Šiluvos atlaidus papuoš floristikos meistrų kūriniai | kl.lt

ŠILUVOS ATLAIDUS PAPUOŠ FLORISTIKOS MEISTRŲ KŪRINIAI

Jau trečius metus iš eilės Kauno paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centras į Šiluvą sukviečia garsius floristikos meistrus iš visos Europos. Ir šiemet per Švenčiausiosios Mergelės Marijos atlaidus – Šilines rugsėjo 7–15 d. vyks tarptautinis floristikos simpoziumas, kurio dalyviai savo darbais papuoš liturgines Šiluvos vietas.

Nors floristikos simpoziumas vyksta mažame miestelyje, tačiau savo amato meistrams erdvės kūrybai apstu. Floristai per kelias dienas trunkančias kūrybines dirbtuves turi papuošti keletą erdvių, išsiskiriančių savo architektūros stiliumi.

Kasmet tenka sukti galvą dėl naujų floristinių koncepcijų, kurios įsilietų ir pritaptų prie skirtingų parapijos vietų architektūros – nuo barokinės Švč. Mergelės Marijos bazilikos iki gana urbanizuotoje aplinkoje esančio lauko altoriaus. Floristai puošia ir lauko erdves, ir koplyčios bei bazilikos vidaus patalpas.

Floristikos meistrai savo kompozicijomis negali nukrypti nuo aplink matomo architektūros stiliaus – kuriant kompozicijas itin svarbu juo vadovautis.

Floristikos simpoziumo dalyviams iššūkiu tampa ne tik istorinės erdvės, kuriose tenka darbuotis. Floristikos simpoziumas vyksta rugsėjį, kai vasariniai augalai jau būna pražydėję, o rudeniniai dar nėra sužydę, todėl reikia gerokai pasistengti, kad augalų kompozicijos būtų išties stulbinamos.

Puošyboje populiarias chrizantemas pražydinti šiam renginiui specialiai ruošiama nuo pavasario. Natūraliai šios gėlės pradeda skleisti žiedus spalį.

Floristams reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad gėlės nenuvystų, išlaikytų savo formą per visą šventę. Tam labiausiai tinka tradiciniai, klasikiniai augalai: kalijos, rožės, lelijos, kardeliai, gvazdikai, gerberos, chrizantemos ar pelargonijos. Žinoma, floristikos meistrai turi vadovautis ir liturginėmis tradicijomis. Ne visos gėlės tinka puošiant šventorių, religinius reliktus.

Vis dėlto tarptautinis floristikos simpoziumas yra gerokai daugiau nei  šventoriaus puošimas. Tai mokymo, bendravimo, santykių užmezgimo platforma. Simpoziumas kasmet sukviečia daugybę meistrų iš visos Europos, taip sukuriama galimybė mokytis, dalytis išmintimi.

Šiemet simpoziume dalyvaus 20 svečių iš svetur. Vieni jų jau yra lankęsi Šiluvoje, kiti atvyks pirmą kartą. Renginio svečiai nėra susiję su lietuviškomis tradicijomis, tad jų indėlis, kitoks požiūris yra itin vertingas.

Floristikos meninės dirbtuvės kasmet turi ir savo temą, šiemet lektoriai iš Ispanijos skaitys paskaitas paralelinių technikų, augalų pozicionavimo kompozicijoje, tema. Keičiantis mokymo temoms, renginys įgauna dinamikos, tampa įdomus ne tik dalyviams, bet ir Šiluvos atlaidų svečiams.

"Šiluvoje daugybė žmonių turi galimybę pamatyti, kad floristika gali būti kitokia, kad tai nėra vien tik gėlių pardavinėjimas", – sako floristikos simpoziumo koordinatorius, lektorius Marijus Gvildys.

GALERIJA

  • Šiluvos atlaidus papuoš floristikos meistrų kūriniai
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

v

Gal vagis vasiliauskas dalyvaus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS