Seimas linkęs leisti ūkininkams gaminti naminukę | kl.lt

SEIMAS LINKĘS LEISTI ŪKININKAMS GAMINTI NAMINUKĘ

  • 5

Seimas svarstys siūlymą įteisinti naminės degtinės ir kitų tradicinių gėrimų, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 65 tūrio procentai, gamybą bei vartojimą.

Parlamentarai po pateikimo pritarė tai numatančioms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kurias parlamentarų grupės vardu antradienį pateikė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas. Už projektą pateikimo stadijoje balsavo 53 Seimo nariai, 14  buvo prieš, 17 parlamentarų susilaikė.

Naminukės įteisinimo dar teks palaukti, nes Seimas paprašė Vyriausybės išvados, o į Seimo salę projektas sugrįš pavasario sesijoje.

Pasak E. Gentvilo, šiuo metu naminukė gaminama nelegaliai, be apskaitos. „Turime tokią laukinę situaciją, iš kurios siūlau  išeiti taikant civilizuotą  kelią“, – sakė E. Gentvilas.  Jo nuomone, tai sumažintų tautos girdymo mastą.

Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis klausė Seimo narių, ar yra tokių, kurie yra neragavę naminukės, nematę, nežinoję, kur jos gauti?

Projektą pateikęs E. Gentvilas neslėpė, kad jaunystėje buvo pakliuvęs į tokią „nuodėmingą aplinką“.

Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas mano, kad siūlomos įstatymo pataisos leistų užtikrinti kontrolę, kokybę šiuo metu šešėlyje esančios tokios produkcijos.

Tačiau su tokia „tautinio paveldo amnestija“ nesutiko Seimo narys Aurelija Veryga. „Šitas sprendimas prieštarauja valstybės alkoholio kontrolės  principams“, – tvirtino  A. Veryga, kviesdamas balsuoti prieš siūlomą projektą.

Projekto iniciatoriai siūlo leisti ūkininkams, kurių ūkis yra įregistruotas Ūkininkų ūkių registre, teikiantiems kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas ir kurie Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai, gaminti ne daugiau kaip 1000 litrų per kalendorinius metus tokios naminės degtinės ir kitų tradicinių gėrimų.

Gėrimai būtų gaminami, laikomi, vartojami ir parduodami tik gėrimus pagaminusiam ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje.

Šių alkoholinių gėrimų gamybos ir apskaitos, prekybos ir vartojimo taisykles, saugos ir kokybės rodiklius, technologijos reikalavimus, kontrolės tvarką nustatytų Vyriausybė.

Šiuo metu Lietuvoje yra draudžiama gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus, išskyrus fizinių asmenų asmeniniam naudojimui (t. y. ne parduoti, o tik savo ar šeimos poreikiams tenkinti) gaminamus natūralios fermentacijos alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 18 procentų (alaus – ne didesnė kaip 9,5 procento).                                                         

Jadvyga Bieliavska (ELTA)

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Lija

Morgana narkotikus savo reikmems kisa iteisinti, Gendvilas samagona irgi savo reikmems, kas trecias pasiulys iteisinti prastitucija, nes po situ, samanes ir narkosos paprastucija reikalinga kaip oras ir vanduo. Pirmyn seimas.

Hm

Kodėl Gentvilui taip parūpo lietuviams alkoholį piršti. Gal atidirbinėja??? Tiems, kas prastūmė senelį į seimą... 100 procentų, dirbti Lietuvai nėra laiko.

Op

Girtas kolūkis, naudingas kolūkis balsavimuose.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS