Mokytojų streikas tęsiasi: papasakojo, kaip jiems sekasi derėtis | kl.lt

MOKYTOJŲ STREIKAS TĘSIASI: PAPASAKOJO, KAIP JIEMS SEKASI DERĖTIS

  • 15

Priešais Vyriausybės langus tęsiasi penktadienį prasidėjęs mokytojų streikas. Tiesa, savaitgalį streikuojantys pedagogai nepasinaudojo švietimo ministro Gintauto Jakšto pasiūlymu susitikti asmeniškai valdžios kabinetuose. Neįvyko ir vakar planuotas G. Jakšto susitikimas su link Vyriausybės žygiavusiais mokytojais. Esą ministras paskutinę akimirką sužinojo, kad Trakų rajone ir iš kitų regionų mokytojai niekur nebeina, praneša LNK.

LNK žurnalistas Lukas Paškevičius lankėsi prie Vyriausybės ir ne tik aiškinosi, iš kur dar į sostinę žygiuoja mokytojai, bet ir kaip jie yra įsikūrę priešais premjerės langus. Prie Vyriausybės matomos palapinės su čiužiniais, miegmaišiais, yra maisto ir servetėlių, mokytojai viskuo apsirūpinę. O apie tai, kaip jiems sekasi derybose, žurnalistas kalbino tris mokytojus.

„Ar ministras nori tartis su profsąjunga, ar ministras nori kalbėti su mokytojais, su pavieniais mokytojais? Tai, mano manymu, turėtų būti sprendžiamos problemos, nes laikas pokalbiams jau praėjo. Mokytojai kalba apie problemas ir jų sprendimą“, – kalbėjo streikuoti atėjusi mokytoja. 

Kita mokytoja, paklausta, ko tikisi iš ministro ir ar pasikeitė jų reikalavimai, sakė, kad jų reikalavimai nesikeičia jau ne vienerius metus, todėl buvo labai apmaudu girdėti, kad šiuos reikalavimus šiemet išvydo pirmą kartą, kad tai kažkas nauja ir netikėta.  Taip pat teigė besitikinti, jog galų gale tie reikalavimai bus išgirsti ir įgyvendinti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Žurnalistas klausė mokytojos, kiek yra tiesa, kad kai kurie mokytojai liko mokyklose, nes vadovai jiems neleidžia streikuoti. Į tai  moteris atsakė, kad „mes šiuo metu, iš tikrųjų, gyvename informacinio karo sąlygomis. Ministerija sako tai, ką nori ištransliuoti, ir nelabai nori girdėti, ką sako profsąjunga. Profsąjunga sako tai, ką profsąjunga nori ištransliuoti. Iš tikrųjų, truputėlį juokinga, kad ministras važiuoja ten, kur žino, kad streikuojančių mokytojų nėra, nes profsąjungos visos organizacijos pateikia sąrašus, kurios streikuoja. Vadinasi, ministras važiuodamas puikiai žinojo, kur streikuos ir kur nestreikuos. Todėl, aš laikyčiau tiesiog tai žaidimu, informacinio karo dalimi. Dėl administracijos vėlgi yra įvairių nuomonių. Taip, teko girdėti, kad kai kurie administracijos atstovai daro spaudimą savo kolektyvams, belieka pasidžiaugti, kad tikrai ne visi šitaip elgiasi. Na, o kaip visą laiką, kiekvieno pasirinkimas – streikuoti ar ne. Suaugę žmonės patys priima savo sprendimus.“

„Keliauja iš skirtingų miestų, skirtingai įvairiom dienom. Šiandien mes atvykom iš Elektrėnų, būrelis, palaikyti kolegų. Bet dabar dar norėčiau pridurti prie kolegės, ką kalbėjo apie situaciją skirtinguose rajonuose. Kadangi pats gyvenu Trakuose ir jau prieš penkerius metus susidūriau su tokia situacija, kad mokytojai iš Trakų įvairių mokyklų net nesukūrė profsąjungų. Ir skundžiasi blogom sąlygom, per dideliais krūviais, įstatymų nesilaikymu. Ir kai jiems pasiūliau sukurti profsąjungas, tarsi jau ir suderinom dėkliukus, pasakiau taisykles, kaip galima sukurti, po kelių dienų mokytojos paskambino ir sako, baikit, mes gyvent norim, mūsų direktorė mus terorizuoja, tai net profsąjungos negalim kurtis. Tai jeigu į tokius rajonus ministras važiuoja, tai tą ir randa“, – aiškino streikuojantis mokytojas.

Paklausti mokytojai, ar esant reikalui nakvos pastatytoje palapinėje, teigė, jog taip. Taip pat sakė besitikintys sulaukti ministro ir norintys, kad pagaliau prasidėtų tikros derybos.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Reikia

Įspėti kak ministerija langus gerai uždarytų nes orai vėsta vėl lips pro langus koks mokiniams pavyzdys??????

Romas

Mokytojo profesija turi būti gerbiama. O dabar kiekviena "supermamytė" ar jų "geriausias vaikutis" gali nurodinėti mokytojui kaip mokinti, gali užvožti į veidą, gali "pasiųsti". Suomijoje mokytojas gerbiamas. Ir jie tai išsikovojo būtent su tėvų pagalba. Turkijoije mokytojas taip pat gerbiamas, uždirba daugiau nei statybininkas. Mūsų mokytojai rodo pavyzdį, kad už savo teises reikia kovoti. Nes,deja, pas mus dauguma žmonių kaip tos, genamos į skerdyklą avelės. Žino, kad jas paskers, mekena, bet patys eina į tą skerdyklą. Truputį pasidomėkit kas mokins jūsų vaikus po 10 metų, kai į pensiją išeis dauguma dabartinių mokytojų.

Artistai sudegusio teatro

Geri laikai, kas ką nori, tas tą daro.Laisvė, atsiskaityti už prastą mokymo lygį nereikia, atsakyti už nieką nereikia, dirbti nereikia. Nori ir pasiskelbia "piligriminį" žygį, nori ir įlenda į TV ekranus, rodydami glušą šypseną ir kreivus dantis, nori ir pašūkauja beleką. Tiesiog nuotykis, tiesiog patys sau gražūs, tiesiog gyvenk ir žvenk
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS