Situacija – kritinė: jaunus pareigūnus bandys prisivilioti solidžiomis išmokomis | kl.lt

SITUACIJA – KRITINĖ: JAUNUS PAREIGŪNUS BANDYS PRISIVILIOTI SOLIDŽIOMIS IŠMOKOMIS

  • 26

Prisivilioti jaunų policininkų bando Panevėžio apskrities policijos komisariatas. Vien Panevėžio apskrityje trūksta daugiau kaip 150 pareigūnų. Situacija – kritinė. Ją pagerinti bandys savivaldybės. Panevėžio rajonas jauniems pareigūnams veikiausiai skirs pinigines išmokas. O tą jau įgyvendinusi Rokiškio savivaldybė per metus pritraukė kelis papildomus policininkus. Plačiau – LNK reportaže.

Norinčių mokytis Lietuvos policijos mokykloje šiemet apstu.

„Galime pasidžiaugti rekordiniu prašymų skaičiumi. Sulaukėme 750 prašymų“, – teigė Lietuvos policijos mokyklos viršininko pavaduotojas Mindaugas Bilius.

Deja, norinčių tapti policininkais ženkliai sumažėja jau per atranką. Didžioji dalis jaunimo atkrito dėl prasto fizinio pasirengimo. O įstojus per mokslo metus atkris dar 10 proc.

„Įvairios priežastys lemia kursantų išėjimą iš mokyklos. Vienos iš jų – suvokimas, kad vis dėl to ši profesija yra ne jiems“, – sakė M. Bilius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

O tai reiškia, kad pasibaigus mokslams policijos pareigūnų gretose neatsiras daug naujų policininkių, o jų trūksta. Vien Panevėžio rajone nėra 30 proc. pareigūnų. Iš viso apskrityje trūksta daugiau kaip 150 policininkų. O ir daug dabar dirbančių yra įgiję teisę į pensiją, tad bet kada gali baigti karjerą.

„Labai baisu, nes nesijauti saugus. Reikėtų daugiau“, – nuomonę išsakė gyventoja.

„Manau, kad trūksta dėl atlyginimų, be to juk ir pavojingas darbas“, – kalbėjo moteris.

Panevėžio apskrities komisariatas pagalbos prašo savivaldybių. Esą šios galėtų savo ruožtu skirti skatinamąsias pinigines išmokas.

„Dėl iniciatyvos prisidėti prie saugios aplinkos kūrimo ir jaunimo skatinimo rinktis policijos pareigūno profesiją“, – sakė Panevėžio policijos prevencijos poskyrio viršininkė Danguolė Žiaugrienė.

Veikiausiai bendradarbiauti sutiks Panevėžio savivaldybė. Nors sprendimą taryba priims tik rugpjūčio gale, meras iniciatyvą palaiko. Kalba eitų apie 20 tūkst. eurų per metus.

Labai baisu, nes nesijauti saugus.

„Jei bus tarybos pritarimas, ieškosim galimybių, lėšų skirti policijai, kad jie finansuotų tuos darbuotojus, kurie ateis dirbti į rajoną“, – teigė Panevėžio rajono meras Antanas Pocius.

Tokią praktiką ir skatinamąją išmoką jau taiko Rokiškio rajonas. Savivaldybė būsimam pareigūnui skiria arba 250 eurų stipendiją, arba vienkartinę 5 tūkst. išmoką, už kurią jis įsipareigoja atidirbti savo rajone.

„Šia galimybe jau pasinaudojo keturi Rokiškio rajono policijos pareigūnai“, – teigė D. Žiaugrienė.

Idėją palaiko ir Kupiškio rajonas, o štai Panevėžio savivaldybė bendradarbiauti su policijos komisariatu veikiausiai nesutiks. Anot administracijos direktoriaus, policija savivaldybei nepavaldi, o ir papildomų lėšų nėra. Mieste trūksta įvairių specialybių darbuotojų, tad prioritetą savivaldybė teikia mokytojams ir medikams.

Panevėžiečiams atrodo, kad pinigai – puikus pareigūnų pritraukimo įrankis. Aišku, norėtųsi ir didesnių, pastovių atlyginimų policininkams.

„Visi turi problemų, turi kreditų ir šiaip gyvenimas brangsta“, – teigė vyriškis.

Per pusantro tūkstančio pareigūnų trūksta visoje Lietuvoje. Sudėtinga situacija ir sostinėje, kurioje reikia gausiausių pajėgų.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

Jolita

Jeigu Jūs pasiruošę, kad eilę metų turėsite matyti lavonus, sudegusius, pasikorusius ir už ne kosminę algą, bei parsinešdinėti blusų namo ir bendrauti su visais padugnėm, o viršininkas vadintu debilais, kai dėl nuovargio ar kitos įtampos padarysi klaidą, tada sėkmės.

X

Jei padarys žadamą pencijų reformą, dar labiau sumažės tiek esamų, tiek busimų pareigūnų skaičius....

Pilipas

Kyšys avansu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS