Seimui neatsižvelgus į mokytojų reikalavimus dėl algų, A. Navickas tikisi prezidento veto | kl.lt

SEIMUI NEATSIŽVELGUS Į MOKYTOJŲ REIKALAVIMUS DĖL ALGŲ, A. NAVICKAS TIKISI PREZIDENTO VETO

Seimui antradienį pritarus kitų metų valstybės biudžetui, tačiau neatsižvelgus į mokytojų reikalavimus dėl atlyginimų augimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) vadovas Andrius Navickas sako besitikintis prezidento veto.

„Mes tikimės, kad prezidentas ir taip palaikys mus, nereikia ten vykti ir mitinguoti. Tikimės prezidento palaikymo“, – antradienį žurnalistams sakė profsąjungos vadovas.

Seimui pritarus, prezidentas Gitanas Nausėda 2024 metų biudžetą patvirtinti arba atmesti turi per dešimt dienų. Seimui priėmus biudžetą, prezidento atstovas Ridas Jasiulionis BNS nekomentavo, ar šalies vadovas pasirašys įstatymą, ar vetuos.

LŠDPS biudžete prašė numatyti didesnį mokytojų atlyginimų kėlimą – kompromisinį variantą – po 15 proc. nuo sausio ir nuo rugsėjo. Vis tik darbo užmokestį kitąmet numatoma didinti du kartus po maždaug 10 procentų.

Profsąjunga tvirtina, kad tokiu būdu kompensuojama infliacija, o 130 vidutinio darbo užmokesčio (VDU) rodiklis nebus pasiektas.

Šis rodiklis įvardijamas pagrindiniu Vyriausybės bei politinių partijų ilgalaikiu įsipareigojimu mokytojams. Ministrų kabineto atstovai tvirtina, kad keliant algas antrąjį kartą nuo rugsėjo, bus atsižvelgiama į VDU pokyčius ir prireikus ieškoma papildomų pinigų biudžete.

A. Navickas žurnalistams Seime taip pat teigė, kad profsąjunga laikinai vėl stabdys streiką, tačiau jo nenutrauks.

„Mes kaip tik turėsime dar tarybos posėdį, bet manau sprendimas bus kol kas stabdyti aktyvius veiksmus, nes tikrai nukenčia mokiniai, tėvai, mokytojai finansiškai“, – sakė mokytojų profesinės sąjungos vadovas.

„Tikrai neplanuojame nutraukti, gal grįšime ir kitais metais, streikų gali būti ir perskirstant biudžetą“, – pridūrė jis.

Nacionalinės švietimo agentūros duomenimis, lapkričio pabaigoje streike dalyvavo apie 2 tūkst. pedagogų. Tuo metu antradienį į streiką įsitraukė apie 1,2 tūkst. mokytojų.

LŠDPS su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) nesutaria dėl esminių reikalavimų: darbo užmokesčio pedagogams, darbo krūvio sandaros ir mokinių skaičiaus klasėse mažinimo.

ŠMSM kartoja, kad labiau didinti atlyginimų nėra finansinių galimybių.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Ne veto reikia laukti ir ne seimo posėdžius stebėti

Streikuoti ir derėtis reikia išmokti. Vienintelė reali profsajunga, o vadovams kompencinis trūksta. Nemokate derėtis, pasisamdykit specialistus ir mokinkitės, o ne pėščiomis iki Vilniaus vaikščiokite. Atrodot kaip marginalai, tai ir kalbasi su jumis atitinkamai. Nemokat streikuoti, pasižiūrėkit kaip kitų šaliu pedagogai streikuoja. Streiko formų yra įvairių, išmonės reikia turėti, pvz. galima vesti pamokas, bet atsisakyt vertinti. Mokinių tėvus reikia įtraukti, jiems gi teks namie su atžalom sėdėt kol jūs streikuojat, tegul palaiko jūsų reikalvimus. Mokyklų vadovai ir administracijos, jie gi tie patys pedagogai, toj pačioj valty sėdi, kodėl jie neįtraukiami į streiką. Mokiniai, ypač gimnazistai, jiems egzaminus laikyt reikės,jų tiesioginis interesas žinias gauti, įtraukite ir juos į streiką. Bet… tai reikia ir sugalvot ir suorganizuoti. Autostradomis trainiotis matyt smagiau.

Anonimas

OB teisus. Dar yra mobingas, nes mokyklos administracija susijusi su nusikalstamos gaujos atstovais ir diktatu

Daugiau jokių finansinių nuolaidų pedagogams !

Daugiau jokių finansinių nuolaidų pedagogams !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS