Skyrybos pas notarą: ką svarbu žinoti | kl.lt

SKYRYBOS PAS NOTARĄ: KĄ SVARBU ŽINOTI

Šių metų liepos 7-ąją Vyriausybė pritarė įstatymų pataisoms, kad ištuoka gali būti įteisinta notaro kabinete. Ką svarbu žinoti apie nuo kitų metų įsigaliojantį skyrybų procesą ir kokie jo privalumai?

Nuo kitų metų daugelis porų išvengs varginančio ir nemažai kainuojančio skyrybų maratono. Joms nereikės mindžioti teismų slenksčių – užteks apsilankyti pas notarą. Tokia tvarka jau įsigaliojusi Ispanijoje, Graikijoje, Latvijoje, Estijoje, Slovėnijoje ir dar kai kuriose kitose Europos Sąjungos šalyse.

Lietuvos teismams tenka didelis krūvis, nes norinčių nutraukti santuoką kasmet daugėja. 2021 metais Lietuvoje įregistruotos 8 452 ištuokos, o tuo tarpu 2020-aisiais išsituokė apie keturiais šimtais mažiau porų – 8 047.

Kad palengvintų teismų darbą, Seimas pritarė Civilinio kodekso pataisoms ir nusprendė, kad nuo 2023 m. sausio 1 d. sutuoktiniai santuoką galės nutraukti pas notarą. Tiesa, su tam tikra sąlyga, – jei nėra nepilnamečių vaikų ir ginčo. Seimas taip pat pritarė, kad nuo 2023 m. sausio 1 d. bus galima atlikti ir kitus veiksmus pas notarą. Pavyzdžiui, nereikės kreiptis į teismą kaip kad iki šiol norint pakeisti vedybų sutartį ar gauti leidimą sudaryti nekilnojamojo šeimos turto sandorius. Tokia teisė bus suteikta notarams. Notaro taip pat pakaks tėvams sudarant sandorius, susijusius su nepilnamečio vaiko turtu, pripažįstant tėvystę, kai tarp suinteresuotų šalių nėra ginčo.

Pasak teisininkės Rimgailės Belickaitės, kaip rodo teismų praktika, didžiausią procentą sudaro vadinamos taikios skyrybos, t. y. abipusiu sutarimu. Nemažai porų pasirenka būtent tokį skyrybų procesą, nes jis yra ne tik greitesnis, bet ir nereikalauja didelių išlaidų.

Didelis privalumas ir tai, kad sutartis dėl santuokos nutraukimo pasekmių įsigalios jau kitą darbo dieną po jos notarinio patvirtinimo, o santuokos nutraukimo momentas bus siejamas su sutarties dėl santuokos nutraukimo pasekmių įsigaliojimu.

Tuo tarpu skiriantis bendru sutarimu teisme, nepaisant to, kad prašymas skirtis yra nagrinėjamas supaprastinto proceso tvarka, vis dėlto procesas užtrunka. Pirmiausia, teismas turi išspręsti pareiškimo ir sutarties priėmimo klausimą, paskui priimti sprendimą, o jį priėmus turi praeiti 30 dienų terminas, kol jis įsigalioja ir yra išsiunčiamas viešajam registrui.

Svarbiausi akcentai

Siekiant išvengti skubotų sprendimų dėl santuokos nutraukimo, sutuoktiniai turi daugiau nei metus netvarkyti bendro ūkio ir negyventi santuokinio gyvenimo. Kreipdamiesi pas notarą jie privalės šias aplinkybes raštiškai patvirtinti.

Antra, santuoką nutraukiant bendru sutarimu, sutuoktiniai taip pat privalės pateikti sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių. Teisininkė R. Belickaitė atkreipia dėmesį, kad tokioje sutartyje turės būti aptarta, ar sutuoktiniai teiks vienas kitam išlaikymą, ar bus teikiamas išlaikymas pilnamečiams vaikams, taip pat – kitos turtinės teisės ir pareigos. Išskyrus atvejus, jei šie klausimai jau buvo aptarti vedybų sutartyje ir/ar turtas, kuris yra bendra jungtinė sutuoktinių nuosavybė, yra padalintas notarine tvarka ar teismo sprendimu. Šioje sutartyje sutuoktiniai taip pat turės nurodyti, kokios bus jų pavardės po skyrybų.

Taigi nuo kitų metų poroms palengvės ši nemaloni santuokos nutraukimo procedūra, nes skyrybų sutartis įsigalios jau kitą darbo dieną. Tačiau norint skirtis pas notarą, reikės atitikti tam tikrus reikalavimus ir atlikti „namų darbus“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS