Seimas ėmėsi pataisų dėl pirmojo pigiausio kompensuojamo vaisto | kl.lt

SEIMAS ĖMĖSI PATAISŲ DĖL PIRMOJO PIGIAUSIO KOMPENSUOJAMO VAISTO

Seimas antradienį ėmėsi Farmacijos ir Sveikatos draudimo įstatymų pataisų dėl pigiausio pirmojo kompensuojamo vaistinio preparato.

56 balsais „už“ ir 43 „prieš“ po pateikimo antradienį pritarta tokioms sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovės Astos Kubilienės pataisoms.

Toliau projektus svarstys Seimo komitetai. Projektai pateikti po Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimo, kuriuo minima tvarka nuo sausio atšaukiama.

Teismas konstatavo, kad patvirtindamas pirmojo paskyrimo tvarką įsakymu ministras viršijo kompetenciją. Į teismą dėl A. Verygos įsakymo kreipėsi du konservatoriai.

Įstatymų pataisas inicijavęs A. Veryga laikosi pozicijos, jog teismas netinkama pripažino procedūrą, kaip buvo patvirtinta tokia tvarka, o ne patį principą.

Ministras savo inicijuotą tvarką gina teigdamas, kad „pirmą kartą istorijoje pradėjo mažėti vaistų kainos“. Kritikai teigia, kad ji pacientams riboja galimybę rinktis, o kai kurie pigiausi vaistai neužtikrina kokybiško ir efektyvaus gydymo.

Pataisos numato, kad pacientui pirmą kartą arba po pertraukos paskyrus kompensuojamą vaistą, jam vaistinėje turi būti parduodamas pigiausias kompensuojamas vaistas.

„Pirmojo paskyrimo“ tvarka galioja ir šiuo metu, tačiau po konservatorių skundo Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas ją nuo sausio atšaukė.

LVAT spalį konstatavo, kad ministras viršijo savo kompetenciją nustatydamas, jog apdraustajam pagal elektroninį receptą su žyma „Pirmas paskyrimas“ turi būti išduotas pigiausias kompensuojamasis vaistinis preparatas.

Jei apdraustasis ar jo atstovas atsisako įsigyti pigiausią kompensuojamąjį vaistinį preparatą, kito kompensuojamojo vaistinio preparato įsigijimo išlaidos jam visiškai nekompensuojamos.

Teismo sprendimu, neteisėtomis pripažintos ministro įsakymų dalys galios netenka paskutinę šių metų dieną.

Tvarka, kad pacientui pirmą kartą arba po pertraukos paskyrus kompensuojamą vaistą, jam vaistinėje turi būti parduodamas pigiausias kompensuojamas vaistas, įsigaliojo nuo liepos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

klp

nematau prasmes ju veiksmu, man terupi , kad butu ivesta konkurencija ir vaistu kainos taptu kaip Lenkijoje, dabar daro, kad daryti o rezultato jokio.

...,pigiausias ne visada BLOGIAUSIAS,bet...,

geriausia kai gali pasiRINKTI SAVO NUOZIURA gydytojams paTARIANT... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS