Seimas pritarė prezidentės veto dėl teisės turėti ginklą karo metu | kl.lt

SEIMAS PRITARĖ PREZIDENTĖS VETO DĖL TEISĖS TURĖTI GINKLĄ KARO METU

Seimas ketvirtadienį pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės veto dėl teisės turėti ginklą karo metu.

Šalies vadovė buvo vetavusi priimtą įstatymo nuostatą, kad ginklai ir šaudmenys nepaprastosios padėties ar karo atveju iš jų turėtojų yra laikinai paimami ar rekvizuojami (paimami valstybės reikmėms).

Anot šalies vadovės, toks teisinis reguliavimas būtų sudaręs prielaidas ginklų paėmimui iš visų juos teisėtai turinčių asmenų visais atvejais, įvedus nepaprastąją ar karo padėtį, o tai ribotų pilietinio pasipriešinimo potencialiam agresoriui galimybes.

Parlamentarai pritarė pasiūlymui nuostatą pakeisti taip, kad ginklai iš žmonių galėtų būti laikinai paimami ar rekvizuojami tik tada, jeigu jie būtų reikalingi ginkluotosioms pajėgoms arba būtų turima informacijos, kad jie gali būti panaudoti nusikaltimams vykdyti.

„Labai svarbu, kad mūsų valstybės prezidentė sureagavo, nes nepaprastosios ir karo padėties atveju Lietuvos gynybinė strategija privalo būti lanksti“, – Seimo posėdyje sakė parlamentaras Mindaugas Puidokas.

„Tokie žmonės, kurie turi leidimą naudotis ginklu, tikrai neturėtų privaloma tvarka savo ginklų atiduoti Karo policijai“, – pridūrė jis.

Konservatorius Arvydas Anušauskas sakė, kad prezidentės pasiūlyta nuostata yra „logiškai ir pozityviai suformuluota“.

D. Grybauskaitės siūlymui pritarė 77 Seimo nariai. 23 parlamentarai balsavo už tai, kad daug diskusijų sukėlęs įstatymas būtų laikomas nepriimtu.

Teisės aktu buvo uždrausta civilinėje apyvartoje naudoti tam tikrus pusiau automatinius ginklus, tačiau jie bus prieinami šauliams ir kariams savanoriams.

Šis įstatymas priimtas perkeliant Europos Sąjungos direktyvą.

Už įstatymo laikymą nepriimtu balsavęs Artūras Skardžius sako, kad teisės akte yra daug problemų, nesusijusių su ES direktyvos perkėlimu.

„Tame įstatyme yra tiek problemų ir visai nesusijusių su ES direktyva, o tiesiog pasitvarkant institucijoms, kaip joms būtų patogiau, kurios atsakingos už legalių ginklų išdavimą, jų priežiūrą ir kontrolę“, – teigė A. Skardžius.

Nors ir pritarė šalies vadovės veto, parlamentaras, aplinkos ministras Kęstutis Mažeika sakė, kad įstatymą vėliau reikės taisyti dėl perteklinių ribojimų medžiotojams.

„Manau, kad kai kurios nuostatos yra tikrai neadekvačios, turime į tai atsižvelgti ir jas pataisyti“, – kalbėjo politikas.

ES direktyva dėl griežtesnės ginklų kontrolės buvo inicijuota prieš kelerius metus po džihadistų išpuolių Europoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

kam kelt paniką?

baimė juk paralyžiuoja mąstymą ane?

taip

vykdomas briusionu nutarimas kad butu lengvai sunaikinta tauta be pasipriesinimo o kaip su sauliais ' ar ir juos nuginkluos tai aiskus genocidas nes pas sveicarus taip nera ...

einu pirkt

bus kuom atsigint karo metu nuo konservatdegeneratu....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS