Seime registruotos pataisos, kurios leistų perkelti sovietų karių kapus | kl.lt

SEIME REGISTRUOTOS PATAISOS, KURIOS LEISTŲ PERKELTI SOVIETŲ KARIŲ KAPUS

  • 30

Reaguojant į Šiaulių savivaldybės prašymą, Seime registruotos pataisos, kurios leistų perkelti sovietų karių kapus.

Grupė Seimo narių į Draudimo propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas įstatyme numatytą viešųjų objektų sąrašą siūlo įtraukti kapines.

Kitu projektu nuostatą, draudžiančią panaikinti į Kultūros vertybių registrą įrašytus kapus ir kapines, siūloma papildyti išlyga, kad apsauga negaliotų, kai kapai ir kapinės pripažįstami propaguojantys totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas.

Kaip sako iniciatoriai, priėmus pataisas sovietinių karių palaidojimo vietas ir kapines būtų galima vertinti kaip totalitarinio režimo ideologiją propaguojantį objektą. Pripažinus tokiu, būtų galima jas panaikinti, nepaisant to, kad kapinės įtrauktos į Kultūros vertybių registrą.

Kai kurios Lietuvoje esančios Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių kapinės įrengtos siekiant vienintelio tikslo – šlovinti okupacinio režimo kariuomenę.

Ar palaidojimo vietos yra totalitarinio, autoritarinio režimo propagavimo simboliai, spręstų tarpinstitucinė komisija prie Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro.

„Kai kurios Lietuvoje esančios Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių kapinės įrengtos siekiant vienintelio tikslo – šlovinti okupacinio režimo kariuomenę. Karių palaikai perkelti į miestų, miestelių reprezentatyviausias vietas, žmonių santalkos ir traukos centrus tam, kad žmonių sąmonėse įsigalėtų dėkingumo ir moralinės skolos okupantams jausmas“, – pataisų aiškinamajame rašte sako iniciatoriai.

Pataisas parengė skirtingoms frakcijoms priklausantys Seimo nariai, tarp jų – šiauliečiai Domas Griškevičius, Stasys Tumėnas, bei kiti. Priimti tokias pataisas prašo Šiaulių miesto savivaldybė, kuri nori iš miesto centro iškelti sovietų karių kapines.

Iniciatoriai taip pat pažymi, kad pagal Ženevos konvenciją svetimoje šalyje kare žuvusių karių palaikai ir laidojimo vietos turi būti gerbiami, jie gali būti ekshumuojami tik esant ypatingai visuomeninei būtinybei.

Anot parlamentarų, draudimas propaguoti totalitarinį, autoritarinį režimą ir jų ideologijas gali atitikti ypatingos visuomeninės būtinybės kriterijų, tačiau įstatymai neapibrėžia tokios situacijos.

Šiaulių centre katedros prieigose esanti karių palaidojimo vieta įtraukta į Kultūros vertybių registrą. Jame nurodyta, kad ten palaidoti 52 Sovietų Sąjungos kariai, žuvę Antrajame pasauliniame kare.

Šiaulių miesto savivaldybė pernai metų pabaigoje ir šiemet atliko apklausą, kurioje dalyvavo 1538 gyventojai, ir 81,79 proc. miestiečių pareiškė, kad norėtų, jog Šv. Apaštalų Petro ir Povilo katedros prieigose palaidoti Antrojo pasaulinio karo karių palaikai būtų perkelti į tikras kapines.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

pastebėjimas

> Tam su pasiutlige- rusai tai jau išvažiavo iš "išlaisvintų" valstybių, o štai USA iki šiol "laisvina" .

manau

> Kuo konkretus kariai , beje labai įvairių tautybių- rusai, ukrainiečiai, tadžikai....labai daug lietuvių žuvę kovoje su nacizmų, paguldę galvas, kad Lietuva turėtų Vilnių ir Klaipėdą susiję su pokario stalino režimu? Galite konkrečiai? p.s. USA jau išvyko po išlaisvinimo? :)

>manau

jeigu ruso-nacikai pokaro butu isvyke namo su gyvuliniais vagonais taip tada butu jiems ir garbe
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS