Sulčių spaudėjai jau dirba Pereiti į pagrindinį turinį

Sulčių spaudėjai jau dirba

2004-09-15 09:00

Dienos rūpestis

Sulčių spaudėjai jau dirba

Šeimininkės dar neatprato savo virtuvių paversti į konservų fabrikus. Pasigaminti produktai teikia garantijos – jie ekologiškai švarūs, be konservantų ir kokių nors kitų neaiškių priedų. Jie – ir savo darbo malonus rezultatas. Taigi po uogienių virimo, agurkų raugimo atėjo sulčių spaudimo metas.

Kolektyvinių sodų sklypuose bent kas penkta obelis duoda šiokį tokį derlių. Jis daug mažesnis už pernykštį. Viską pagadino atšiaurus pavasaris.

Prie savo įrengtos spaudyklos budi Zigmas Šiema ir laukia retų klientų. Tai Jakuose, Jakų gatvėje 20. Nebe pirmus metus šią paslaugą teikiantis Zigmas sako, kad šiemet - nederlingiausi metai: sodai stovi pustuščiai, kai kurie žmonės daugiau atsiveža išspausti kriaušių nei obuolių.

Zigmo įrenginiai padaryti iš „maistinio“ plieno, nerūdija, nesioksiduoja, sunkimo tinklelis - iš vaistinės. Išspaudų nereikia pasiimti, šeimininkas jas kompostuoja ir panaudoja savo ūkyje. Klientams tai labai patinka, nes nerūpi, kur šlapių išspaudų maišus iškratyti. Z. Šiemos spaudykloje įrengti bakeliai su užsukamais čiaupais, lengva sultis susipilstyti į populiariausią tarą – penkių litrų talpos plastiko indus. Nesikeičia ir Zigmo paslaugų kaina – 30 centų už išsunktą litrą. Kai obuolių nedaug, populiaresnės tampa maišytos sultys. Kriaušes būtinai maišo su obuoliais, nes vien kriaušių sultis sudėtinga esą konservuoti, be to, ir skonis ne toks geras. Dar žmonės sultis praturtina kitokiais vitaminais, pakeičiančiais spalvą: į obuolius įmaišo burokėlių, morkų, svarainių, aronijų. Kai kas, važiuodami į spaudyklą, užsuka ir į prekybos centrą, perka apelsinų, spaudžia kartu su obuoliais – gerėja skonis ir kvapas. Pagausėjo sodininkų, kurie spaudžia vien vynuoges, – išmoko ir čia jų užsiauginti. Vynuogių sultis taip pat tinka maišyti su obuoliais – tai itin vertingas produktas. Išsunktas sultis būtina tą patį vakarą pakaitinti, supilstyti į steriliai paruoštus stiklainius ar butelius ir sandariai užsukti. Spaudyklų yra ir didesniuose kolektyviniuose soduose. Nežinantiems adreso sutikti žmonės paprastai parodo kelią. Spaudyklos atidaromos rugsėjo pradžioje ir veikia, pasak Z.Šiemos, „iki Visų Šventųjų“. Spaudykla prie klaipėdiškių vadinamojo technikumo ( kur veža 17-ojo maršruto autobusas) pradės veikti tik spalio mėnesį.

Šviežių sulčių „su pristatymu į namus“ siūlo ir turgus. Už litrą – litas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų