Siūloma nustatyti strateginių objektų apsaugos zonas | kl.lt

SIŪLOMA NUSTATYTI STRATEGINIŲ OBJEKTŲ APSAUGOS ZONAS

  • 0

Susisiekimo ministerija siūlo nustatyti strateginių objektų apsaugos zonas. Viceministro teigimu, taip norima sudaryti galimybę patikrinti, ar potencialūs investuotojai atitinka nacionalinius interesus.

„Pagrindinis tikslas yra nustatyti zonas, kuriose būtų galimybė įvertinti potencialaus investuotojo atitikimą nacionalinio saugumo kriterijams. (...) Dabar nebuvo teisinio pagrindo tą inicijuoti, tad iškilus įtarimams ar jiems pasitvirtinus, nėra priežasčių neleisti investuoti“, - BNS teigė susisiekimo viceministras Arijandas Šliupas.

Anot jo, tiek siūlymas nustatyti zonas, tiek prezidentės inicijuoti Strateginę reikšmę turinčių įmonių įstatymo pakeitimai yra susiję su Šiaulių oro uosto istorija, kai prie Zoknių karinių oro pajėgų NATO bazės ketinta įkurti įmonę, kurios akcininkai - Maskvos gyventojai.

„Kaip ir įstatymas, taip ir šis nutarimas yra būtent to pasekmė. Valstybė turi turėti įrankį, kuriuo vadovaujantis galėtų būti atliekami (potencialių investuotojų - BNS) patikrinimai“, - kalbėjo A.Šliupas. Jis parėžė, kad pakeitimai suteiks galimybę, bet ne prievolę tikrinti visus potencialius investuotojus.

Pasak viceministro, tikrinimą galės inicijuoti investicijas planuojanti institucija, Krašto apsaugos ministerija, Vyriausybė ar Ūkio ministerija, o patikrinimus atliks Vyriausybės sudaryta komisija.

Į apsaugos zonų sąrašą siūloma įtraukti Klaipėdos jūrų uostą, teritorijas šalia valstybinių kelių, skrydžių valdymo įrenginių, polderių ir jų statinių, aplink Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostus (100 metrų nuo jų ribos), Šiaulių karinį oro uostą (1,5 kilometro nuo jo ribos), kitus aerodromus (100 metrų nuo kilimo ir tūpimo tako).

Taip pat norima apsaugoti teritorijas aplink Bugenių, Kybartų, Stasylų, Vaidotų, Kenos, Vilniaus ir Klaipėdos geležinkelio stotis, geležinkelio tiltus per Vokės upę Trakų Vokėje, per Dubysą Lyduvėnuose, per Nerį Jonavoje ir per Nemuną Kaune, Kauno geležinkelio tunelį, pasienio ruože esančių geležinkelių atkarpas.

A.Šliupo teigimu, zonų sąrašas yra baigtinis, o tikrinami galės būti tik nauji investuotojai ar pasikeitus jų akcininkams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS