Siūloma švelninti karantiną: leisti išvykti iš šalies, rengti nedidelius renginius | kl.lt

SIŪLOMA ŠVELNINTI KARANTINĄ: LEISTI IŠVYKTI IŠ ŠALIES, RENGTI NEDIDELIUS RENGINIUS

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo švelninti karantino sąlygas: būtų naikinamas draudimas piliečiams išvykti iš šalies, Vyriausybės sprendimu nuo gegužės 10 dienos leidžiama atnaujinti skrydžių maršrutus, grąžinami nedideli renginiai atvirose erdvėse.

Taip pat siūloma leisti visų prekybos vietų, įskaitant turgaviečių veiklą, leidžiami visi laisvalaikio užsiėmimai atviroje erdvėje, užtikrinant distanciją nuo kitų žmonių. Išskyrus leidimą atnaujinti skrydžius, dauguma kitų su laisvalaikio veiklomis susijusių palengvinimų įsigaliotų nuo pirmadienio. Dėl šių siūlymų trečiadienį spręs Vyriausybė.

Pagal registruotą projektą, braukiamas draudimas Lietuvos piliečiams išvykti iš šalies. Iki šiol tai galima tik grįžtantiems į savo nuolatinę gyvenamąją vietą ar vykstant į darbo vietą, vykdant tarptautinius komercinius pervežimus. Šiam punktui vėlesnė įsigaliojimo data nenumatyta.

Šiuo metu Lietuvos oro erdvė uždaryta ir skrydžiai galimi tik su specialiu susisiekimo ir užsienio ministrų leidimu. Siūloma, kad draudimas nuo gegužės 10 dienos būtų naikinamas skrydžių maršrutams, kurių atnaujinimui pritaria Vyriausybė, gavusi užsienio reikalų ministro siūlymą.

Taip pat būtų leidžiama visi laisvalaikio užsiėmimai atviroje erdvėje, jeigu užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. metrų plotas vienam lankytojui. Iki šiol tokia veikla galima golfo ir lauko teniso aikštynuose, lauko šaudyklose, kartodromuose, vandenlenčių parkuose.

Naikinamas reginių atvirose erdvėse draudimas. Renginiai atvirame ore būtų leidžiami, jei būtų užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. metrų plotas, tenkantis vienam asmeniui, ir ne mažesnis nei dviejų metrų atstumas tarp asmenų. Su laisvalaikiu ir renginiais susiję palengvinimai siūlomi nuo gegužės 4 dienos.

Taip pat planuojama atnaujinti sveikatos priežiūros planines paslaugas. Prieš atnaujindamos planines procedūras ligoninės privalės užtikrinti lovų rezervą koronavirusu sergantiems pacientams. Planinės sveikatos priežiūros paslaugos nutrauktos kovo viduryje šalyje paskelbus visuotinį karantiną.

Taip pat siūloma galimybė leisti prekybą turguose pramonės ir kitomis prekėmis. Šiuo metu turgavietėse galima prekiauti maisto produktais, augalais, išskyrus skintas gėles, sėklomis ir trąšomis, tačiau draudžiama drabužių ir kitų pramonės prekių prekyba. 

Taip pat siūlomas laisvesnis veido apsaugos priemonių dėvėjimas. Šiuo metu privaloma viešosiose vietose dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, išskyrus lankantis lauko kavinėse.

Reikalavimas nebūtų taikomas esant už gyvenamosios vietovės (miestų, miestelių, kaimų, viensėdžių, sodininkų bendrijų) ribų ir kai išskyrus artimuosius 20 metrų spinduliu nėra kitų asmenų. Kaukių taip pat nereikėtų dėvėti vienu automobiliu važiuojant vairuotojui su giminaičiais.

Įsigaliojimo datos dėl prekybos turgavietėse ir planinių sveikatos priežiūros paslaugų  bei laisvesnio apsaugos priemonių naudojimo atskirai nenurodytos.

 




 


 




 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Mda

Kaukės yra labai kenksmingos kvėpuoti savo mikrobus reik grynu oru kvėpuoti kaukės naudoti reik pagal paskitti

...

Atšaukus karantiną tik š. liks iš ve'Rygos.

Tam R

Vergovė tavo galvoje , protingos mintys neturi vilties apšviesti - šios karantino priemonės gali rizikos grupės asmenis išgelbėti nuo mirties .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS