Suomių tradicija Lietuvoje: naujagimiai apdovanojami kūdikio kraiteliais | kl.lt

SUOMIŲ TRADICIJA LIETUVOJE: NAUJAGIMIAI APDOVANOJAMI KŪDIKIO KRAITELIAIS

  • 1

Kūdikio kraitelio tradicija Suomijoje gyvuoja jau 80 metų, tačiau Lietuvoje ji dar nėra labai populiari. Kad ši tradicija įsigalėtų, visą balandį naujagimius pagimdžiusios moterys bus apdovanojamos kūdikio kraiteliais. Tokios iniciatyvos imasi prekybos centras „Prisma“.

„Nors netoliese esančioje Suomijoje kūdikio kraitelių tradicija gyvuoja jau beveik šimtmetį, Lietuvoje ši tradicija egzistuoja, bet nėra tokia gaji. Turime tikslą savo prekybos tinklo šūkį „PRISMA. Kalbame šeimoms“ įrodyti darbais, todėl imamės iniciatyvos šią gražią, naudingą tradiciją pradėti ir čia. Siekiame įtvirtinti Lietuvoje gerą, kokybišką patirtį, kuri seniai įsigalėjo ir smarkiai pasiteisino Suomijoje“, – sakė „Prismos“ komercijos direktorius Lietuvoje ir Latvijoje Hannu Houni.

Taigi visos balandį Vilniuje ir Kaune naujagimių susilaukusios šeimos kviečiamos į artimiausią prekybos centrą „Prisma“ Vilniuje ar Kaune, kur galės atsiimti priklausančią dovaną – kūdikio kraitelį. Balandį gimusiems mažyliams priklausantį kraitelį bus galima atsiimti ir pasibaigus mėnesiui. Norint gauti kūdikio kraitelį, mamoms ar tėčiams reikės pasakyti savo vardą ir pavardę, taip pat pateikti kūdikio gimimo liudijimą arba jo išrašą.

Viskas, ko reikia

Prekybos centras pasirūpino, kad kiekvieno kūdikio kraitelyje nieko netrūktų. Jame naujagimių mamos ras kūdikiams skirtus marškinėlius, kombinezoną, džemperį, kepurėlę, glaustinukę, šliaužtinukus, kelnes, vaikiškas kojinaites, mažyliams tinkamų barškučių rinkinį, vaikišką patalynę, vandens termometrą, sauskelnes, vaikišką šampūną ir dušo želę, drėgnąsias servetėles, kelių rūšių buteliukus.

PRISMA pagalvojo ne tik apie naujagimius, bet ir apie jų mamas, tad kraitelyje supakavo ir vienkartinius liemenėlės įklotus. Visi kūdikio kraiteliai paruošti taip, kad puikiai tiktų ir naujagimiams berniukams, ir mergaitėms.

Ilgai gyvuojanti tradicija

Kūdikio kraitelio tradicija Suomijoje prasidėjo 1937 m., taigi gyvuoja jau 80 metų. Pirmiausia valstybė kraiteliais aprūpindavo nepriteklių jaučiančias naujagimių motinas. Ši suomiška tradicija atsirado smarkiai smukus gimstamumui ir tapo reikšminga jau pačiais pirmaisiais metais.

1938 m. kūdikio kraiteliais buvo apdovanota per du trečdalius visų tų metų gimdyvių, o jau 1949 m. kūdikio kraitelis buvo įteiktas kiekvienai pagimdžiusiai moteriai.

Kelis dešimtmečius kūdikio kraitelio tradicija buvo gaji tik Suomijoje, tačiau XX a. pabaigoje ją sėkmingai perėmė ir Vakarų pasaulio valstybės.

Dabar Suomijoje kasmet išdalijama per 60 tūkst. kūdikio kraitelių. Juose esančios dovanėlės paruoštos taip, kad savo spalvomis ir kitomis ypatybėmis tiktų ir berniukams, ir mergaitėms.

GALERIJA

  • Suomių tradicija Lietuvoje: naujagimiai apdovanojami kūdikio kraiteliais
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaunietis

Šaunu ir sveikintina , tik liūdna ,kad pvz.rodo užsieniečiai, mūsų sveikatos apsaugos ministrui galvoje gimsta tik draudimai.Gajus tas noras uždrausti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS