Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovė ramina: pediatrai niekur nedingsta | kl.lt

SEIMO SVEIKATOS REIKALŲ KOMITETO VADOVĖ RAMINA: PEDIATRAI NIEKUR NEDINGSTA

Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovė „valstietė“ Asta Kubilienė ramina – pediatrai niekur nedingsta ir neigia viešojoje erdvėje pasirodžiusius pranešimus.

„Dalyvaujant susitikime išaiškėjo, kad klausimas ne apie pediatrų išlikimą, o kad pediatrai dirbtų atskirai nuo šeimos gydytojo komandos“, – po medikų susitikimo su politikais antradienį Seime žurnalistams sakė A. Kubilienė.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis bei A. Kubilienė antradienį kylančių problemų susitiko aptarti su Vaikų ligų klinikos konsultantu-gydytoju Vytautu Usoniu ir Lietuvos pediatrų draugijos valdybos nariu Vaidotu Urbonu.

Lietuvos pediatrų draugijos valdybos narys V. Urbonas siūlo, kad pediatrai galėtų dirbti savarankiškai, o ne šeimos gydytojo komandoje, kaip yra šiuo metu.

„Problema yra ta, kad poliklinikoje, ambulatorinėje grandyje pediatras gali dirbti, bet ne atskirai, o šeimos gydytojo komandoje, kurią sudaro chirurgas, akušeris, terapeutas ir pediatras. Problema yra ta, kad jei komanda nepilna, pvz., trūksta chirurgo, pediatras vienas negali dirbti, Ligonių kasos su juo nesudaro sutarčių“, – po susitikimo sakė V. Urbonas.

Toks reguliavimas dabar reiškia, kad didžiuosiuose miestuose vaikų sveikatą paprastai prižiūri gydytojai pediatrai, o mažuosiuose miesteliuose tai gali būti šeimos gydytojas. Tuo atveju, jei šeimos gydytojas čia nesuformuoja komandos, pediatras negali dirbti savarankiškai, nes Ligonių kasos nekompensuoja jo paslaugų.

„Gydytojas V. Urbonas nori, kad gydytojai pediatrai pirminiame lygyje dirbtų atskirai, dabar yra formuojama šeimos gydytojo komanda, t. y.  gydytojas ginekologas, chirurgas, terapeutas ir pediatras. Gydytojas mano, kad pediatrai turėtų dirbti atskirai, tuo tarpu klausimų, kad kažkaip eliminuojami gydytojai, jie nekėlė ir nekelia“, – apie situaciją sakė A. Kubilienė.

Ji teigė, kad mažuose miesteliuose, kur yra nedaug žmonių, dirba šeimos gydytojai ir „tai visiškai adekvatu“.

„Didesniuose miestuose, kur didelis gyventojų skaičius ir tuo pačiu vaikų skaičius, yra formuojamos šeimos gydytojo komandos, ir jos stiprinamos praplečiant kitomis specialybėmis“, – aiškino Seimo komiteto vadovas.

Vaikų ligų klinikos konsultantas-gydytojas Vytautas Usonis sakė, kad mažiau gyvenamose vietovėse šeimos neturi galimybės pirminiame lygyje, t. y. poliklinikoje, vesti vaiko pas pediatrą, kai didmiestyje vaiką gali gydyti tiek šeimos gydytojas, tiek pediatras, nes sudarytos šeimos gydytojų komandos.

„Mes turėtume pažiūrėti iš vaiko pozicijų, iš to, kad valstybė įsipareigoja vaikų sveikatai skirti dėmesį ir būtent sveiko vaiko augimui, kas yra vaiko pediatro darbas, ir turime tai daryti“, – sakė V. Usonis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Klaipėdiečiai

Mieli pediatrai, pediatrijos internai, jei trūksta darbo VšĮ Klaipėdos vaikų ligoninė laukia Jūsų.

Nuomonė

Tik nereikia pediatrams susireikšminti, kodėl kaimo vaikus gali gydyti šeimos gydytojas,o miestų vaikus tik pediatras? Kas čia per diskriminacija? Pagal Usonio ir Urbono logiką kaimuose dirbantys šeimos gydytojai kvalifikuotesni už miestų šeimos gydytojus.O gal vis tik čia slypi kažkas kito pvz. siauros specializacijos medikų interesai?Juk Lietuvoje vaikų sergamumas,ligotumas,mirtingumas tikrai nepadidėjo nuo to, kad juos prižiūri šeimos gydytojai? Visam pasaulyje šeimos gydytojas ir yra šeimos gydytojas, kuris pirmas rūpinasi žmogaus sveikata per visą jo gyvenimą nuo gimimo iki mirties. Tad kuo Lietuva kitokia? Gal vieną kartą nustokim mąstyti tarybinės medicinos logika - prie kiekvieno žmogaus po aukščiausio lygio specialistą-neurologą, kardiologą ir t.t.Pediatrų ir taip labai trūksta net didesnių miestų ligoninėse - priėmimo, stacionaro skyriuose, konsultacinėje grandyje, kur gydomi jau sergantys vaikai,o ne šeimos gydytojo komandoje,kur profilaktiškai tikrinama vaikų sveikata.

Gytė

Tarybinė sveikatos sistema buvo nusistovėjusi ir gera. Sugriovė, o dabar po truputį grįžta į normalias vėžes. Dr Urbonas ir Usonis teisūs. Jų siūlymai protingi. Miestuose bent iki paauglystės vaikus turi gydyti tik pediatrai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS