STT: teisės aktai ir savivaldybių sprendimai nepagrįstai varžo galimybes lankytis miškuose | kl.lt

STT: TEISĖS AKTAI IR SAVIVALDYBIŲ SPRENDIMAI NEPAGRĮSTAI VARŽO GALIMYBES LANKYTIS MIŠKUOSE

Galiojantis teisinis reglamentavimas kai kuriais atvejais nepagrįstai leidžia aptverti dideles miškų teritorijas, varžo gyventojų teises lankytis miškuose, teigia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Tai STT trečiadienį konstatavo antikorupciniu požiūriu įvertinusi teisės aktus, kuriais vadovaujantis miško žemėje įrengiami aptvarai laukinių gyvūnų laikymui nelaisvėje ir ribojama asmenų teisė lankytis miškuose.

STT teigimu, esamas teisinis reglamentavimas „sudaro sąlygas nepagrįstų sprendimų priėmimui ir galimai visuomenės teisėtų interesų suvaržymui“.

Pasak tarnybos, nors lankymosi miškuose ribojimai turėtų būti laikino pobūdžio ir taikomi tik dėl svarbių priežasčių, pavyzdžiui, gaisrų pavojaus, vadovaujantis dabartiniu teisiniu reglamentavimu, savivaldybių vykdomosios institucijos kai kuriais atvejais lankymąsi riboja neterminuotai.

„Visuomenės interesų apsaugos požiūriu kritikuotina ir tai, kad teisės aktai nekonkretina kokių tikslų siekiant privatūs asmenys gali nelaisvėje laikyti laukinius gyvūnus: šiuo atveju formalus privataus asmens tikslas, pavyzdžiui, pageidavimas, sudaro sąlygas apriboti visuomenės teisėtus interesus – asmenims lankytis miškuose“, – teigia STT.

Tarnyba taip pat kritiškai vertina situacijas, kai leidimus laukinių gyvūnų aptvarams įrengti norintys gauti asmenys gali siekti atitverti „nepagrįstai ir neracionaliai didelius miško žemės plotus“, nes teisės aktuose yra tik reikalavimai dėl minimalių kriterijų aptvarams.

STT atkreipia dėmesį, kad šių metų gegužę įsigaliojusios Laukinės gyvūnijos įstatymo pataisos numato, jog leidimas laikyti nelaisvėje laukinius gyvūnus neišduodamas, jeigu laukiniams gyvūnams laikyti planuojama aptverti didesnį miško žemės plotą, negu leidžiama pagal Gyvūnų naudojimo taisykles.

Vis dėlto iki šių metų balandžio 30 dienos šių nuostatų įgyvendinimo tvarką turėjusi parengti Aplinkos ministerija, pasak STT, to iki šiol nepadarė.

STT išvadas pateikė Aplinkos ministerijai, atsakymo, ar numatoma atsižvelgti į pastabas ir pasiūlymus, bus laukiama du mėnesius. Tarnyba taip pat kreipėsi į Vyriausybės atstovų įstaigą, siūlydama įvertinti, kaip savivaldybių sprendimai riboti patekimą į tam tikras miškų teritorijas neterminuotai dera su teisės aktų reikalavimais.

Pastabas dėl lankymosi miškuose reglamentavimo Aplinkos ministerijai STT tvirtina pateikusi dar 2019-aisiais, tačiau į jas, anot tarnybos, nebuvo atsižvelgta.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Edas

STT virto bedante rekomendacijų rašymo įstaiga. Abejoju ar tokia kontora vis dar turi būti išlaikoma iš biudžeto.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS