Stiprūs kibernetiniai išpuoliai: staigmenos nebus – įtariame, kas atsakingas | kl.lt

STIPRŪS KIBERNETINIAI IŠPUOLIAI: STAIGMENOS NEBUS – ĮTARIAME, KAS ATSAKINGAS

  • 0

Kaip ir buvo tikėtasi, NATO viršūnių susitikimas ir Lietuva tapo kibernetinių atakų taikiniu. Pirmoji tokia ataka buvo nukreipta į radijo stotį „XXL FM“. Jos metu buvo nutraukta įprasta radijo transliacija ir paleista dezinformacinė žinutė, trukusi visą pusvalandį. Lietuvoje tokio tipo kibernetinė ataka įvyko pirmą kartą, praneša LNK.

Prieš vieną svarbiausių ir didžiausių renginių Lietuvos istorijoje Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) dirba sustiprintomis pajėgomis, tačiau atakos jau prasidėjo.

„Per vieną regioninę radijo stotį ir vieną prekybos centro garso sistemą buvo paleista dezinformacija“, – pranešė NKSC direktorius Liudas Ališauskas.

Apie kibernetinę ataką centrą informavo sekmadienio pavakarę.

„Viena iš regioninių Šiaulių radijo stočių. Į jos duomenų bazę buvo įsilaužta ir vietoje įprastų programų buvo transliuojamas propagandinis pranešimas, priešiška informacija NATO susitikimo kontekste“, – apie įvykį papasakojo Lietuvos radijo ir televizijos komisijos skyriaus vedėjas Andrius Katinas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Klausytojai pradėjo kreiptis. Sako, ką jūs transliuojate? Sako, tokią gražią muziką grojome ir pradėjo kažkas kalbėti“, – apie klausytojų reakcijas pasakojo radijo stoties vadovas Marius Dauginavičius.

Radijo stoties „XXL FM“ klausytojai dezinformacijos klausėsi apie pusvalandį. Užėmus eterį taip pat buvo apkalbėti ir judėjimo apribojimai Vilniuje.

„Tekstas buvo transliuojamas lietuvių kalba. Panašu, kad sugeneruotas dirbtinio intelekto. Tai reiškia, kad buvo įrašytas tekstas ir jį perskaitė, galima sakyti, robotas“, – teigė A. Katinas

Transliacija buvo nutraukta išjungus stiprintuvą. Ataką patyręs radijas kitą dieną jau veikė įprastai, tačiau įrangą teko keisti. „Visa įranga yra išmontuota ir bus perduota institucijoms, kurios darys analizę, ieškos, kas čia buvo, o mes per naktį surinkome visai naują, kitą įrangą“, – pasakojo radijo stoties direktorius.

Propagandą išgirdo ir prekybos centro „Panorama“ lankytojai.

„Iš žmonių veidų, emocijų, galėjome suprasti, kad kažkas įvyko“, – sakė „Panorama“ atstovė Akvilė Marcinkevičiūtė. Vėliau apie incidentą pranešė ir kolegos. „Mes turime tinklalapį, kuriame bendraujame su administracija, ten ir parašė, kad įvyko tiesiog kibernetinė ataka, yra paleista politinė žinutė.“

„Žiūrint visus incidentus, taip, tai yra pirmas kartas, kai įsibrauta į sistemą“, – teigė NKSC direktorius.

„Pirmas kartas turbūt būna visąlaik. Tikriausiai nereikia labai stebėtis, kad tokie dalykai vyksta. Gal pas mus tai yra pirmas kartas, tačiau toje pačioje Rusijoje tikrai ne vieną kartą net ir televizijas užimdavo, ir nemažas. Čia tikrai niekuo nereikia stebėtis“, – tikino „Telia“ skaitmeninės pažangos centro ekspertas Darius Povilaitis.

Dabar dėl nelegalios įsilaužėlių transliacijos atliekamas tyrimas. „Staigmenos nebus. Tai, kas stovi už šito incidento, yra mums stipriai nujaučiama“, – neslėpė direktorius L. Ališauskas.

Anot D. Povilaičio, Lietuva dabar tapo kibernetinių atakų taikiniu, ir panašu, kad artimiausiomis dienomis incidentų daugės. Tokioms atakoms pasiruošimas vyko iš anksto, o dabar pamatysime rezultatus. Tačiau D. Povilaitis mano, kad „kibernetinio saugumo higiena turbūt yra stipriai stipriai prasta“.

NKSC patvirtina, kad atakas patyrė ir „Go Vilnius“ puslapis ir „m.Ticket“ sistema. „Tai yra pagrindinės, ryškios paslaugos, kurios mūsų svečiams yra reikalingos ir jų tiesiogiai pasiekiamos“, – sakė L. Ališauskas.

Dezinformacijos yra tikrai daug.

Pastaruoju metu stebimas ir padidėjęs dezinformacijos srautas.

„Pagrindiniai yra tie, kad NATO viršūnių susitikimas bus nepavykęs, nepasisekęs, kad Lietuva galbūt nesugebės apginti savo šalies, jeigu kažkas įvyktų. Taip pat eskaluojama tema yra apie Lietuvos ir Ukrainos Konstantino Ostrogiškio brigados įtraukimas į karo veiksmus Ukrainoje. Netgi skelbiama tokia dezinformacija, kad jau kitą dieną po viršūnių susitikimo brigados kariai bus įvedami į Ukrainą. Dezinformacijos yra tikrai daug“, – pasakojo Lietuvos kariuomenės analitikė Dominyka Daškevičiūtė.

Tai – priešiškų valstybių oficiali komunikacija. Ji persikelia ir į priešiškų valstybių televiziją, radiją, portalus, o iš ten keliauja į socialinius tinklus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS