Šiemet aplinkosaugininkai gavo beveik 13 tūkst. pranešimų apie pažeidimus | kl.lt

ŠIEMET APLINKOSAUGININKAI GAVO BEVEIK 13 TŪKST. PRANEŠIMŲ APIE PAŽEIDIMUS

  • 0

Per septynis šių metų mėnesius aplinkosaugininkai gavo beveik 13 tūkst. pranešimų apie pažeidimus, daugiausia jų buvo apie laukinių gyvūnų susidūrimus su transporto priemonėmis, pirmadienį pranešė Aplinkos apsaugos departamentas.

Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo skyrius šių metų sausio–liepos mėnesiais iš viso gavo 12 738 pranešimus, pernai per šį laikotarpį jų buvo kiek daugiau nei 10 tūkstančių.

Didžiausią pranešimų dalį – kiek daugiau nei 5 tūkst. – sudaro informacija apie įvykius dėl sužeistų, automobilio užmuštų ar sužalotų laukinių gyvūnų, taip pat dėl laukinių gyvūnų, esančių nebūdingoje jiems aplinkoje, atklydusių į gyvenamąsias vietoves, ar laukinių gyvūnų, kurie gali būti potencialiai pavojingi žmonėms, jų sveikatai, turtui.

Anot aplinkosaugininkų, pranešimų apie įvykius su laukiniais gyvūnais kasmet daugėja. Šiemet sausio–liepos mėnesiais apie tai informuota kiek daugiau nei 5 tūkst. kartų, iš jų 4 tūkst. pranešimų buvo apie laukinių gyvūnų susidūrimus su transporto priemone.

Tuo pačiu laikotarpiu 2019 metais apie įvykius su laukiniais gyvūnais gautas 5 701 pranešimas, o 2015 metais – 2 968 pranešimai.

Aplinkos apsaugos departamento duomenimis, apie galimus žvejybos pažeidimus šiemet informuota 1,5 tūkst. kartų. Dėl medžioklės pažeidimų kreiptasi 337 kartus, vandens transporto priemonių pažeidimų – 179, vandens juostų pažeidimų – 211, oro taršos – 489, taršos nuotekomis – 656,  vandens taršos – 393, kitos taršos – 159, atliekų netvarkymo – 912, atliekų deginimo – 886, neteisėtų kirtimų – 353, neteisėto augmenijos skynimo – 7, avarijų – 28, kitų pažeidimų – 332 kartus.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, reaguodami į gautus pranešimus sausio–liepos mėnesiais per tūkstantį kartų ne darbo metu siuntė įstaigos valdybų pasyvų budėjimą namuose vykdančius pareigūnus ištirti gautų pranešimų į vietą.

„811 kartų išvykimai pasitvirtino ir buvo nustatyti aplinkosaugos reikalavimų nesilaikymo atvejai: brakonieriavimas, aplinkos teršimas ir kita aplinkai kenksminga veika, pavyzdžiui, atliekų deginimas, netinkamas nuotekų ir srutų tvarkymas“, – rašoma pranešime.

„Sausio–liepos mėnesiais ne darbo metu Aplinkos apsaugos departamento valdybų pasyvų budėjimą namuose vykdantys pareigūnai dažniausiai buvo siųsti ištirti pranešimų dėl brakonieriavimo žvejybos srityje, tai sudarė 43 proc. visų gautų pranešimų“, – teigiama jame.

Per šį laikotarpį aktyviausiai kreipėsi Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos regionų žmonės.

Skirstant pranešimus pagal įstaigas, į kurias buvo kreiptasi perduodant informaciją, nustatyta, kad tiesiogiai į Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo skyrių kreiptasi 2525 kartus. Kita dalis pranešimų buvo pateikti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112 (9026 pranešimai) ir per kitas tarnybas (1 187 pranešimai).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS