Situaciją Alytuje lygina su Černobyliu: trūksta respiratorių, žūsta gyvūnai | kl.lt

SITUACIJĄ ALYTUJE LYGINA SU ČERNOBYLIU: TRŪKSTA RESPIRATORIŲ, ŽŪSTA GYVŪNAI

  • 57

Po milžiniško gaisro Alytaus padangų perdirbimo gamykloje susiduriama su baisiais jo padariniais. Mieste baigėsi respiratoriai, pranešama ir apie žūstančius gyvūnus.

Baigėsi respiratoriai

„Džiaugtis tikrai nėra kuo. Meteorologai prognozuoja, kad vėjas gali pasisukti į miestą. Sakau kaip vyras, tėvas, draugas – neikit į lauką, neatidarykit langų, jei galit, išvažiuokit toliau nuo gaisro židinio atsižvelgiant į oro prognozes“, – feisbuke perspėjo Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis, pažadėjęs alytiškiams pasistengti nuolatos atnaujinti informaciją.

„Visiškai trūko kantrybė, nes Pramonės parke kai kurių įmonių vadovai vis dar verčia žmones dirbti. Einu tiesiai į tas įmones ir reikalauju griežtai baigti darbus. Tai yra didžiulis ir visiškai nepateisinamas darbdavių abejingumas. Jokiais pinigais žmonių sveikatos neišmatuosi.

Maža to, Alytuje baigėsi respiratoriai. Darom, ką galim. Po Lietuvą išsiųstos pajėgos gauti jų tiek, kiek reikia.

Oro taršos matavimo stotelę perkėlėme į Putinus, šalia „Bangos“ parduotuvės. Mačiau motinas su kūdikiais gatvėse, vaikus, senelius Putinų mikrorajone –žmonės, nerizikuokite savo sveikata. Rūpinkitės savimi ir artimaisiais“, – ragino Alytaus miesto meras.

Alytaus miesto mero feisbuko nuotr.

Tuo pačiu jis pasidžiaugė ugniagesių pasiaukojančiu darbu.

„Atrodo, tuoj nusvirs rankos, bet šitie vyrai įkvepia. Nedejuoja, nesiskundžia. Daro, ką turi daryti. Žinau tokių, kurie net ne darbo metu, ne pagal savo pareigas, savanoriškai eina į tą vis dar smilkstantį pragarą. Vyrai, lenkiuosi žemai viso miesto žmonių vardu“, – didžiavosi ir dėkojo N. Cesiulis.

Milžiniškas gamyklos gaisras Alytuje

"Facebook" grupės "Alytaus miesto ritmas", Alytaus savivaldybės, KAM nuotr.

Tačiau internautai pastebėjo, kad ugniagesiai dirba neturėdami tinkamų apsaugos priemonių.

„Kur žiūri mūsų valdžia: perka karinę techniką, bet žmonėms, kurie mus saugo ir rizikuoja savo gyvybe, net nesugeba nupirkti normalios apsaugos. Net ir brangiausios kaukės neapsaugo nuo tokių teršalų! Po šito gaisro židinio galit visus gaisrininkus išleisti atostogų, ankstyvos pensijos! Su tokiomis kaukėmis, kurios skirtos dulkėms rinkti! Absurdas, plaučių vėžys garantuotas. Medalius galės ant paminklų sukabinti. Ką mažiausia turėtų padaryti, tai dujokaukes su deguonimi išdalinti! Dar vienas Černobylis“, – feisbuko grupėje „Alytaus miesto ritmas“ rašė vienas internautas, pasipiktinęs ugniagesių turimomis apsaugos priemonėmis.

Feisbuko grupės "Alytaus miesto ritmas" nuotr.

Žūsta gyvūnai

Dėl užteršto oro Alytaus apylinkėse galimai jau žūsta gyvūnai.

„Nenoriu per anksti daryti išvadų. Bet jeigu tai dėl gaisro, vadinasi, situacija kur kas blogesnė nei sako ekspertai. Šia nuotrauka su manimi pasidalijo Alytaus rajono Žiūkų kaimo gyventojas. Zuikis mirė tiesiog žmogaus akyse“, – rašė Alytaus miesto meras.

Alytaus miesto mero feisbuko nuotr.

Apie kritusius gyvūnus pranešė ir Alytausgidas.lt, pasidalijęs negaluojančio zuikio vaizdo įrašu.

Šio feisbuko puslapio skaitytojas pasidalijo nuotrauka su negyvais žalčiais. Leisgyviai arba jau negyvi žalčiai pastebėti prie Alytaus sodų bendrijos „Dzūkija“.

 

Feisbuko puslapio Alytausgidas.lt nuotr.

Kitas internautas mieste pastebėjo kritusius paukščius.

„Alytuje krenta net paukšteliai, o sako, kad teršalų kiekis ore neviršija normos“, – stebėjosi Vilmantas. 

Feisbuko grupės "Alytaus miesto ritmas" nuotr.

Kaip jau rašyta, situacija Alytaus padangų perdirbimo gamykloje pamažu gerėja, tačiau visiškai užgesinti gaisro kol kas nepavyksta. Vėjui pamažu krypstant Alytaus link ketinama imtis papildomų priemonių, kurios leistų minimalizuoti iš gaisravietės kylančių dūmų poveikį.

Portalas primena, kad gaisras 2 tūkst. kvadratinių metrų pastate Pramonės gatvėje, Alytuje, kilo trečiadienio naktį. Penktadienį gaisras padangų perdirbimo gamykloje buvo lokalizuotas, tačiau įvykio vietoje toliau dirba kelios dešimtys ugniagesių.

Alytaus miesto ir rajono savivaldybėse dėl gaisro paskelbta ekstremali padėtis, evakuotas šalia esantis Medicininės reabilitacijos ir sporto centras.

Aplinkos ministras K. Mažeika tai pavadino viena didžiausių pastarojo meto ekologinių nelaimių Lietuvoje, o žala gamtai, pasak jo, gali siekti 5 mln. eurų.

Aplinkos apsaugos agentūros puslapyje galite sekti nuolat atnaujinamą informaciją apie oro užterštumą Alytaus rajone.

Rašyti komentarą
Komentarai (57)

As

Atleist visus atsakingus už ugniagesių aprūpinimą spec priemonėmis. Turėtų būti atleisti nedelsiant. Kitu atveju manau nuo trečiūjų šalių esam net nenutolę. Kas čia iš vis vyksta.

Jonas..

Cia lietuva,cia lietuslyja...truksta zodziu.........

Blindai

Aš tau duosiu 100 eurų - kvėpuosi per juos? Kodėl tu toks debilas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS