Šiauliuose bus pagerbti per Holokaustą nužudyti šimtai vaikų | kl.lt

ŠIAULIUOSE BUS PAGERBTI PER HOLOKAUSTĄ NUŽUDYTI ŠIMTAI VAIKŲ

  • 79

Šiauliuose sekmadienį bus pagerbtos Holokausto aukos.

Kaip pranešė Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė, prieš 80 metų, 1943-ųjų lapkričio 5-ąją, Šiauliuose buvo įvykdytas vienas žiauriausių Holokausto nusikaltimų. Vadinamosios „vaikų akcijos“ metu iš žydų buvo atimti 725 vaikai ir prekiniais vagonais išvežti į Osvencimo koncentracijos stovyklą, kur buvo nužudyti.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė, kartu su Šiaulių apskrities ir Šiaulių krašto žydų bendruomenėmis kviečia prisiminti ir pagerbti šio nusikaltimo aukas.

Sekmadienio vidurdienį prie paminklinio akmens Trakų/Ežero gatvių sankryžoje, žyminčio Šiaulių žydų geto vartus, bus pagerbtas nužudytų vaikų atminimas. Vėliau atminties eisena pajudės link Chaimo Frenkelio vilos, kur vyks minėjimas.

Minėjimo metu vyks Šiaulių apskrities žydų bendruomenės, kartu su Izraelio Yad Vashem (Jad Vašem) muziejumi, specialiai šio tragiško įvykio 80-mečiui parengtos parodos atidarymas. Joje – Šiaulių gete „vaikų akcijos“ metu nužudytų vaikų nuotraukos, saugomos Izraelio Holokausto memorialo ekspozicijoje.

Renginyje dalyvaus Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės vadovė Faina Kukliansky, Šiaulių krašto žydų bendruomenės pirmininkas Naumas Glezeris, Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis, Šiaulių miesto meras Artūras Visockas, Izraelio ir Vokietijos ambasadų atstovai, kiti svečiai.

Iki Antrojo pasaulinio karo Šiauliuose gyveno daugiau kaip 8500 žydų. Išgyventi Holokaustą pavyko tik apie 500 Šiaulių žydų.

Rašyti komentarą
Komentarai (79)

......

Tuo laikmečiu daug nužudytų ,daug iš bado mirusių ,daug ištremtų. daug žydų buvo šalia komunistinių žalgybininkų .. VĖTRA daug apie žydus su pykčiu rašė,, LIETUVI PAKELK AR NUKELK KEPURĘ " Net vaikiška skaičiuotė apie žydo nudūrimą su pagaliuku ... Galima salidaruotis ,, už visų tautybių žuvusius" --- tik tiek ir nedaugiau... Žydai buvo tolygu okupantams .Rusų tiek LIETUVOJE NEBUVO........ bloga nuo jų....

Kaip tai suprasti?

Niekaip negalima suprasti,kas dedasi Lietuvoje.Niekas negali neigti,kad tuomet Šiauliuose buvo įvykdytas baisus nacių nusikaltimas,net prieš žydų vaikus.Betgi nacistinis tuometinis Šiaulių gubernatorius,žydų geto įkūrėjas buvo dabar "patriotų"numylėtas,suteikiant jam ne tik aukštus apdovanojimus,bet ir Prezidento vardą ŽEMAITIS.Kaip nustebau,kaip pamačiau jo didžiulį portretą,kuris ne mažesnis net už Prezidento Smetonos,kabantį Kauno Prezidentūros muziejuje.Tai kaip tai suprasti?Tai štai tokia ta mūsų politika,vienoje vietoje aukštiname,kitoje žeminame.

Anonimas

O kokie drasus litovcai ,tai ko laukiat vaziuokite i gaza gausite pasaudyti pasirodisit kokie jus didvyriai uz sirmos tik pasiimkite daugiau kelniu nes prisisike labai smirdesite.O izraelio kariai parodis kaip reikia saudyti tau vietoje dvieju akiu padarys viena skylute viduri kaktos,busi kaip ciklopas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS