių rajono, Vilniaus rajono, Kauno rajono, Varėnos rajono, Šilutės rajono, Kauno ir Klaipėdos savivaldybėse dėl akreditacijos kreipėsi tik dalis vaikų dienos centrų.

Kitose Lietuvos savivaldybėse kol kas teisė teikti akredituotą vaikų dienos socialinę priežiūrą nesuteikta nė vienam vaikų dienos centrui.

„Socialinių paslaugų įstatymas numato, kad nuo 2021 metų vaikų dienos socialinę priežiūrą įgyvendinantys vaikų dienos centrai turės būti akredituoti savivaldybėse, kuriose vykdys savo veiklą, o vaikų dienos centrams bus skiriamos valstybės ir savivaldybių biudžetų lėšos“, – informuoja SADM.

Vaikams nebuvo užtikrinamos nenutrūkstamos paslaugos, susidurta su sunkumais išlaikant kompetentingus darbuotojus.

Jos teigimu, ministerija iki šiol vaikų dienos centrus finansavo skelbdama įvairius projektų konkursus, o tai reiškia, kad vaikų dienos centrai negalėjo planuoti savo veiklos ilgesniam laikotarpiui, finansavimas juos pasiekdavo ne nuo pat kalendorinių metų pradžios, o nuo konkurso laimėjimo.

Be to, iki 10 proc. būtino finansavimo vaikų dienos centrai turėjo užsitikrinti iš kitų šaltinių.

„Daugeliui vaikų dienos centrus įkūrusių nevyriausybinių organizacijų kasmetinis dalyvavimas konkursuose ar viešųjų pirkimų procedūrose buvo papildoma administracinė našta, o toks finansavimo modelis neužtikrino veiklos stabilumo: vaikams nebuvo užtikrinamos nenutrūkstamos paslaugos, susidurta su sunkumais išlaikant kompetentingus darbuotojus“, – teigiama pranešime.

2021 metams vaikų dienos centrams iš valstybės biudžeto numatoma skirti 5,8 mln. eurų. Šios lėšos bus pervedamos savivaldybių biudžetams, o savivaldybės tiesiogiai jas perves vaikų dienos centrams. Taip atsisakoma senosios dienos centrų finansavimo tvarkos organizuojant konkursus.

Akredituotą paslaugą teikiantys vaikų dienos centrai turės sudaryti finansavimo sutartis su savivaldybėmis. Nuo 2021-ųjų sausio mėnesio paslauga toliau bus teikiama nenutrūkstamai.

Akreditacija suteikiama trejiems metams.

SADM teigimu, vaikų dienos centrai buvo pirmieji, kuriems pradėta taikyti akreditacija.

Nuo 2022 metų analogiškai turės būti akredituojamos visos socialinės paslaugos, finansuojamos iš savivaldybių ar valstybės biudžetų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS