Seimui pristatyti kandidatai į Konstitucinio Teismo teisėjus | kl.lt

SEIMUI PRISTATYTI KANDIDATAI Į KONSTITUCINIO TEISMO TEISĖJUS

Seimui antradienį pristatyti kandidatai į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus: KT kanclerė Ingrida Danėlienė, advokatė Giedrė Lastauskienė ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjas Algis Norkūnas.

Toliau su kandidatais susitiks Seimo frakcijos, kandidatūras kitą savaitę svarstys Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Dėl kandidatūrų balsuos Seimas.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis savo teikiamą kandidatę KT kanclerę I. Danėlienę pristatė kaip teisės mokslininkę ir „naujos konstitucionalistų kartos atstovę“.

„Vienas iš pagrindinių mano pasirinkimo motyvų buvo tai, kad I. Danėlienė priklauso naujai konstitucionalistų kartai, kuriai būdingas Vakarų teisės tradicijos ir naujausio konstitucionalizmo raidos tendencijų išmanymas, aukštas profesinės kompetencijos lygis, analitinis mąstymas“, – sakė Seimo pirmininkas.

I. Danėlienė prisistatydama Seimui sakė, jei bus pritarta jos kandidatūrai, save matanti dirbančią „nepriklausomą, Konstitucijos viršenybę ir žmogaus teises ginančiame, visuomenei atvirame ir jos dalimi esančiame Konstituciniame Teisme“.

Prezidento Gitano Nausėdos teikiamą advokatės G. Lastauskienės kandidatūrą pristačiusi šalies vadovo patarėja Jūratė Šovienė teigė, kad kandidatė yra „aktyvi ir gerbiama akademinės bendruomenės narė“.

G. Lastauskienė prisistatydama pabrėžė savo ilgametę kaip advokatės teisinę praktiką. „Mano žiniom, pirmą kartą valstybinė institucija pasirinko galimybę teikti asmenį, kuris užsiima ilgamete advokato praktika“, – sakė kandidatė.

„Savo išskirtinumą matyčiau būtent ilgametėje advokato veikloje, nes tik advokatas supras, kaip jaučiasi žmogus, patekęs į tam tikrą teisinę bėdą ar siekiantis apginti savo teisinius interesus. Manyčiau, kad Konstituciniam Teismui  galėčiau pasiūlyti įvairesnį teisinio pasaulio vaizdą, jei būtų galimybė tokioje institucijoje dirbti“, – sakė G. Lastauskienė.

G. Lastauskienė nuo 2003 metų dirbo advokate ir dėstė Vilniaus universiteto Teisės fakultete.

Laikinoji Lietuvos Aukščiausiojo Teismo vadovė Sigita Rudėnaitė, į KT siūlanti LAT teisėją Algį Norkūną, jį apibūdino kaip „plačios erudicijos, aukštos profesinės kvalifikacijos ir nepriekaištingos reputacijos teisininką“.

A. Norkūnas kaip didžiausius probleminius klausimus Konstitucinio Teismo darbe įvardijo „konstitucinių aktų aiškumą, Konstitucinio Teismo laikymąsi savo veiklos ribų“.

„Sunku nustatyti ribą, kur prasideda teismo ir prasideda įstatymo leidėjo kompetencija, kur baigiasi teisė ir kur prasideda ekonomika, pasirinkimas, nuožiūra, kas ne visada būna teismo valioje“, – sakė A. Norkūnas.

Kovą baigiasi Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo bei teisėjų Gedimino Mesonio ir Vyto Miliaus kadencija.

Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas trejus metus atnaujinamas vienu trečdaliu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

kam isviso reikalingi islaikytiniai ant musu galvu yra parasyta KT kodekse ir tegul laikosi bet to tai nera ir visi isikybe laikosi savo /siaudo/ visai nemastydami kad juos uzvalde ne tiesa o gobsumas ir veidmainyste savo artimui bent juk jie artimus tai isvijo juk taip patogiau o senjorai tai netures sveikatos s treikuot sioje pozicijoje ir tarpsta sis socklanas nuo s ovietikum laiku o u spec t ploja delniukais /vsio zakonno/?...senjor...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS