Siūloma steigti šeimos atašė Lietuvos ambasadose | kl.lt

SIŪLOMA STEIGTI ŠEIMOS ATAŠĖ LIETUVOS AMBASADOSE

Seimas siūlo Užsienio reikalų ministerijai steigti šeimos atašė etatus Lietuvos ambasadose šalyse, kuriose gyvena gausios mūsų šalies piliečių bendruomenės.

Taip pat siūloma sudaryti patvirtintų vertėjų ir advokatų sąrašus visose šalyse, kuriose yra lietuvių bendruomenės, taip siekiant užtikrinti kokybiškas konsultacijas į krizinę situaciją patekusioms lietuvių šeimoms.

Tokie pasiūlymai suformuluoti Seimo priimtoje rezoliucijoje „Dėl vaikų, Lietuvos Respublikos piliečių, apsaugos ir jų teisių užtikrinimo“. Už šį Seimo nario Mindaugo Puidoko  inicijuotą dokumentą ketvirtadienį balsavo 61 Seimo narys, vienas buvo prieš, susilaikė 8 parlamentarai.

Šiame dokumente Seimas taip pat siūlo Vyriausybei, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą išskaidyti į dvi atskiras institucijas.

„Vadovaujantis Jungtinių Tautų Hagos konvencija dėl vaikų apsaugos ir bendradarbiavimo tarptautinio įvaikinimo srityje, siūloma vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybas išskaidyti į dvi atskiras institucijas. Šiuo metu egzistuoja keista situacija, kai ta pati tarnyba priima sprendimą vaiką atimti iš šeimos ir sprendimą jį įvaikinti. Tokiu būdu lieka korupcijos tikimybė vaikus paimant iš vienų šeimų ir perduodant kitoms. Akivaizdu, kad šios dvi procedūros turėtų būti vykdomos dviejų tarpusavyje nesusijusių institucijų“, – sako rezoliucijos autorius, Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas, Žmogaus teisių komiteto narys dr. M. Puidokas.

Jo inicijuotoje rezoliucijoje Seimas, siekdamas užtikrinti geriausią pagalbą į krizinę situaciją patekusiems Lietuvos Respublikos piliečiams ir jų vaikams, ragina prezidentą, Vyriausybę ir Užsienio reikalų ministeriją daugiau dėmesio skirti mūsų piliečių šeimoms, auginančioms vaikus užsienio valstybėse, didinti konsulinės pagalbos šioms šeimoms efektyvumą ir kokybę.

Šalies valdžia taip pat raginama teikti ratifikuoti Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos priimtą trečiąjį papildomą Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijos protokolą dėl skundų procedūros, kuris suteiktų teisę vaikui ar kitiems asmenims kreiptis į Jungtinių Tautų Vaiko teisių komitetą dėl pažeistų vaiko teisių. Šį protokolą 2015 m. rugsėjo 30 d. pasirašė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Rezoliuciją palaikę Seimo nariai siekia, kad jai įsigaliojus būtų efektyviau bendraujama su užsienyje gyvenančiomis lietuvių šeimomis, o tos šeimos, kurių vaikai nuo jų atskirti, sulauktų aktyvios ir realios pagalbos.

„Toks veiklos modelis ambasadose, kai siekiama išnaudoti visas teisines priemones ginant savo piliečių interesus, turi tapti nuolatiniu ir įprastu kasdieninio darbo prioritetu. Akivaizdu, kad įsigaliojus rezoliucijai mūsų tautiečių šeimos jausis tvirčiau ir galės drąsiai kreiptis reikiamos kvalifikuotos pagalbos bei ją gauti“, – sako Seimo narys M. Puidokas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

NUOMONE

AR TIK NE ZELANDIJOJ RUOSIASI PUIDOKAS BUTI SEIMOS ATASE PO SEKANCIU RINKIMU,KAIP SEKASI JUSU GELBETAI MERGAITEI ,TIEK BUVO KALBU TODEL ZMONEMS IDOMU ,AR JI TEN LAIMINGA?

Argi ne taip bus? -

Na, reikia gi padėti tai norvegų org-jai efektyviau lietuvių vaikus ,,eksproprijuoti"? Juk tos aTAŠĖs nesielgs priešingai, negu įsako šakalienės ir kt. ,,pažangą" LT kuriančios?

Budelis

Kokius dar seimos atase etatus??? Dykaduoniu dar maza?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS