Šokiravo autobuso vairuotojo žodžiai autistiškam sūnui: ar tau viskas gerai su galva? | kl.lt

ŠOKIRAVO AUTOBUSO VAIRUOTOJO ŽODŽIAI AUTISTIŠKAM SŪNUI: AR TAU VISKAS GERAI SU GALVA?

Autizmo spektro sutrikimą turintį paauglį auginanti vilnietė feisbuke pasidalijo nemalonia istorija, nutikusia Šiaulių autobusų stotyje. Moterį sukrėtė autobuso vairuotojo žodžiai jos sūnui.

„Birželio 25 d. vakarą savo feisbuko paskyroje pasidalinau įvykiu, kai Šiaulių autobusų stotyje, man kartu su sūnumi pasitinkant iš Vilniaus atvykusius giminaičius, mano autistiško paauglio vairuotojas paklausė: „Ar tau viskas gerai su galva?“

Nutariau pasitikslinti – galbūt mums pasigirdo? Sūnus tiesiog priėjo pasisveikinti, pamojavo dėdei ranka – mat visi autobusų vairuotojai ir patys autobusai jam kelia susižavėjimą, dėl to ir važiavau kartu su sūnumi stotin. Paauglys nedarė nieko neleistino. Autobusas buvo sustojęs, keleiviai išlipę, kažkam vairuotojas atidavė paskutinį bagažą.

Sureagavau, nes esu įsitikinusi, kad žmogus, kurio kasdienis darbas yra susijęs su pačių įvairiausių poreikių keleivių vežimu ir bendravimu, tokiomis replikomis svaidytis negali – net tada, kai šalia esantis žmogus galbūt elgiasi neįprastai“, – pasakojo autistiško paauglio mama Kristina.

Po šios situacijos paviešinimo feisbuke moteris sulaukė daug ir labai įvairių reakcijų. Pasak jos, tai tik dar kartą patvirtina temos aktualumą.

„Pati istorija ir netgi komentarai man dar kartą parodo, kiek daug pamokų mes, kaip visuomenė, dar turime išmokti. Viena tų pamokų – suprasti ir priimti, kad žmonės gali būti įvairūs ne tik savo išvaizda, išore, atvirai matoma negalia – įprasta išvaizda gali neatskleisti nematomų dalykų, taip vadinamos nematomos negalios, neuroįvairovės, kurią turintys taip pat neretai susiduria su aplinkinių nejautrumu ar stigmatizuojančiu elgesiu.

Išdrįskime griauti mitus, kad psichikos sveikatos sunkumų ar sutrikimų gali turėti „kažkas, tik ne mes“.

Kai pripažįstame, kad tokie įvykiai, replikos nebėra „nieko tokio“ – prasideda ne tik problemos viešinimas, bet ir atsiranda galimi jos sprendimai. Vienas jų – psichikos sveikatos ambasadorių iniciatyva „Žvelk giliau“, – teigė Kristina.

Anot moters, „Busturo“ darbuotojams bus organizuojamas renginys, mažinantis psichikos sveikatos stigmą visuomenėje.

„Šiandien telefonu kalbėjomės su „Busturo“ darbuotoja – pasidalinome nuomonėmis apie tai, kas vyko, ir sutarėme, kad artimiausiu metu kartu planuosime renginį įmonės darbuotojams, kuriame psichikos sveikatos ambasadoriai, neuroįvairovei save priskiriantys asmenys arba jų artimieji pasidalins savo išgyventa patirtimi. „Nes teorija yra teorija – ji gerai, tačiau reikia kažko kito, to tikro, gyvo pavyzdžio“, – taip sakė žmogus, pirmąsyk išgirdęs apie šią iniciatyvą. Patvirtino faktą, kurį ir girdėjau per iniciatyvos mokymus – kad ne informuotumo didinimas, o būtent pokalbiai su išgyventą patirtį turinčiu žmogumi mažina psichikos sveikatos stigmą visuomenėje.

Kviečiu netylėti tada, kai skauda. Nesitaikstyti, kai mus užgauna. Kalbėkime ir kalbėkimės. Išdrįskime griauti mitus, kad psichikos sveikatos sunkumų ar sutrikimų gali turėti „kažkas, tik ne mes“.

„Žvelk giliau“ yra apie mane. Apie kasdienį gyvenimą, kuris ištinka. Ir apie viltį, kad mes galime tapti jautresni ir išmokti priimti kitoniškumą“, – teigė Kristina.     

„Busturas“ atsiprašo

Bendrovės „Busturas“ Plėtros ir marketingo skyriaus vadovė Raimonda Pelutienė teigė, kad ši situacija įmonei yra žinoma.

„Labai apgailestaujame dėl įvykio ir suvokiame, kad tokie įvykiai negali likti nepastebėti ir neturi būti toleruojami“, – teigė R. Pelutienė.

Anot jos, apie įvykį buvo kalbėtasi su abiem pusėmis – ir su vairuotoju, ir su mama.

Vairuotojas savo poelgiu nenorėjo nieko įžeisti ar įskaudinti ir nuoširdžiai atsiprašo, jei kažką savo ištartais žodžiais įskaudino.

„Norėdami viską išsiaiškinti susisiekėme su vairuotoju. Pasak jo, kadangi jau buvo vėlyvas vakaras ir žmonių aplinkui beveik nebebuvo, vairuotojas nesitikėjo, kad prie jo kažkas prieis. Netikėtai pribėgus vaikui buvo tokia automatinė reakcija, nes jis nesuprato, ką pribėgęs vaikas pasakė. Vairuotojas savo poelgiu nenorėjo nieko įžeisti ar įskaudinti ir nuoširdžiai atsiprašo, jei kažką savo ištartais žodžiais įskaudino. Pasak vairuotojo, nenorėdamas aštrinti situacijos, su vaiko mama į tolimesnę diskusiją nesileido ir toliau dirbo savo darbą.

Norime pabrėžti, kad minėtas vairuotojas neturi jokių drausminių nuobaudų ir yra gavęs ne vieną pagyrimą iš keleivių. Įmonėje dirbantys vairuotojai yra mokomi ir įpareigoti elgtis profesionaliai su visais keleiviais, įskaitant asmenis su specialiais poreikiais arba negalia. Šiandien su mumis susisiekė gerbiama Kristina. Pokalbio metu dar kartą nuoširdžiai atsiprašėme dėl susiklosčiusios situacijos, kuri, tikime, nepasikartos“, – teigė R. Pelutienė.

Ji patvirtino, kad bus surengtas „Busturo“ darbuotojų ir „Žvelk giliau“ atstovų susitikimas.

„Sutarėme dėl bendro „Busturo“ darbuotojų bei psichikos sveikatos ambasadorių iniciatyvos „Žvelk giliau“ atstovų susitikimo, kurio metu visi pasidalinsime savo patirtimi, padiskutuosime. Esame tikri, kad tai bus abipusiai naudinga ir padės geriau suprasti bei įžvelgti tai, kas kartais nėra akivaizdžiai matoma“, – apibendrino „Busturo“ atstovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (75)

Išvada

Čia gal labiau reikia gydyti nevisprotę mamytę, o ne neįgalų vaiką. Daug dabar tokių kvaišų priviso, negauna normalaus atkirčio, tai ir kiauksi.

Supratimo lygmuo :(

valdžioje sėdintys liumpenai , save pristatantys "liberalais" tiesiog krykščia iš malonumo nuo tokios situacijos . Taigi ,pagaliau viešai pradeda skint to savo papūstžandžio kultūros exministerio "darbo" (krepšelizaciją dar prisimenat, piliečiai? ) vaisius: Lietuvoje be beraštystės jo "krypties' dėka logiškai ,deja, suklestėjo ir bekultūriškumas . Vairuotojas gi tiesiog nuoširdžiai išreiškė savo ...:( "supratimą" ir emociją.

Hau to žiūriu, kad

Ir dažnai tau taip būna - kur pasirodai, ten problemos?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS