Seimas ėmėsi siūlymo siųsti daugiau karių į mokymo misiją Irake | kl.lt

SEIMAS ĖMĖSI SIŪLYMO SIŲSTI DAUGIAU KARIŲ Į MOKYMO MISIJĄ IRAKE

Seimas ketvirtadienį ėmėsi siūlymo didinti karių kontingentą NATO mokymo operacijoje Irake.

„Siūloma padidinti maksimalų karių ir civilių krašto apsaugos tarnautojų, siunčiamų dalyvauti NATO karinėje mokymo misijoje, skaičių nuo 11 iki 50“, – pristatydamas nutarimo projektą sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Šiuo metu karinėje mokymo operacijoje Irake gali dalyvauti iki 11 karių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų.

Seimas nutarimo projektui, kuriuo suteikiamas mandatas dalyvavimui tarptautinėse operacijose, po pateikimo pritarė bendru sutarimu. Toliau projektą svarstys Seimo komitetai, į Seimo salę svarstymui jis turėtų grįžti lapkritį.

Pasak ministro, daugiau karių į Iraką būtų siunčiama nuo spalio mėnesio dvejiems metams vadovavimą NATO karinei mokymo operacijai Irake perimančios Danijos prašymu.

Siūloma padidinti maksimalų karių ir civilių krašto apsaugos tarnautojų, siunčiamų dalyvauti NATO karinėje mokymo misijoje, skaičių nuo 11 iki 50.

„Danija pradeda vadovauti šiai karinei mokymo misijai, tai būtent yra mūsų artimas partneris, ir yra prašymas skirti apie 32 karių pajėgų apsaugos būriui į Danijos apsaugos kuopą Bagdade, kiti būtų naudojami kitais poreikiais“, – sakė R. Karoblis.

Ministras pabrėžė, kad Lietuvos kariai koviniuose veiksmuose Irake nedalyvaus, nebent savigynos tikslais.

„Noriu pabrėžti, kadangi kalbame apie Iraką, gana rizikingą zoną, karių dalyvavimas kariniuose veiksmuose nenumatomas“, – teigė ministras.

„NATO misija yra mokomoji, t. y. tikslas mokyti Irako saugumo pajėgas įgūdžių, kad jie būtų paruošti, tai yra apie tai. Tai, dalyvavimas (koviniuose veiksmuose) įmanomas, bet tik savigynos tikslais“, – pabrėžė ministras.

Tuo pačiu nutarimu suteikiamas mandatas iki 20 karių siųsti į Europos Sąjungos karinę operaciją Viduržemio jūroje „EUNAVFOR MED operacija IRINI“, pakeičiančią operaciją „SOPHIA“.

„Ši operacija, pakeitusi ankstesnę operaciją „SOPHIA“, kur Lietuvos kariai aktyviai dalyvaudavo, ir pobūdis dalyvavimo nesikeičia, t. y. laivų komandoje kartu su vokiečių laivu“, – sakė ministras.

Projektą inicijavo prezidentas Gitanas Nausėda su Krašto apsaugos ir Užsienio ministerijomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Dauguma pašalpiniu

tupi kaip apuokai Afrikos bokštelije,tikrai patupés ir irake:)))daugiau juk niéko nemoka!

!

Jau per daug jaunimo Lietuvoj turim???

earth king

kam tos misijos kariu, 1,,afganas, 2, puolias prieš piratus karibo jūru afrikos krantu, 3kipras ,4 irakas ir dar kur velnias kelius minkis mūsų anukams, va kur tiesa lindom ir sulindom, tuštindami savo šalies pragyvenimo gerovę, va sajungos kur nebėgom, bėgom nuo meškos papoliam ant vilko, aišku,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS