Seime keičiasi požiūris į narkotikų politiką | kl.lt

SEIME KEIČIASI POŽIŪRIS Į NARKOTIKŲ POLITIKĄ

Seimas pradėjo svarstyti siūlymą už neteisėtą narkotinių ar psichotropinių medžiagų disponavimą nedideliais kiekiais be tikslo platinti taikyti administracinę, o ne baudžiamąją atsakomybę.

Parlamentarai antradienį vakare po pateikimo pritarė tai numatančioms Administracinių nusižengimų ir Baudžiamojo kodeksų pataisoms, kurias pateikė Seimo Laisvės frakcijos narė, Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Morgana Danielė.

Ji kvietė nuo bausmės pereiti prie prevencijos, nes, anot jos, šiuo metu kruopščiai dirbame tam, kad nubaustume savo piliečius.

Parlamentarės teigimu, dabartinis teisinis reguliavimas yra ydingas, perteklinis, nėra pagrįstas mokslu.

Pasak Seimo nario Mykolo Majausko, dekriminalizuodami narkotikus mes turime užtikinti, kad nepasiųstume žinios visuomenei, kad narkotikus galima vartoti. Jo nuomone, negalima normalizuoti narkotikų vartojimo, o reikėtų skelbti apie jų daromą žalą.

Už perėjimą nuo baudžiamosios atsakomybės iki administracinės pasisakė liberalas Eugenijus Gentvilas.

Tačiau šis siūlymas nepatiko Seimo nariui Valdemarui Valkiūnui. „Pagaliau atėjome iki šizofrenijos – sugadinti sveikatą, o po to taisyti...", – piktinosi politikas.

Pagal projektą, už nedidelio kiekio narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų gaminimą, perdirbimą, įgijimą, laikymą, gabenimą ir siuntimąsi be tikslo jas parduoti ar kitaip platinti numatomas įspėjimas arba bauda nuo dvidešimties iki šimto eurų.

Už tokį administracinį nusižengimą, padarytą pakartotinai, grėstų bauda nuo šimto iki dviejų šimtų eurų.

Siūlomos kodekso pataisos numato, kad asmuo, kuris kreipėsi į valstybės instituciją, norėdamas atiduoti neteisėtai pasigamintas, įgytas, laikytas ar parsiųstas narkotines, psichotropines ar kitas psichiką veikiančias medžiagas, būtų atleidžiamas nuo administracinės atsakomybės už tokius veiksmus.

Taip pat siūloma numatyti administracinę atsakomybę už narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimą viešose vietose arba apsvaigusio nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų asmens pasirodymą viešose vietose.

Numatyta, kad už tokį administracinį nusižengimą gali būti taikoma administracinio poveikio priemonė – įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose (kursuose).

Siūloma kodekse įteisinti, kad už tokius administracinius nusižengimus, padarytus viešojoje vietoje vykstančiame renginyje, gali būti skiriamas draudimas lankytis viešosiose vietose vykstančiuose renginiuose nuo vieno mėnesio iki vienų metų.

Baudžiamajame kodekse siūloma numatyti, kad tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė didesnį nei nedidelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų, neturėdamas tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Pagal projektą, asmuo, kuris savo noru kreipėsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl medicinos pagalbos ar kreipėsi į valstybės instituciją, norėdamas atiduoti neteisėtai pasigamintas, įgytas, laikytas be tikslo platinti narkotines ar psichotropines medžiagas, būtų atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už vartotų ar atiduotų narkotinių ar psichotropinių medžiagų gaminimą, įgijimą ir laikymą.

Už siūlomą naują teisinį reguliavimą po pateikimo balsavo 57 Seimo nariai, 24 buvo prieš, 20 parlamentarų susilaikė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Manau

Kad šitą Danielę kuo skubiau reikia šalint iš seimo,nes ji matomai naudoja narkotikus.Štai kokia yra ta Laisvės partija,narkomanų,lbgt iškrypėlių,o su laiku dar ne to išgirsime.

Kodėl laikai

su minusu?

Mykolą Majauską

gerbiu. Jis turi vaikų, todėl jam tai rūpi. Kas pasidarė su kitų smegenimis - skiepai ar testai paveikė?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS