Socialinės globos namuose nebetelpa visi norintieji juose gyventi senjorai | kl.lt

SOCIALINĖS GLOBOS NAMUOSE NEBETELPA VISI NORINTIEJI JUOSE GYVENTI SENJORAI

  • 0

Socialinės globos namuose nebetelpa visi norintieji juose gyventi senoliai. Vadovai skambučių sulaukia kasdien, tačiau laisvų vietų pasiūlyti neturi, informuoja LNK.

Alvydas Kauno kartų namuose gyvena antrus metus. Vyras čia pateko, kai neteko žmonos, nes vienam gyventi buvo per sunku. „Praradęs antrą žmoną, kai susirgo. Reikėjo ieškoti, kabintis į gyvenimą“, – pasakojo vyras.

Nors Alvydui tada pasisekė ir vietą gavo greitai, tačiau dabar jis mato, kad namai – pilnutėliai. „Nėra vietos, kad būtų čia. Nėra vietos. Vieni išeina, kiti ateina, taip ir gyvename“, – teigė Alvydas.

Plūsta skambučiai

Jeigu žmonės dar tik klausia ir ieško, tai gali užtrukti, sakykime, iki pusantro mėnesio. Bet jeigu nėra vietų, tai gali ir pusę metų, ir metus laukti eilėje.

Įstaigos direktorė sako vos spėjanti kelti telefoną skambinantiems. „Žmonės labai klausia ir sulaukiame per dieną po kelis skambučius, klausiant, ar yra vyriškų, moteriškų vietų“, – pasakojo Kauno kartų namų direktorė Ilona Veronika Klimantavičienė.

Tačiau telefonai daug kur Lietuvoje globos namuose tylėjo per karantiną. „Netgi Vilniuje buvo daug vietų senyvo amžiaus asmenims ir ne po vieną, ne po dvi, bet dešimtimis laisvų vietų. Kai tuo tarpu Vilniuje dažnai reikėdavo net apie porą metų laukti eilėje“, – teigė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos socialinių paslaugų skyriaus vedėja Violeta Toleikienė.

Pavyzdžiui, Kaune, ieškančių globos, buvo sumažėję trečdaliu. „Tą sumažėjimą sąlygojo tai, kad ir slaugos terminas, buvimas slaugos ligoninėje terminas pratęstas. Šiek tiek artimieji nerimavo kiek galima tempė prižiūrėdami namuose sunkius ligonius. Sakykime, pagal skaičius, jeigu žiūrint, tai pirmame pusmetyje yra priimta gerokai mažiau“, – kalbėjo Kauno socialinių paslaugų skyriaus  vedėja Jolanta Baltaduonytė.

Dabar – vėl eilės

Kartų namų direktorė sako, kad dabar vietos laukti vėl tenka eilėse. „Jeigu žmonės susitvarkę dokumentus ir atsiranda vieta, tai tada greitai ateina. Bet jeigu žmonės dar tik klausia ir ieško, tai gali užtrukti, sakykime, iki pusantro mėnesio. Bet jeigu nėra vietų, tai gali ir pusę metų, ir metus laukti eilėje“, – teigė pašnekovė.

Vaikai irgi užimti. Žinote, jie jauni – bėga, dirba, skuba. O jau man reikia pagalbos, jau aš neatsistoju.

Kai kuriuose šalies regionuose situacija dėl užimtumo – itin įtempta. „Mes jaučiame įtampą, kad trūksta vietų Žemaitijos regione, yra eilės. Jūs minite Kauną. Tuo tarpu, sakykime, Marijampolės regione, Vilniaus, Utenos apskrityje neretai yra laisvų vietų“, – situaciją komentavo V. Toleikienė.

Kartų namų gyventojai neįsivaizduojantys, jeigu jiems tektų laukti vietos ir nebūtų apsigyvenę anksčiau.„Aš pati likau be sveikatos, nieko namie nepajėgiu. Vaikai irgi užimti. Žinote, jie jauni – bėga, dirba, skuba. O jau man reikia pagalbos, jau aš neatsistoju“, – pasakojo gyventoja.

„Mes esame senukai, invalidai, sergantys visi. Reikalingi, nėra kam globoti“, – kalbėjo Genė.

Teks mokėti daugiau

Visgi, kiek būtų belaukiančiųjų, pokyčiai po Naujųjų palies ir globos namų gyventojus. Kaune, norint apsigyventi globos namuose, teks mokėti daugiau. „Vienos didina 50 eurų, kitos didina 150 eurų. Tai, ką dar šiai dienai gauname, nes vis tiek didelę dalį gausime jau sausio mėnesį. Tai tas didėjimas yra apie 100 eurų, vidurkį galėtume skaičiuoti. Bet nepamirštame, kad nuo Naujųjų ir asmenų pajamos didės“, – teigė Kauno socialinių paslaugų skyriaus  vedėja J. Baltaduonytė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija sako, kad Lietuvoje laukiančių eilėje senjorų šiemet buvo per pusė tūkstančio. Visgi, pasak ministerijos, laukiančių eilės palyginti prieš pandemiją ir dabar sumažėjo perpus.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS