Siūlo į Lietuvą įsileisti ES piliečius darbo, verslo ir mokslo reikalais | kl.lt

SIŪLO Į LIETUVĄ ĮSILEISTI ES PILIEČIUS DARBO, VERSLO IR MOKSLO REIKALAIS

Vyriausybė siūlo leisti į Lietuvą darbo, verslo ar mokslo reikalais atvykti Europos Sąjungos šalių piliečiams, o atvykstantiems iš Lenkijos, Latvijos ir Estijos – netaikyti dviejų savaičių saviizoliacijos. Karantiną siūloma tęsti iki  gegužės 31 dienos.

Pagal projektą, sienas ES piliečiams siūloma atverti nuo gegužės 11 dienos, tačiau jiems galiotų dviejų savaičių saviizoliacijos reikalavimas. Šis reikalavimas nebūtų taikomas Lenkijos piliečiams – jie verslo, darbo ir mokslo reikalais į Lietuvą galėtų atvykti laisvai.

Nutarimo dėl karantino projekte numatyta, kad tokia tvarka įsigaliotų nuo gegužės 11 dienos. Dėl jo trečiadienį spręs Vyriausybė.

Tuo metu premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį po pokalbio su Latvijos ir Estijos Vyriausybių vadovais pranešė, kad ribojimai Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečiams, keliaujantiems tarp Baltijos valstybių, bus naikinami nuo gegužės 15-osios. 

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad ruošiamos tvarkos, kurių, atvėrus sienas, Baltijos šalys turės laikytis.

„Sutarta, kad dar šią savaitę atsakingos institucijos, epidemiologai, infektologai sudėlios bendras tvarkas, pasiūlymus, kurių turėtų laikytis visos trys Baltijos šalys, kad būtų galima judėti be papildomos kontrolės ir apribojimų“, – trečiadienį žurnalistams sakė A. Veryga.

Vyriausybės nutarimo projekte taip pat įrašyta daugiau pasienio punktų, per kuriuos būtų galima atvykti į Lietuvą lengvaisiais automobiliais.

Šalia dabar veikiančių Kalvarijos-Budzisko ir Saločių-Grenstalės punktų nuo gegužės vidurio dar eismas būtų leidžiamas per Būtingės-Rucavos ir Smėlynės-Medumi pasienio su Latvija punktus, Lazdijų-Aradninkų – su Lenkija.

Nuo tos pačios datos būtų leidžiama atidaryti ir daugiau keltų linijų – ne tik iš Kylio, bet ir iš Rostoko bei Travemiundės Vokietijoje.

Karantiną toliau tęsti siūloma iki gegužės 31 dienos 24 valandos, tačiau numatoma nemažai palengvinimų: jie būtų taikomi reginiams, grožio ir odontologijos paslaugoms, būtų atidaromi vaikų darželiai.

Vaiko darželiai duris pilnai atvertų nuo gegužės 18 dienos, taip pat būtų leidžiama atnaujinti veiklą visoms grožio ir odontologijos paslaugoms. Būtų galima gydančio gydytojo leidimu ir sveikatos priežiūros įstaigos vadovo nustatyta tvarka lankyti ligonius, vyrams dalyvauti gimdyme.

Nedidelėms grupėms (ne daugiau nei šeši asmenys) būtų leidžiamos treniruotės sporto klubuose, taip pat naikinamas draudimas plaukioti pramoginiais, sportiniais bei kitais laivais ar plūduriuojančiais įrenginiais, išlaikant atstumą dar žmonių.

Taip pat būtų leidžiami renginiai lauke, kai dalyvauja ne daugiau nei 30 dalyvių ir užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m plotas, tenkantis vienam asmeniui, ir ne mažesnis nei dviejų metrų atstumas tarp asmenų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

bedarbiu ir driskiu lietuvoj ir savu

per akis.....

Efa

Sitiek bedarbiu ar jau tikrai ner kam dirbti ....juk gryzo is uzsienio tiek pilieciu.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS