Seimas linkęs pritarti siūlymui įpareigoti profsąjungas teikti metines finansines ataskaitas | kl.lt

SEIMAS LINKĘS PRITARTI SIŪLYMUI ĮPAREIGOTI PROFSĄJUNGAS TEIKTI METINES FINANSINES ATASKAITAS

Seimas svarstys Profesinių sąjungų įstatymo pataisas, siūlančias įpareigoti profesines sąjungas teikti metinių finansinių ataskaitų rinkinį ir veiklos ataskaitą.

Projekto autorius Seimo narys konservatorius Vilius Semeška ketvirtadienį iš parlamentinės tribūnos sakė, kad šia iniciatyva siekiama viešumo ir skaidrumo.

„Įstatymo projektu siekiama daugiau pasitikėjimo profesinėmis sąjungomis visuomenėje, tarp profesinių sąjungų narių, taip pat valdymo organų atskaitomybės, skaidrumo ir veiklos ataskaitų viešumo“, – pateikdamas projektą sakė V. Semeška.

Anot parlamentaro, šiuo metu profesinėms sąjungoms metines veiklos ataskaitas bei finansinius rinkinius teikti nėra privaloma, todėl Juridinių asmenų registro duomenų bazėje tokios ataskaitos nėra skelbiamos ir viešai prieinamos.

V. Semeškos teigimu, pasiūlytas reguliavimas suvienodintų profsąjungas su nevyriausybinėmis organizacijomis.

„Šiuo metu asociacijos, visos nevyriausybinės organizacijos, labdaros ir paramos fondai, politinės partijos ir kitos įstaigos privalo teikti metines veiklos ataskaitas ir finansinių ataskaitų rinkinius”, – sakė V. Semeška.

Palaikydamas įstatymo pataisas parlamentaras konservatorius Andrius Vyšniauskas teigė, kad jos įneštų daugiau sveikos konkurencijos.

„Lietuvoje profsąjungos yra stiprios, gauna ir visuomenės paramą, tvarkosi buhalterinius dalykus. Manau, kad jos gali pateikti ataskaitas. Juo labiau, kad tai likusi vienintelė organizacijų kategorija, kuriai nebereikia teikti jokių ataskaitų. Manau, kad reikėtų suteikti tokią galimybę ir profsąjungoms“, – ragino A. Vyšniauskas.

Tuo tarpu Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas ir kiti opozicijos atstovai tvirtino, kad įstatymo pataisos prieštarauja Seimo ratifikuotai Tarptautinės darbo organizacijos konvencijai „Dėl asociacijų laisvės ir teisės jungtis į organizacijas gynimo.“

Beje, Seimo Teisės departamento išvadoje atkreipiamas dėmesys į Konstitucijoje įtvirtintą profesinių sąjungų statusą kurtis laisvai ir veikti savarankiškai.

„Svarstytina, ar (....) nebūtų varžoma profesinių sąjungų teisė veikti laisvai, savarankiškai savo įstatuose apsibrėžti ir vykdyti profesinės sąjungos veiklą, t. y. patiems nuspręsti, kaip turėtų būti organizuojami profesinės sąjungos veiklos vidaus procesai, spręsti, ar reikalinga nusistatyti profesinės sąjungos valdymo organų atsakomybę ir kokia apimtimi”, – sakoma teisininkų išvadoje.

Įstatymo pataisos numato, kad finansinės būklės ataskaitoje turėtų būti rodomas visas profesinės sąjungos turtas, nuosavas kapitalas, finansavimo sumos ir įsipareigojimai. Veiklos rezultatų ataskaitoje – visos profesinėje sąjungoje ataskaitinio laikotarpio pajamos, sąnaudos ir veiklos rezultatai – pelnas arba nuostoliai.

Profesines sąjungas siūloma įpareigoti pateikti informaciją apie gautą finansinę ir nefinansinę paramą ir jos panaudojimą. Taip pat turės būti atskirai nurodytas kiekvienas paramą suteikęs juridinis asmuo ir jo suteikta parama.

Beje, siūloma numatyti ir išimtį. Paramą suteikęs juridinis asmuo galėtų būti nenurodytas, jei paramos vertė neviršija 2 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių ir sudaro ne daugiau kaip 10 procentų profesinės sąjungos per ataskaitinius finansinius metus visos gautos paramos arba visų gautų finansavimo sumų.

Įstatymo pataisomis siūloma įpareigoti profesines sąjungas nurodyti sudarytų paskolų sutarčių datas, paskolų sumas ir jų davėjus. Taip pat siūloma, kad veiklos ataskaitoje būtų nurodytas profesinės sąjungos narių skaičius.

Ketvirtadienį Profesinių sąjungų įstatymo pataisos sulaukė Seimo pritarimo pateikimo stadijoje. Jas palaikė 42 Seimo nariai, prieš balsavo 12, susilaikė 23.

Šiuo klausimu taip pat nuspręsta paprašyti Vyriausybės ir Trišalės tarybos išvadų. Po svarstymo komitetuose plenarinėje salėje įstatymo pataisos vėl turėtų atsirasti birželio mėnesį.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

siūlau

kad seimūnai teikų ataskaitas. Ypč sugrįžę iš komandiruočių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS